Translate

fredag 23 februari 2024

En ny ängel från Spirit of Hven

 En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via Systembolaget. Namnet på denna skapelse är St Jerahmeel vilket kommer från hoppets ärkeängel som ansvarar för ”gudomliga syner”. Lustigt nog är det figuren Gargamel från Smurfarna som dyker upp i mitt synfält när jag läser det hebreiska namnet…

Whiskyn håller en alkoholvolym på 43,6% och har mognat på åtta olika ekfat sedan 2013. Sju av faten fylldes med orökt destillat medan det sista fatet fyllts med rökigt destillat. Faten är tillverkad av tre olika ekarter; fyra amerikans ek (Muehlenbergii), tre fransk bergek (Petraea) och ett europeiskt ekfat av sorten Rosacea (underart till Petraea och Robur). Två av dem franska faten har tidigare innehållit vit bourgogne och ett har innehållit rött Amarone. Fatet av sorten Rosacea har tidigare lagrat såväl PX sherry som orökig whisky.

St Jerahmeel lanseras 1/3 2023 och kostar 797 kr


Doftbilden är till en början grön och örtig med fruktiga toner av persika och honungsmelon. Vidare finner jag nyanser av gurka, omogen banan och mandel. Med lite tid i glaset och luftens påverkan framträder en elegant doft av mandarinkaramell och lime samt sött inslag av rostad kokos och choklad.

Smaken inleds med en rejält maltig och brödig karaktär samt toner av mörk sirap, bränd karamell och något sotigt som påminner om bränt papper. Här finns även mycket aromatiskt inslag av humle, citrus och färskt gräs. Det är en mycket ren och fräsch palett, därför förvånar den långa eftersmaken som bjuder på mörkare och robustare toner av torkad frukt, brända mandlar och mjölkchoklad.

Detta är en whisky som liksom ”växer” på en! Den upplevs till en början lite sval med sin ungdomligt gröna gestalt men ojojoj vad jag misstog mig. Bara den fick den tid den behöver så blev jag bjuden på fantastisk komplexitet och mångsidighet. En whisky att analysera, komma tillbaka till och njuta av en längre stund.

Tack Spirit of Hven för möjlighet provsmaka! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...