Translate

fredag 7 juni 2019

Glen Keith 23 yo och 25 yo från Berry Bros & Rudd


Den familjeägda oberoende buteljeraren Berry Bros & Rudd grundades redan 1698 och är därmed en av världens äldsta vin och sprithandlare som existerar idag. Företaget har sedan start huserat i London på den anrika adressen 3 St James Street där dem relativt nyligen också öppnat en ny och större butik. Trots att jag själv aldrig har varit på plats vet jag att BBR som varumärke är förknippat med hög standard vad gäller både viner och starksprit samt att man använder sig av den legendariska Doug McIvor när det kommer till att plocka ut whisky från det gedigna sortimentet av whiskyfat. Såsom nu då vår svenska spritimportör Clydesdale fått hjälp med att välja ut en whiskyduo från speysidedestilleriet Glen Keith, ett destilleri Chivas Brothers lät bygga upp så sent som 1957. Sin ungdom till trots har Glen Keith en rätt brokig om än mycket intressant historia där dem experimenterat med såväl trippeldestillering och kolumnpannor som olika typer av vatten och jästsorter.
Dem två whisky jag haft äran att prova är en 23 årig whisky destillerad 1995 samt en 25 årig whisky destillerad 1993. Båda lanseras exklusivt för den svenska marknaden i upplagor om 120 stycken vardera och går att finna på Systembolagets beställningssortiment den 7 juni kl. 10:00. Priset för den yngre utgåvan kommer landa på 1792 kronor medan den något äldre kommer kosta 1892 kronor.


Glen Keith 23 år 48,6 % är en single malt som bjuder på en ren och fräsch doftbild med härlig blandning av frukt och kryddor. Här samsas toner av aromatiska basilikablad med mogen stjärnfrukt, krispigt gurkskal, limezest och söt nektarin. De kryddig vanilj och kokostonerna dominerar men ger ändå utrymme för såväl ek såsom nyanser av mandel och kardemumma vilket väcker frestade minnesbilder av en krämig smet med mandelmassa i smarriga fettisdagsbullar. Även smaken är fruktig och kryddig på ett för mig mycket välbalanserat och tillfredsställande sätt. Alltså, det här är på riktigt helt makalöst gott med inslag av jordgubbar, vaniljgrädde, mogen persika och äppeljuicekoncentrat. Tycker mig även finna en liten men mycket lätt torvrökig nyans tillsammans med toner av torr tobak, halm och grön paprika. Munkänslan upplevs till en början rätt eldig och pepprig vilket snabbt lugnar sig då en krämig vanilj likt fyllig vaniljsås tar överhand. I avslut framträder smaknyanser av rostade nötter, kaffe och choklad men även lite brödkryddor och en söt lakritston. Detta är en whisky som är väldigt lätt att tycka om och som enligt mig passar ypperligt att njuta under ljumma sommarkvällar.



Glen Keith 25 år är buteljerad med en alkoholvolym på 54,9 % och upplevs likt sitt lillasyskon ha en fruktig och kryddig karaktär. I doftbild finner jag främst toner av äpple och vanilj men även mandel, kolasöt tosca samt något som får mig att tänka på en sockerkakssmet. Dem kryddiga nyanserna av vanilj och kanel blandar sig vackert med toner av tropisk frukt i en gräddig mimosasallad och även i denna utgåva finner jag en gurkliknande doft, men denna gång är skalet borttaget. Fruktskal hittar jag dock fast mer som i skepnad av apelsin som legat framme lite för länge vilket brukar ge en fruktigt förmultnande och nästan parfymliknande doft. Smakmässigt är denna utgåva mer generös vad gäller dem söta nyanserna där jag finner toner av mandelkrokant och aromatisk turkish delight men även tropisk frukt såsom persika, ananas och söta druvor. Munkänslan upplevs gräddig och nästan oljig och även om denna smakmässigt påminner om den tidigare utgåvan stannar smaken kvar längre här. I eftersmak framträder toner av päron, lakritsrot och en liten gnutta enbär och när den kryddiga vaniljen sakteliga klingar av ges istället utrymme till toner av färskt gräs, ek och bittermandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...