När vardagen fylls på av vardagliga små ting upplever jag att
tiden liksom springer ifrån mig. Det kan då nästan kännas övermäktigt att föra
pennan till papperet och formulera fram texter som på ett rättvist sätt
beskriver sådant jag har provat och innerligt önskar få dela med mig av till
mina läsare. Jag är medveten om att dem krav jag ställer på mig själv ofta är
alldeles för höga, därav blir det stundvis rätt glest mellan inläggen här på
bloggen. Men nu är det äntligen dags att damma av här inne med några spännande
lanseringar från Campbeltown som jag tacksamt tagit emot smakprover på från vår
svenska leverantör Symposion.
Campbeltown är en plats som jag haft förmån att besöka två år
i rad, en fantastisk upplevelse på många sätt då platsen är förankrad med delikat
whisky men också en lång och spännande whiskyhistoria. Mitt senaste besök var
för ganska precis ett år sedan då jag reste tillsammans med ett gäng goda vänner,
något som blivit lite av en tradition. I samband med besöket på Springbank
ville jag passa på att fira tre blivande 40-åringar i sällskapet genom att ta
kontakt med destilleriet och ordna en överraskning. Överlycklig och alldeles mållös
blev jag då dem tog uppgiften på fullaste allvar och ordnade med både extra lagerhusprovning
samt varsin unik buteljering till jubilarerna. Jag menar, jag hade blivit glad
över minsta lilla extra som hade gått att få till utöver det som redan var
förbokat. Denna generösa gest överträffade mina förväntningar och bevisade
ytterligare vilka passionerade människor som arbetar med varumärkena från det lilla
whiskymeckat Campbeltown.
Även i år blir det en resa till Skottland men denna gång åker
vi på hösten istället för våren. Denna gång finns dock inga planer att åka
tillbaka till Campbeltown, vilket känns en gnutta ledsamt. Då känns det fint
att ha många härliga minnen att tänka tillbaka på och kanske kan jag stilla min
längtan genom att försöka få tag på någon av dessa nya buteljeringar som
lanseras idag kl. 10:00 på Systembolaget 😊
Springbank Local Barley
9 yo
Detta är den fjärde
utgåvan i serien Local Barley som för
första gången lanserades 2001. I tillverkningen av denna utgåva har man använt
lokalt odlat korn av sorten Optic
från High Cattadale Farm som ligger
längst ner på södra Kintyrehalvön strax utanför Campbeltown. Denna whisky har
buteljerats med en alkoholvolym på stadiga 57,7 % och består av en mix av både
bourbonfatslagrad och sherryfatslagrad whisky. Totalt handlar det om 9700
flaskor varav 576 stycken kommit till det svenska monopolet med prislappen 1162
kronor.
Doften är tydligt maltig och söt med inslag
av blommig honung och torkat gräs. En doftbild som till en början upplevs ganska
ungdomlig och grön men efter en stund framträder krämig vanilj och fruktiga
toner av ananas, päron samt ett härligt stänk välmogen grapefrukt. En klassisk distinkt
torvrök finns hela tiden närvarande, typisk för Springbank. Det är verkligen en
vacker skapelse detta där röken aldrig upplevs vara dominerande.
Smakmässigt finner jag mycket fruktiga toner av
päron, sött rött äpple, russin och cocktailfrukt. Karaktären upplevs ung och
pepprig men balanseras upp på ett elegant sätt med dem rejält söta tonerna av honung,
smält vaniljglass, mandelkrokant och ljuvlig torvrök. Mot avslut växer röken
till sig och i eftersmak framträder toner av torr tobak, plommon och mosade
jordgubbar.
Longrow 14 yo Sherrywood |
En
whisky för alla dem som vurmar för sherryfatslagrade rökare med sin kraftfulla,
nästan skitiga karaktär. I doft
bjuds jag på rejäl fruktighet och jag upplever nästan hur glasets innehåll vill
berätta för mig om sin skönhetsvila i dem sötsyrliga oloroso sherry faten. Jag
finner även toner av lakrits, karamell och mörk choklad; allt inbäddat i en
bolmande, fet och bränd torvrök. Smaken
är fruktig och sherrystinn med toner av körsbärsmarmelad, russin och
hallonkärnor. Bakom det gormande intrycket av brända och vinösa toner finner
jag också mer finstämda nyanser av mynta, svatvinbärsblad och pepprig ek. En
enligt mig spännande men lite småbråkig whisky som kräver tid på sig i glaset
för att lugna ned sig. Buteljerad på sin naturliga fatstyrka 57,7% tycker jag
den är värd sin prislapp 979 kronor, även om det för mig inte blev någon
personlig Longrow-favorit.
Springbank 25 yo
När jag slår upp sista smakprovet utbrister min ena dotter (som får
vänta många år till innan jag serverar henne några alkoholhaltiga drycker) med
stor förtjusning; ”Mamma vad det luktar gott”. Att den ungen begåvats med en bra och känslig näsa har jag tidigt
blivit väl medveten om, nu misstänker jag dessutom att hon kommer utveckla både
god och dyr smak! Denna whisky har lagrats på sherryfat och romfat och är
buteljerad med en alkoholvolym på 46 %. Prislappen må vara hög men i
ärlighetens namn är detta ett riktigt mästerverk med komplex och elegant
doftbild och enorma smaker. En ljuvligt vaxig gammelwhisky med förvånansvärt
mycket söta inslag av torkad papaya, apelsinchoklad och mandarinkaramell.
Doftbilden upplevs blommig och elegant med toner av eukalyptusolja vilket för
minnet tillbaka till ett ruskigt regnoväder i en tropisk regnskog i Australien.
Smakmässigt finner jag en bukett av blommiga toner såsom ljung, viol, färskt
gräs och honung samt fruktiga toner av äpple, apelsin och söta små druvor. Mot
avslut framträder den typiska torvröken från Springbank tillsammans med
maritima nyanser av noriblad och saltstänkta stenar. Vansinnigt gott helt
enkelt så om du har 4988 kronor att spendera på något fint samt snabba fingrar
att knappa med på ett stadigt skrivbord tycker jag du gör en god affär i att
klicka hem en av dessa 28 flaskor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar