Translate

torsdag 8 februari 2024

En finfin avgångspresent

Under 2023 hade jag det ärofyllda uppdraget att vara president för min lokala whiskyklubb; Njurunda Single Malt Society. Klubben har funnits sedan år 2000 och startades av ett gäng vänner som hade gemensam passion för såväl whisky som hundar. Samtliga i sällskapet hade en fyrbent vän och det var i samband med lördagarnas hundpromenader man även började utforska whiskyns värld. Jag har fått återberättat för mig att det nämligen gav mer nöje än att sitta framför Tv:n och spela Bingolotto :D

Jag har varit medlem i klubben dem senaste fem åren och trivs verkligen som fisken i vattnet med detta härliga gäng. Det jag främst uppskattar är blandningen av människor i olika åldrar och att det är hyffsat bra fördelning av kvinnor och män; det ger den bästa gruppdynamiken! En annan aspekt som jag fullkomligt älskar med våra provningar är att vi alltid tar god tid på oss och låter alla komma till tals. Det här tycker jag är så viktigt och fint, alla ska få känna sig sedd och hörd. Dessutom ger det enormt mycket glädje att få lyssna till allas intryck då våra doftminnen och smakupplevelser bygger på erfarenheter och vad vi bär med oss i bagaget. Summa summarum… få saker öppnar upp för så mycket glädje och minnesskapande som en bra blandning av människor i whiskysammanhang och jag kan ärligt säga att jag nästan är lite avundsjuk på mig själv för att jag får vara en del av denna gemenskap.

Under vår senaste sammankomst lämnade jag över presidentskapet till min käre vän Örjan och fick då även en mycket fin avgångspresent av klubbens alla medlemmar som jag nu smakat på. Tack allesammans!

 

Ardnamurchan Sherry Cask Peated 50% 652kr

Denna whisky har lanserats exklusivt för den svenska marknaden och hör till Systembolagets fasta sortiment där den släpptes till försäljning den 1 december 2023. Med hjälp av qr-koden på flaskans baksida går det att finna all möjlig information om denna whisky vilket ju är fantastiskt nördigt så det förslår! Den flaska jag har i min ägo är numrerad 164 av totalt 10 000 och buteljerades den 23/8 2023. Man har använt sig av såväl rökig som orökig malt av sorten Concerto som odlats på farmen Broomhall. Temperaturen på mäskningsprocessens första vatten uppnådde ett gradantal på 64,5 grader, den genomsnittliga jäsningstiden uppgick till 76 timmar och destillatörens namn är Nicky Docherty. Destillatet har sedan fått lagra på sherryfat (både Oloroso och PX). Till whiskyn har man övervägande använt sig av fat fyllda 2018 men även några från 2019 har fått hänga med i blandningen.

Doft: Fruktig inledning med toner av inlagda aprikoser, äpple och dadlar följt av en ungdomlig doft av metall och syltad ingefära. Vidare framträder inslag av skog i form av blöt mossa och blåbär samt toner av mörk choklad och en nyanserad slinga rök. Eter en stund osar det av vanilj och kokos men även något som får mig att tänka på rostad havre… lite som doften av granola som rostas i ugn tillsammans med olja och honung.

Smak: I smak är röken tydlig och aromatisk vilket för tanken till cigarrök, torkad halm och inlagda vinblad. Den upplevs i karaktär söt och kryddig men har även en balanserad syrlighet i sig. Dem finstämda tonerna av vanilj, vit choklad, honeycomb och röda malaco ferraribilar tillsammans med bärigt inslag av björbär och blå druvor skapar ett elegent men också lekfullt intryck. Jag gillar detta!

Mitt betyg är att detta är en god och prisvärd whisky och en mycket fin avgångspresent J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...