Att analysera aromer och smaker är ett utforskande jag inte
kan få riktigt nog av; ett nöjesfullt tidsfördriv av ren och skär njutning. I
samband med mina studier på Grythyttan har jag på sistone förvärvat nya kunskaper
då jag haft möjlighet att utforska en stor variation av drycker. Whisky är det som jag alltid kommer tillbaka till då det är magiskt i avseende att
analysera med oändliga nyanser i såväl doft som smak tack vare dess stora
komplexitet. Ännu bättre tycker jag förstås att det är att göra detta utforskande
tillsammans med andra, på provningar och med whiskysällskap, då det helt enkelt
ger en större och mer minnesvärd upplevelse. Men bäst av allt är nog ändå att besöka
destillerier och möta dem stolta producenterna på plats för att ta del av deras
kunskaper och kreativa glöd.
Att resa till olika platser för att besöka destillerier innebär dock att man måste avsätta resurser som gemene människa oftast inte har ett överflöd av; såsom ekonomiska medel och dyrbar tid. Personligen finns det oändligt med platser och destillerier jag skulle vilja hälsa på, dessvärre sätter ovanstående resurser samt min ständigt närvarande klimatångest ofta stopp för mina önskningar.
Att resa till olika platser för att besöka destillerier innebär dock att man måste avsätta resurser som gemene människa oftast inte har ett överflöd av; såsom ekonomiska medel och dyrbar tid. Personligen finns det oändligt med platser och destillerier jag skulle vilja hälsa på, dessvärre sätter ovanstående resurser samt min ständigt närvarande klimatångest ofta stopp för mina önskningar.
Isle of Lime i härlir solbjärga u ljum sunne i ladingeteid |
Likt för andra whiskydyrkande människor har Skottland blivit ett
resmål som även jag återkommande återvänder till. Från början var det främst fascinationen
för whisky som förde mig dit medan det numer även finns andra saker som hägrar såsom
den förtrollande naturen, fascinerade historien samt alla tusentals vackra vyer
över hedar, berg och hav som jag omöjligen kan titta mig mätt på. För att få ro
i kroppen behöver jag ständigt ha något att se fram emot därför är det med stor
glädje jag bor i ett land där både intresset för whisky och whiskyproduktion
expanderar med rasande fart; något som innebär att jag både kan stilla min
längtan samt fortsätta mitt utforskande på hemmaplan. Av mitt sverigeturnerande
har jag insett att den kunskapsnivå våra inhemska producenter besitter är
imponerande hög. Att jag dessutom, som en tydlig röd tråd, kan se ett starkt
miljötänk samt en stolthet för det lokalt förankrade är faktorer som enligt mig
är värda att främja och stötta så mycket det bara går.
Nyligen besökte jag en av våra inhemska producenter i öst vars
produkter kan tituleras som helt ekologisk Gotch. Det är givetvis Gotland
whisky jag pratar om, ett destilleri som ligger i Roma sockerbruks gamla
industrilokal med anor från 1800-talet. Gotland whisky som företag grundades
redan 2004 och har, tack vare stort engagemang från 2200 aktieägare, rustats
upp utan att belåna några som helst medel. För att hålla sin principfasta
ställning om att inte låna pengar från vare sig banker eller finansinstitut skulle
det dröja ända till maj 2012 innan man kunde destillera dem första efterlängtade
dropparna.
2012 var det premiär att destillera dem första dropparna i dem två handkackade pannorna EMIL och ELSI. Spegelvänder du pannornas namn finner du namnet på whiskyn som produceras av destillatet. |
En annan princip som Gotland Whisky hållit hårt på fram tills
alldeles nyligen har varit möjlighet till fatägarskap. Man har alltså inte
använt sig av den metod som så många andra destillerier valt att göra genom att
erbjuda fatägarskap till allmänheten och på så vis bringat inströmning i
kassan. Men för cirka ett år sedan erbjöds aktieägare en unik möjlighet att bli
ägare av ett alldeles eget fat, och inte vilket fat som helst utan ett
specialbyggt sådant vid namn LAUP. En Laup är ett gammalt gutniskt rymdmått. Dialektalt
förekommer även variationer såsom loop, lop, laupur och laupar. En Laup
motsvarar ¼ tunnar, 8 kappar eller 15 st ¾ kannor varav en kanna motsvarar 2,62
liter vilket med andra ord innebär att en Laup rymmer 41,25 liter. Laup:arna är
tillverkad av Sveriges enda tunnbindare Johan Thorslund och en kul anekdot är
att den målmedvetne Johan spenderade en vecka under sin ungdom på Gotland för
att lära sig grunderna inom tunnbindning hos en man som hette Karl Lindbom.
Det limiterade antalet Laup:ar tog slut iett nafs och ligger idag och vilar på rad i destilleriets specialbyggda hyllsystem som Gotland Whisky själva uppfunit och tagit patent på. |
I ett soligt Visby blev jag upplockad av destilleriets marknadschef Björn Pettersson. Tillsammans åkte vi för att titta på vattenkällan Tjaukle Käldu som ligger alldeles intill destilleriet; en fantastiskt vacker plats i praktfull grönska som jag kan tänka mig lockar ett och annat kärlekspar till sig just denna årstid. Gotland Whisky har än så länge lanserat fem stycken buteljeringar där tre av dem reserverats för trogna aktieägare. Övriga två buteljeringar har varit publika och vi pratar om namnen, Roma och Midaik, som jag skymtat längs vägen. Björn berättar att de valt att namnge sina buteljeringar med inspiration från fysiska platser på Gotland såsom den första publika utgåvan, Roma, som fått sitt namn av den ort som utgör platsen för destilleriet. ”Det gamla sockerbruket i Roma” som det sägs i folkmun men ska man vara petig ligger det egentligen i Björke, tillägger Björn. Hur som helst har byggnaden dem senaste åren genomgått stora omrenoveringar för att motsvara dem krav som ställs på ett modernt destilleri idag. På en och samma plats sker mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering medan mältning av det lokalt och ekologiskt odlade kornet sker på Sigdes gård i Ronnehamn som därefter torvröks nio timmar i Omberg.
På Gotland finns verkligen oceaner av vackra platser som kan komma att ge namn och inspiration till många framtida buteljeringar. Den 3 juni lanseras det nyaste tillskottet Tjaukle vilket kommer bli den tredje publika utgåvan i en upplaga på 14 000 flaskor. Isle of Lime Tjaukle har fått sitt namn efter den vackra vattenkälla som ligger mellan Vänge och Viklau där namnet bestämdes efter en offentlig insamling av namnförslag. Whiskyn är buteljerad med en alkoholvolym på 46,5 % och har lagrats på fat av ny amerikansk ek samt firstfill bourbon. Det trettiotal fat som valts ut för denna buteljering utgör en genomsnittlig ålder på minst 4 år och priset för att förvärva en flaska kommer landa på 494 kronor. För mer information rekommenderar jag att besöka destilleriets egen hemsida som generöst bjuder på detaljer lätta att nörda ned sig i. Om du möjligtvis är intresserad av att ta del av min personliga upplevelse av deras nykomling kan du läsa vidare för här kommer mina doft och smaknoteringar:
Doftbilden upplevs ungdomlig i allra högsta grad, men det finns ändå en
tydlig fatkaraktär och synnerligen välutvecklad kryddighet. Maltsöta toner med lätt torvrök
samsas med elegant inslag av blommig honung, ljung, kokosdoftande ärttörne och
varm ingefära. Finner även toner av mandel och vanilj samt fruktiga nyanser av
päron och apelsinskal. Det kryddiga intrycket av kryddpeppar, kummin och
muskotnöt upplevs livligt pigga och får mig att jubla inombords av
välbehag. Med vatten utvecklas doftbilden då jag upplever att det framträder toner
av kanderade nötter, kolabönor, rostade mandelflarn och mandelbiskvi. Och visst tycker jag mig även finna ett litet uns av grillad persika, enbär och fräsch eukalyptus.
Smakmässigt finner jag denna whisky hålla en
härlig balans mellan sött och kryddigt. Den inleds med en lätt ton av ungt
gräs som snabbt ändrar skepnad till en kombination av söt timjanshonung och tydlig
maltsötma. Fruktigt inslag av gyllengula äpplen och tropisk ananas funkar utmärkt
till det aromatiska inslaget av muskot och kryddig vanilj. Torvröken finns hela
tiden närvarande även om den upplevs tämligen diskret och blommig. I eftersmak tycks det torvröken växa sig
starkare och i avslut stannar en sötkryddig barbequerök kvar
tillsammans gula plommon, pudrig vanilj och muskot.
Hej. Er de to flasker ikke minaityrflaskor? Har du stadig dem ?
SvaraRadera