Den familjeägda oberoende buteljeraren Berry Bros & Rudd grundades redan 1698 och är därmed en av världens
äldsta vin och sprithandlare som existerar idag. Företaget har sedan start huserat
i London på den anrika adressen 3 St James Street där dem relativt nyligen också
öppnat en ny och större butik. Trots att jag själv aldrig har varit på plats vet
jag att BBR som varumärke är förknippat med hög standard vad gäller både viner
och starksprit samt att man använder sig av den legendariska Doug McIvor när
det kommer till att plocka ut whisky från det gedigna sortimentet av whiskyfat.
Såsom nu då vår svenska spritimportör Clydesdale fått hjälp med att välja ut en
whiskyduo från speysidedestilleriet Glen Keith, ett destilleri Chivas Brothers
lät bygga upp så sent som 1957. Sin ungdom till trots har Glen Keith en rätt
brokig om än mycket intressant historia där dem experimenterat med såväl
trippeldestillering och kolumnpannor som olika typer av vatten och jästsorter.
Dem två whisky jag haft äran att prova är en 23 årig whisky destillerad
1995 samt en 25 årig whisky destillerad 1993. Båda lanseras exklusivt för den
svenska marknaden i upplagor om 120 stycken vardera och går att finna på
Systembolagets beställningssortiment den 7 juni kl. 10:00. Priset för den yngre
utgåvan kommer landa på 1792 kronor medan den något äldre kommer kosta 1892
kronor.
Glen Keith 23 år 48,6 % är en single malt som bjuder på en
ren och fräsch doftbild med härlig blandning av frukt och kryddor. Här samsas toner
av aromatiska basilikablad med mogen stjärnfrukt, krispigt gurkskal, limezest
och söt nektarin. De kryddig vanilj och kokostonerna dominerar men ger ändå utrymme
för såväl ek såsom nyanser av mandel och kardemumma vilket väcker frestade
minnesbilder av en krämig smet med mandelmassa i smarriga fettisdagsbullar. Även
smaken är fruktig och kryddig på ett för mig mycket välbalanserat och
tillfredsställande sätt. Alltså, det här är på riktigt helt makalöst gott med inslag
av jordgubbar, vaniljgrädde, mogen persika och äppeljuicekoncentrat. Tycker mig
även finna en liten men mycket lätt torvrökig nyans tillsammans med toner av torr
tobak, halm och grön paprika. Munkänslan upplevs till en början rätt eldig och
pepprig vilket snabbt lugnar sig då en krämig vanilj likt fyllig vaniljsås tar
överhand. I avslut framträder smaknyanser av rostade nötter, kaffe och choklad
men även lite brödkryddor och en söt lakritston. Detta är en whisky som är
väldigt lätt att tycka om och som enligt mig passar ypperligt att njuta under
ljumma sommarkvällar.
Glen Keith 25 år är buteljerad med en alkoholvolym på 54,9 % och
upplevs likt sitt lillasyskon ha en fruktig och kryddig karaktär. I doftbild
finner jag främst toner av äpple och vanilj men även mandel, kolasöt tosca samt
något som får mig att tänka på en sockerkakssmet. Dem kryddiga nyanserna av
vanilj och kanel blandar sig vackert med toner av tropisk frukt i en gräddig
mimosasallad och även i denna utgåva finner jag en gurkliknande doft, men denna
gång är skalet borttaget. Fruktskal hittar jag dock fast mer som i skepnad av apelsin
som legat framme lite för länge vilket brukar ge en fruktigt förmultnande och
nästan parfymliknande doft. Smakmässigt är denna utgåva mer generös vad gäller
dem söta nyanserna där jag finner toner av mandelkrokant och aromatisk turkish
delight men även tropisk frukt såsom persika, ananas och söta druvor. Munkänslan
upplevs gräddig och nästan oljig och även om denna smakmässigt påminner om den
tidigare utgåvan stannar smaken kvar längre här. I eftersmak framträder toner
av päron, lakritsrot och en liten gnutta enbär och när den kryddiga vaniljen sakteliga
klingar av ges istället utrymme till toner av färskt gräs, ek och bittermandel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar