Translate

onsdag 10 juli 2019

Smögen Whisky- en väldans massa bäst!

För ganska precis ett år sedan besökte jag Smögen destilleri i samband med dess åttaårsjubileum. En fantastiskt fin helg i glada vänners sällskap och ett event jag sent kommer glömma. Att träffa passionerade whiskyälskare och tillsammans med dem prova delikata smaker i det lilla minilagerhuset var en fröjdsam upplevelse, likväl som att få en rundtur i destilleriet av grundaren och destillerichefen Pär Caldenby. Eventet pågick inte mycket längre än en halvdag ungefär, men dessa timmar kan vara bland dem trivsammaste jag tillbringat i whiskysammanhang; en lättsam men ändå omsorgsfullt planerad tillställning där vi gäster bjöds på många skratt, smarrig räksmörgås, gos med mysig blodhund och strålande sol hela dagen lång. Att vi dessutom fick ta del av Pärs gedigna kunskaper och erfarenheter under rundturen var en riktig ynnest. ”Det den mannen inte vet om whisky kan liksom inte vara så mycket värt att veta”, minns jag att jag tänkte under promenaden tillbaka till hotell Caprifol då eventet nått sitt slut.

Skål för Smögen, 8 år!

Den 9/5 lanserade Smögen sin allra första buteljering med angiven ålder, nämligen 8 yo. En stoltsam händelse för ett litet och ungt destilleri samt en respektabel ålder för en whisky. I vanliga fall försvinner Smögens buteljeringar snabbare än en blinkning, en hopplös kamp som jag helt gett upp att ge mig in på. Men denna lansering var annorlunda då flaskor fanns kvar att beställa även efter en tiondels sekund vilket resulterade i att jag kom över en av dem 1628 flaskorna. Som alltid då det handlar om whisky från detta destilleri är receptet ”Heavily peated”. Just denna utgåva har fått vilat sin skönhetssömn på fyra stycken 1st-fill Sauternes barriques vilka fylldes mars 2011 och buteljerades april 2019 med en naturlig alkoholvolym på 57,8 %.

En magisk whisky med en magisk utsikt: Smögen 8 yo invigdes under en
vacker strandpromenad i Ystad på sommarens första semestervecka.

Bakom den kraftigt feta torvröken i Smögen 8 yo finner jag söta inslag av mandelkrokant, syltade apelsinskal, torkad aprikos och papaya. En söt kryddighet av ingefära och kardemumma väcker minnesbilder av en läcker morotskaka medan den söta honungstonen får mig att tänka på blommig nektar. Efter en stund i glaset framträder vaniljen på ett minst sagt oblygt sätt, den vräker liksom ut sig och domderar en lång stund och jag skulle vilja beskriva den som en gräddig vaniljkräm. Med några droppar vatten blir doften otroligt mjuk och välbalanserad, likt en varm kram man helst inte vill släppa taget om, med en näst intill perfekt sammanblandning av det jordiga, rökiga och fruktiga. Vansinnigt vackert!

I smak finner jag toner av kryddig kardemumma och kanel samt en finstämd och mycket balanserad sälta. Torvröken är närvarande men jag upplever den inte vara lika dominant i smak som i doft, den ger liksom utrymme för mängder av andra nyanser och träder fram först efter den kryddiga inledningen. Inslag av kokos och inlagd ingefära samsas med fruktiga toner av aprikos, fikon, gyllengula äpplen, söta druvor och en lätt slinga apelsinzest. Därefter framträder chokladkolatryffel, krämig marsansås och fet papaya. Munkänslan upplevs fyllig och krämig men blir torrare i avslut där även toner av nyslaget halm och vitpeppar kikar fram. En rejäl smakbild jag sammanfattningsvis skulle beskriva som elegant, komplex och smakrik. Ren och skär magi! Hejja Smögen!

TIPS! Dem som känner mig vet att jag fullkomligt älskar att förkovra mina kunskaper via böcker och vart jag än reser kommer jag allt som oftast hem med någon ny intressant lektyr. Trippen till Smögen och Hunnebostrand var inget undantag då boken Whisky! fick följa med som souvenir hem; en 104 sidor lång bok som blivit min trogna följeslagare och vän... det här mina vänner kan vara bland det bästa som går att finna vad gäller whiskylektyr med konkret och intressant information om maltwhisky men ändå lättsam att plöja igenom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...