Translate

onsdag 21 februari 2024

Gyllene droppar från Vattudalen

 

Lars och Stefan Rislund är bröderna som gemensamt grundade familjeföretaget Vattudalen whisky. Hantverksdestilleriet stod färdigt år 2016 och ligger i byn Äspnäs vid Ströms Vattudal några mil utanför Strömsund.

Med all rätt vill jag påstå att Jämtlands län är vårt avlånga lands mecka för mathantverk av olika slag och jamtlandspöjkan från Vattudalen ser minsann till att hålla den gastronomiska stilen. Nyligen lanserade dem nämligen Jämtlands första single malt whisky med en ålder på hela sju år. Inte nog med att hålla fanan högt vad gäller hantverket inuti flaskan, man satsar även på genomtänkt design med en stark historisk förankring. Full-grett!

Jag väljer att citera Vattudalen som på sociala medier beskriver sin senaste whiskydesign så här:

”Gamlin+Gamlin, Gamlin x 2 eller Gamlin2. Vattudalens senaste design andas helt enkelt Gamlin”.

 Yngve Gamlin (1926-1995) var en humoristisk man med många strängar på sin lyra. Bland annat var han regissör, arkitekt, skådespelare, målare och scenograf. Sist men (definitivt) inte minst var han initiativtagare bakom ”Republiken Jamtland” och därmed även Jamtlands allra första president. En titel han visserligen utropade sig själv som år 1963 i samband med republikens då inofficiella frihetsfest, vilket var en förlaga på det som numer går under namnet Storsjöyran. Storsjöyran som idag är en av landets äldsta och största stadsfestivaler härstammar således från Republiken Jamtland vars syfte var att manifestera mot överheten samt för att sprida glädje och tro på den egna kraften. När Yran återuppväcktes 1983 i ny modern tappning lät man skapa en flagga till republiken samt utsåg den 12 mars till republikens alldeles egna nationaldag.

Om du mot förmodan aldrig upplevt Storsjöyran vill jag å det varmaste rekommendera dig att göra det. Se då till att vara på plats vid lördag midnatt och festivalens avslut för att uppleva presidentens bejublade tal inför folket. Då samlas jämtar, härjedalingar, ravundingar, hemvändare och turister med viftande republikflaggor, hjärtan fyllda av kärlek samt ögon som lyser av stolthet till tonerna av republikens nationalsång.

Nu återgår vi till whiskyn och Gamlin2. Det är alltså Yngve Gamlin som skapat illustrationen medan hans son, Pär Gamlin, är personen som designat Vattudalens dunder-snygga etikett.Vattudalen Single Malt Whisky- Sauternes 53,2 %

Denna whisky destillerades 2016 och lades på bourbonfat. Dem sista två åren fick den slutlagras på sauternesfat från Chateau DÝquem innan den buteljerades i september 2023 med en ålder på 7 år. Totalt blev det 700 flaskor varav jag har nummer 596 i min ägo. Priset för denna läckerhet är 1203 kr.

Doft: Blommig honung med nyans av viol, turkish delight och torkad ananas. Inslag av apelsinskal och hjortron samt toner av saffran och frasiga vaniljdrömmar. En doft av hallonkladdiga händer sveper förbi och väcker sommarvarma minnen. Därefter framträder toner av nötter vilket för tanken till nougat, rostade kastanjer och mandelmassa. Jag tycker mig även känna en underbar ton av jenka-tuggummi tillsammans med en tydlig nyans av aromatiska enbär.

Smak: Till en början upplever jag den förvånansvärt ren och pepprig på tungan men snabbt infinner sig en söt och maltig ton med inslag av kokos och honung. Vidare finner jag sötsyrliga nyanser av björnbär, viol och tuttifrutti men också en mineralig jordighet med inslag av skog, fuktig mossa, enbär och mynta. Det är nyanserat och elegant så det förslår och mitt betyg är helt klart Dunder-grett!

 

Låt oss slå ti glasa för jamtlanspöjkan.

Leve Jamtland.

Leve Republiken.

Skåål!

/Klyktattarn

3 kommentarer:

  1. Håller med 😊🥃👍

    SvaraRadera
  2. Mäktig recension, själv har jag inte smakat (än) men jag är inte förvånad då de mesta bröderna tar sig för brukar bli superb. Dom sätter verkligen Jämtland på kartan 💪❤️

    SvaraRadera
  3. Fint skrivet och stämmer på alla punkter😊

    SvaraRadera

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...