Vi är nog många som blev
överraskad den där dagen i maj då det plötsligt på Systembolagets
beställningssortiment fanns en ny svensk whisky ingen skådat tidigare. Och inte
vilken whisky som helst, utan en första jämtländsk sådan! Dessvärre var det många
som fick nos om nyheten då det var för sent att komma åt någon flaska av den
limiterade utgåvan. Själv hade jag tur, denna gång, då jag fick jag fatt på
flaska 32 av totalt 400.
Den hemlighetsfulla whiskylanseringen
likväl som den fåordiga information som går att finna kring destilleriet i
allmänhet upplevs för mig sådär typiskt ”jämtländskt”. Då jag lever med en
patriotisk jämte sedan flera år tillbaka har jag blivit varse om att det
bakom dem få orden ofta finns oceaner av mening samt att jämtlänningar är entreprenörer
av stort mått som brinner för det lokala och småskaliga. Min upplevelse är att människor i Republiken ofta
vågar drömma och är vana att gå sin egen väg, något som kan ge förklaring till den
levande landsbygd som går att finna i dem jämtländska skogarna. En av dessa
passionerade entreprenörer som förverkligat sin dröm är familjen Rislund som för
cirka fyra år sedan grundade Vattudalen destilleri i Äspnäs strax utanför
Strömsund. På destilleriet tillverkas gin med handplockade
ingredienser från den omkringliggande naturen, en idé Stefan fick inspiration
till efter en tripp till USA där han besökte dem populära små hantverksdestillerierna.
Nyligen lanserades alltså
destilleriet sin första whisky, närmare bestämt en Rye Whiskey tillverkad med 70
% mältat råg från Viking malt och 30 % mältat korn från England. Den 22 mars 2016
lades spriten på två kolade 200-liters fat av amerikans ek, varav det ena
buteljerades i april 2019 som treårig whiskey. Efter nedvattning till 46 % blev
det totalt 430 flaskor varav 400 stycken lanserades på Systembolagets
beställningssortiment med prislappen 648 kronor.
Vad vole e better i Midsomertia än eina huskut fin whisky fra Jamtland att avnjut, sittenes intill storsjöa ein vackre solglittreskrud och gloem efter storsjöodjura <3 |
Mina intryck kring denna
nykomling är att doftbilden är ungdomlig men välutvecklad, pepprig och söt med massor
av härligt kryddiga nyanser. Riven muskotnöt och vitpeppar finns med såväl som välgräddat
rågbröd, aromatisk kardemumma samt en hel del enbär. Finner även en honungssöt doft som upplevs
lätt blommig med inslag av syren och färskt gräs. I smak finner jag till en
början en hel del peppriga influenser vilket snabbt avtar och övergår till att
upplevas mjuk och krämig. En blommighet växer fram tillsammans med söt vanilj samt
en kryddig blandning av lakritsrot, fänkålskrasse och hela kardemummafrön. I
avslut framträder främst den markanta eken tillsammans med toner av lakritsfudge,
vaniljsås och blöt metall. Ja, jag tycker detta är en vansinnigt spännande
whiskey och jag imponeras över hur dess stora komplexitet trotsar sin faktiska ungdom.
Den är dessutom välsmakande med medellång och behaglig eftersmak som jag tänker
passar utmärk att skåla med i en midsommardans.
YES YES YES :-)
SvaraRadera