För en tid sedan besökte jag Sveriges
nordligaste öl och whiskymässa i Piteå; ett välarrangerat evenemang i klassisk
stadshotellsmiljö med gott utbud av delikata drycker. Det var också här som jag
för första gången kom i kontakt med dem trevliga grabbarna på Norbotnia whisky och fick möjlighet att
provsmaka deras förädlade whiskyduo; White River och Black River.
Förädlad whisky (!?) kanske du stannar
upp och tänker då, vad innebär det egentligen? Ja, precis den frågan ställde
även jag mig undrande till när jag stod intill mässmontern och studerade deras urtjusiga
logga som är en variant av Norrbottens landskapsvapen. Svaret på frågan är dock
inte så komplicerat som man kanske kan tro då det kort och gott handlar om ett
par whiskytokiga nördar som stegrat upp sitt intresse till en högre nivå. Det hela
började förstås på det sätt som det allra oftast gör, i liten skala, då vännerna
Mikael Sundelin och Anders Ringbjer köpte in och blandade samman whiskyflaskor
i ett mindre bourbonfat. Den icke svensktillverkade men högst svenskinfluerade
whiskyn vars aromer knutits samman av Piteås starkt skiftande temperaturer blev
succé, något som fick experimentsviljan att tillta ytterligare. I den eviga
jakten på perfektion kan grabbarna idag, efter en hel del slit med tillstånd
och pappersarbete, titulera sig under namnet Norbotnia whisky Handelsbolag.
Den 16 mars lanserade Norbotnia sin
första whiskyduo på Systembolaget som numer går att få tag på i hela landet via
beställningssortimentet. Förhoppningen är att försäljningen kommer generera hyllplatser vilket Mikael och Anders själva tror kommer kunna ske redan i början på juni. Dem ingredienser som används i produkterna är topphemlig men några detaljer kan bolaget
bjussa på, såsom att White River är en blandning av både single malt och grainwhisky
från Irland och Skottland medan Black River enbart består av skotsk single malt.
Båda varianterna av whisky har fått lagrat på ex- bourbonfat från amerikanska Heaven Hill, närmare
bestämt 200 liters fat som Thorslunds kagge byggt om till 30 och 40 liters fat.
På längre sikt hoppas Mikael och Anders också kunna ta fram en helt svensk Norbotnia whisky tillsammans med några av dem etablerade destillerierna i landet. En blendet jag med stor förväntan ser fram emot att få se i framtiden.
När jag i samband med mitt besök på mässan i Piteå fick möjlighet att prova Norbotnia Whisky blev jag mycket
imponerad av dess välbalanserade aromer. Därför kändes det extra fint att
provsmaka dem igen fast denna gång hemmets lugna vrå:
Norbotnia White River 41% (499 kronor) har en tydligt maltig doft med vaniljsöta
och blommigt gröna toner samt inslag av kokos, torkad ingefära, krispiga
krusbär och färska svartvinbärsblad. Smakmässigt upplevs den sötare än vad
doftbild skvallrat om och har en förvånansvärt fyllig och krämig munkänsla med toner
av vaniljfudge, gult äpple, päron och aprikos. I eftersmak framträder en
aromatisk pepprighet samt en härlig dos lakrits vilket livar upp den annars lätta
och krispiga smakkaraktären. Sammanfattningsvis skulle jag beskriva denna
whisky som Speyburliknande men med irländska nyanser; en utmärkt dram att
avnjuta en varm sommarkväll på altanen.
Norbotnia Black River 44,8 % (699 kronor) är en torvrökig och honungssöt whisky med inslag av exotisk
frukt såsom ananas, mogen sharon, apelsin samt kokos. En doftbild som frambringar
minnen av en svalkande och gräddig pina colada fast i whiskyformat med tydligt
maltiga toner. Bakom den krämigt bolmade torvröken finner jag smakmässigt toner
av stjärnfrukt, välmoget päron, kiwi och fruktkolor med smak av hallon och
kryddig vanilj. Den jordnära och komplexa torvröken blir som mest framträdande
i eftersmak och klingar avslutningsvis av
med nyanser av läder, förmultnande löv och torr tobak. En välsmakande och
mycket prisvärd whisky som har en given plats hemma i skåpet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar