Translate

onsdag 19 juni 2019

Vattudalen Rye Whiskey 46 %


Vi är nog många som blev överraskad den där dagen i maj då det plötsligt på Systembolagets beställningssortiment fanns en ny svensk whisky ingen skådat tidigare. Och inte vilken whisky som helst, utan en första jämtländsk sådan! Dessvärre var det många som fick nos om nyheten då det var för sent att komma åt någon flaska av den limiterade utgåvan. Själv hade jag tur, denna gång, då jag fick jag fatt på flaska 32 av totalt 400.

Den hemlighetsfulla whiskylanseringen likväl som den fåordiga information som går att finna kring destilleriet i allmänhet upplevs för mig sådär typiskt ”jämtländskt”. Då jag lever med en patriotisk jämte sedan flera år tillbaka har jag blivit varse om att det bakom dem få orden ofta finns oceaner av mening samt att jämtlänningar är entreprenörer av stort mått som brinner för det lokala och småskaliga.  Min upplevelse är att människor i Republiken ofta vågar drömma och är vana att gå sin egen väg, något som kan ge förklaring till den levande landsbygd som går att finna i dem jämtländska skogarna. En av dessa passionerade entreprenörer som förverkligat sin dröm är familjen Rislund som för cirka fyra år sedan grundade Vattudalen destilleri i Äspnäs strax utanför Strömsund. På destilleriet tillverkas gin med handplockade ingredienser från den omkringliggande naturen, en idé Stefan fick inspiration till efter en tripp till USA där han besökte dem populära små hantverksdestillerierna.
 ”Vi måste ju försörja oss på nåt vis. I 30 år drev jag en bilfirma och eget snickeri har vi haft sedan farfars tid. Som glesbygdsbo finns alla möjligheter att realisera sina drömmar. Det gäller bara att öppna ögonen och att våga satsa”- Stefan Rislund.
Nyligen lanserades alltså destilleriet sin första whisky, närmare bestämt en Rye Whiskey tillverkad med 70 % mältat råg från Viking malt och 30 % mältat korn från England. Den 22 mars 2016 lades spriten på två kolade 200-liters fat av amerikans ek, varav det ena buteljerades i april 2019 som treårig whiskey. Efter nedvattning till 46 % blev det totalt 430 flaskor varav 400 stycken lanserades på Systembolagets beställningssortiment med prislappen 648 kronor.
Vad vole e better i Midsomertia än eina huskut fin
whisky fra Jamtland att avnjut, sittenes intill storsjöa ein vackre
solglittreskrud och gloem efter storsjöodjura <3

Mina intryck kring denna nykomling är att doftbilden är ungdomlig men välutvecklad, pepprig och söt med massor av härligt kryddiga nyanser. Riven muskotnöt och vitpeppar finns med såväl som välgräddat rågbröd, aromatisk kardemumma samt en hel del enbär.  Finner även en honungssöt doft som upplevs lätt blommig med inslag av syren och färskt gräs. I smak finner jag till en början en hel del peppriga influenser vilket snabbt avtar och övergår till att upplevas mjuk och krämig. En blommighet växer fram tillsammans med söt vanilj samt en kryddig blandning av lakritsrot, fänkålskrasse och hela kardemummafrön. I avslut framträder främst den markanta eken tillsammans med toner av lakritsfudge, vaniljsås och blöt metall. Ja, jag tycker detta är en vansinnigt spännande whiskey och jag imponeras över hur dess stora komplexitet trotsar sin faktiska ungdom. Den är dessutom välsmakande med medellång och behaglig eftersmak som jag tänker passar utmärk att skåla med i en midsommardans.

1 kommentar:

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...