Translate

torsdag 4 april 2019

En smakfull trio från Campbeltown


När vardagen fylls på av vardagliga små ting upplever jag att tiden liksom springer ifrån mig. Det kan då nästan kännas övermäktigt att föra pennan till papperet och formulera fram texter som på ett rättvist sätt beskriver sådant jag har provat och innerligt önskar få dela med mig av till mina läsare. Jag är medveten om att dem krav jag ställer på mig själv ofta är alldeles för höga, därav blir det stundvis rätt glest mellan inläggen här på bloggen. Men nu är det äntligen dags att damma av här inne med några spännande lanseringar från Campbeltown som jag tacksamt tagit emot smakprover på från vår svenska leverantör Symposion.


Campbeltown är en plats som jag haft förmån att besöka två år i rad, en fantastisk upplevelse på många sätt då platsen är förankrad med delikat whisky men också en lång och spännande whiskyhistoria. Mitt senaste besök var för ganska precis ett år sedan då jag reste tillsammans med ett gäng goda vänner, något som blivit lite av en tradition. I samband med besöket på Springbank ville jag passa på att fira tre blivande 40-åringar i sällskapet genom att ta kontakt med destilleriet och ordna en överraskning. Överlycklig och alldeles mållös blev jag då dem tog uppgiften på fullaste allvar och ordnade med både extra lagerhusprovning samt varsin unik buteljering till jubilarerna. Jag menar, jag hade blivit glad över minsta lilla extra som hade gått att få till utöver det som redan var förbokat. Denna generösa gest överträffade mina förväntningar och bevisade ytterligare vilka passionerade människor som arbetar med varumärkena från det lilla whiskymeckat Campbeltown.  
Även i år blir det en resa till Skottland men denna gång åker vi på hösten istället för våren. Denna gång finns dock inga planer att åka tillbaka till Campbeltown, vilket känns en gnutta ledsamt. Då känns det fint att ha många härliga minnen att tänka tillbaka på och kanske kan jag stilla min längtan genom att försöka få tag på någon av dessa nya buteljeringar som lanseras idag kl. 10:00 på Systembolaget 😊

Springbank Local Barley 9 yo 
Detta är den fjärde utgåvan i serien Local Barley som för första gången lanserades 2001. I tillverkningen av denna utgåva har man använt lokalt odlat korn av sorten Optic från High Cattadale Farm som ligger längst ner på södra Kintyrehalvön strax utanför Campbeltown. Denna whisky har buteljerats med en alkoholvolym på stadiga 57,7 % och består av en mix av både bourbonfatslagrad och sherryfatslagrad whisky. Totalt handlar det om 9700 flaskor varav 576 stycken kommit till det svenska monopolet med prislappen 1162 kronor.

Doften är tydligt maltig och söt med inslag av blommig honung och torkat gräs. En doftbild som till en början upplevs ganska ungdomlig och grön men efter en stund framträder krämig vanilj och fruktiga toner av ananas, päron samt ett härligt stänk välmogen grapefrukt. En klassisk distinkt torvrök finns hela tiden närvarande, typisk för Springbank. Det är verkligen en vacker skapelse detta där röken aldrig upplevs vara dominerande.
Smakmässigt finner jag mycket fruktiga toner av päron, sött rött äpple, russin och cocktailfrukt. Karaktären upplevs ung och pepprig men balanseras upp på ett elegant sätt med dem rejält söta tonerna av honung, smält vaniljglass, mandelkrokant och ljuvlig torvrök. Mot avslut växer röken till sig och i eftersmak framträder toner av torr tobak, plommon och mosade jordgubbar.


Longrow 14 yo Sherrywood

En whisky för alla dem som vurmar för sherryfatslagrade rökare med sin kraftfulla, nästan skitiga karaktär. I doft bjuds jag på rejäl fruktighet och jag upplever nästan hur glasets innehåll vill berätta för mig om sin skönhetsvila i dem sötsyrliga oloroso sherry faten. Jag finner även toner av lakrits, karamell och mörk choklad; allt inbäddat i en bolmande, fet och bränd torvrök. Smaken är fruktig och sherrystinn med toner av körsbärsmarmelad, russin och hallonkärnor. Bakom det gormande intrycket av brända och vinösa toner finner jag också mer finstämda nyanser av mynta, svatvinbärsblad och pepprig ek. En enligt mig spännande men lite småbråkig whisky som kräver tid på sig i glaset för att lugna ned sig. Buteljerad på sin naturliga fatstyrka 57,7% tycker jag den är värd sin prislapp 979 kronor, även om det för mig inte blev någon personlig Longrow-favorit.

Springbank 25 yo
När jag slår upp sista smakprovet utbrister min ena dotter (som får vänta många år till innan jag serverar henne några alkoholhaltiga drycker) med stor förtjusning; ”Mamma vad det luktar gott”. Att den ungen  begåvats med en bra och känslig näsa har jag tidigt blivit väl medveten om, nu misstänker jag dessutom att hon kommer utveckla både god och dyr smak! Denna whisky har lagrats på sherryfat och romfat och är buteljerad med en alkoholvolym på 46 %. Prislappen må vara hög men i ärlighetens namn är detta ett riktigt mästerverk med komplex och elegant doftbild och enorma smaker. En ljuvligt vaxig gammelwhisky med förvånansvärt mycket söta inslag av torkad papaya, apelsinchoklad och mandarinkaramell. Doftbilden upplevs blommig och elegant med toner av eukalyptusolja vilket för minnet tillbaka till ett ruskigt regnoväder i en tropisk regnskog i Australien. Smakmässigt finner jag en bukett av blommiga toner såsom ljung, viol, färskt gräs och honung samt fruktiga toner av äpple, apelsin och söta små druvor. Mot avslut framträder den typiska torvröken från Springbank tillsammans med maritima nyanser av noriblad och saltstänkta stenar. Vansinnigt gott helt enkelt så om du har 4988 kronor att spendera på något fint samt snabba fingrar att knappa med på ett stadigt skrivbord tycker jag du gör en god affär i att klicka hem en av dessa  28 flaskor.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...