Translate

fredag 3 maj 2019

Norbotnia Whisky


För en tid sedan besökte jag Sveriges nordligaste öl och whiskymässa i Piteå; ett välarrangerat evenemang i klassisk stadshotellsmiljö med gott utbud av delikata drycker. Det var också här som jag för första gången kom i kontakt med dem trevliga grabbarna på Norbotnia whisky och fick möjlighet att provsmaka deras förädlade whiskyduo; White River och Black River.

Förädlad whisky (!?) kanske du stannar upp och tänker då, vad innebär det egentligen? Ja, precis den frågan ställde även jag mig undrande till när jag stod intill mässmontern och studerade deras urtjusiga logga som är en variant av Norrbottens landskapsvapen. Svaret på frågan är dock inte så komplicerat som man kanske kan tro då det kort och gott handlar om ett par whiskytokiga nördar som stegrat upp sitt intresse till en högre nivå. Det hela började förstås på det sätt som det allra oftast gör, i liten skala, då vännerna Mikael Sundelin och Anders Ringbjer köpte in och blandade samman whiskyflaskor i ett mindre bourbonfat. Den icke svensktillverkade men högst svenskinfluerade whiskyn vars aromer knutits samman av Piteås starkt skiftande temperaturer blev succé, något som fick experimentsviljan att tillta ytterligare. I den eviga jakten på perfektion kan grabbarna idag, efter en hel del slit med tillstånd och pappersarbete, titulera sig under namnet Norbotnia whisky Handelsbolag.

Den 16 mars lanserade Norbotnia sin första whiskyduo på Systembolaget som numer går att få tag på i hela landet via beställningssortimentet. Förhoppningen är att försäljningen kommer generera hyllplatser vilket Mikael och Anders själva tror kommer kunna ske redan i början på juni. Dem ingredienser som används i produkterna är topphemlig men några detaljer kan bolaget bjussa på, såsom att White River är en blandning av både single malt och grainwhisky från Irland och Skottland medan Black River enbart består av skotsk single malt. Båda varianterna av whisky har fått lagrat på ex- bourbonfat från amerikanska Heaven Hill, närmare bestämt 200 liters fat som Thorslunds kagge byggt om till 30 och 40 liters fat. På längre sikt hoppas Mikael och Anders också kunna ta fram en helt svensk Norbotnia whisky tillsammans med några av dem etablerade destillerierna i landet.  En blendet jag med stor förväntan ser fram emot att få se i framtiden.
När jag i samband med mitt besök på mässan i Piteå fick möjlighet att prova Norbotnia Whisky blev jag mycket imponerad av dess välbalanserade aromer. Därför kändes det extra fint att provsmaka dem igen fast denna gång hemmets lugna vrå: 

Norbotnia White River 41% (499 kronor) har en tydligt maltig doft med vaniljsöta och blommigt gröna toner samt inslag av kokos, torkad ingefära, krispiga krusbär och färska svartvinbärsblad. Smakmässigt upplevs den sötare än vad doftbild skvallrat om och har en förvånansvärt fyllig och krämig munkänsla med toner av vaniljfudge, gult äpple, päron och aprikos. I eftersmak framträder en aromatisk pepprighet samt en härlig dos lakrits vilket livar upp den annars lätta och krispiga smakkaraktären. Sammanfattningsvis skulle jag beskriva denna whisky som Speyburliknande men med irländska nyanser; en utmärkt dram att avnjuta en varm sommarkväll på altanen.

Norbotnia Black River 44,8 % (699 kronor) är en torvrökig  och honungssöt whisky med inslag av exotisk frukt såsom ananas, mogen sharon, apelsin samt kokos. En doftbild som frambringar minnen av en svalkande och gräddig pina colada fast i whiskyformat med tydligt maltiga toner. Bakom den krämigt bolmade torvröken finner jag smakmässigt toner av stjärnfrukt, välmoget päron, kiwi och fruktkolor med smak av hallon och kryddig vanilj. Den jordnära och  komplexa torvröken blir som mest framträdande i eftersmak och  klingar avslutningsvis av med nyanser av läder, förmultnande löv och torr tobak. En välsmakande och mycket prisvärd whisky som har en given plats hemma i skåpet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...