Bushmills distillery är känd för att vara Irlands äldsta
legala whiskeydestilleri och har officiellt producerat whiskey sedan 1608.
Förutom att detta destilleri har en gedigen och intressant historia är
Bushmills ett varumärke som jag verkligen tyckt om att arbeta med, dels i
samband med mässjobb men även på whiskyprovningar som jag anordnat. Deras
sextonåring har blivit en personlig favorit som jag alltid vill ha en flaska av
hemma på hyllan och Black Bush är en utmärkt whiskey att avnjuta ”on the rocks”
eller som ingrediens i drinkar och cocktails, såsom ”Bush & Ginger”. Att
deras 21- åring vann utmärkelsen ”mässans bästa whisky” på En öl och
whiskymässa i Göteborg 2018 förvånar mig inte ett dugg, den är verkligen helt
suveränt bra. En annan sak jag uppskattar med Bushmills är att den har en tydlig
och mycket unik smakprofil, en egen karaktär jag lyckats lära känna och identifierat
när jag provat i blindo ett flertal gånger.
Länge har jag drömt om att besöka Irland och för inte så
länge sedan blev drömmen verklighet när jag åkte på uppdrag till Dublin. Då
besöket varade över en helg med ett fullspäckat schema fanns det tyvärr ingen
möjlighet för mig att åka till norr och hälsa på Bushmills. Min vän och
stipendiatkollega, Jonas Gyllenpanzar-Stjerna, har dock nyligen varit där på
ett besök och med sig från resan fick han med sig en Distillery Reserve prydd
med eget namn. Distillery Reserve går, som namnet kanske antyder, enbart att
finna på destilleriet och har lagrats minst 12 på ekfat. I samband med genomresa
i Sundsvall på väg mot semester i norr passade Jonas och hans fru Monica på att
hälsa på hemma hos oss. Förutom en trevlig afton med god mat samt en och annan
dram lämnade Jonas ett litet smakprov från hans personliga buteljering som jag
tacksamt tog emot.
Doften på Bushmills Distillery Reserve 40 % upplevs fruktig
och bärig med inslag av äpplemos, krusbärsmarmelad och svartvinbärsblad. Finner
även aromatisk kryddnejlika och en lätt ton av koppar vilket ger doftbilden karaktär
då den uppfattas sådär ruffig och smutsig. Därefter framträder söt mint
tillsammans med gräddig vaniljkola men även daggfuktigt blåbärsris vilket för
tanken till sensommar och skogspromenad. Med vatten blir vaniljen tydligare
medan kryddigheten tonas ned, toner av äpple, päron och tagetes träder fram
samt torkad frukt såsom fikon och aprikos.
Smaken är härligt söt och munkänslan upplevs krämig. Finner
toner av mandel, arrak och choklad samt kryddig lakritsrot och kryddpeppar. En
lätt slinga citrus finns även med, likt övermogen apelsin och mot avslut
framträder stjärnanis tillsammans med vanilj och fuktig metall som börjat
rosta. Smaken sitter i länge och kvar stannar nyanser som liknar fruktig tobak,
krusbärsfrön och kiwi. Med några droppar vatten i glaset upplever jag att
lakritsen blir mer dominant samt att toner av choklad och körsbärskärna kommer
fram. Eftersmaken blir något kortare och krämigheten aningen tunnare; kort och gott föredrar jag den ovattnad.
Avslutningsvis vill jag tacka Jonas för smakprovet av denna eleganta
och smakrika whiskey. Den var lätt att tycka om, precis som med dig, och jag antar
att ni fick en fin stund när ni skålade med denna på din födelsedag. Och än en
gång, Stort Grattis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar