Translate

måndag 12 augusti 2019

Jonas buteljering; Bushmills Distillery Reserve 40%


Bushmills distillery är känd för att vara Irlands äldsta legala whiskeydestilleri och har officiellt producerat whiskey sedan 1608. Förutom att detta destilleri har en gedigen och intressant historia är Bushmills ett varumärke som jag verkligen tyckt om att arbeta med, dels i samband med mässjobb men även på whiskyprovningar som jag anordnat. Deras sextonåring har blivit en personlig favorit som jag alltid vill ha en flaska av hemma på hyllan och Black Bush är en utmärkt whiskey att avnjuta ”on the rocks” eller som ingrediens i drinkar och cocktails, såsom ”Bush & Ginger”. Att deras 21- åring vann utmärkelsen ”mässans bästa whisky” på En öl och whiskymässa i Göteborg 2018 förvånar mig inte ett dugg, den är verkligen helt suveränt bra. En annan sak jag uppskattar med Bushmills är att den har en tydlig och mycket unik smakprofil, en egen karaktär jag lyckats lära känna och identifierat när jag provat i blindo ett flertal gånger.

Länge har jag drömt om att besöka Irland och för inte så länge sedan blev drömmen verklighet när jag åkte på uppdrag till Dublin. Då besöket varade över en helg med ett fullspäckat schema fanns det tyvärr ingen möjlighet för mig att åka till norr och hälsa på Bushmills. Min vän och stipendiatkollega, Jonas Gyllenpanzar-Stjerna, har dock nyligen varit där på ett besök och med sig från resan fick han med sig en Distillery Reserve prydd med eget namn. Distillery Reserve går, som namnet kanske antyder, enbart att finna på destilleriet och har lagrats minst 12 på ekfat. I samband med genomresa i Sundsvall på väg mot semester i norr passade Jonas och hans fru Monica på att hälsa på hemma hos oss. Förutom en trevlig afton med god mat samt en och annan dram lämnade Jonas ett litet smakprov från hans personliga buteljering som jag tacksamt tog emot.


Doften på Bushmills Distillery Reserve 40 % upplevs fruktig och bärig med inslag av äpplemos, krusbärsmarmelad och svartvinbärsblad. Finner även aromatisk kryddnejlika och en lätt ton av koppar vilket ger doftbilden karaktär då den uppfattas sådär ruffig och smutsig. Därefter framträder söt mint tillsammans med gräddig vaniljkola men även daggfuktigt blåbärsris vilket för tanken till sensommar och skogspromenad. Med vatten blir vaniljen tydligare medan kryddigheten tonas ned, toner av äpple, päron och tagetes träder fram samt torkad frukt såsom fikon och aprikos.

Smaken är härligt söt och munkänslan upplevs krämig. Finner toner av mandel, arrak och choklad samt kryddig lakritsrot och kryddpeppar. En lätt slinga citrus finns även med, likt övermogen apelsin och mot avslut framträder stjärnanis tillsammans med vanilj och fuktig metall som börjat rosta. Smaken sitter i länge och kvar stannar nyanser som liknar fruktig tobak, krusbärsfrön och kiwi. Med några droppar vatten i glaset upplever jag att lakritsen blir mer dominant samt att toner av choklad och körsbärskärna kommer fram. Eftersmaken blir något kortare och krämigheten aningen tunnare; kort och gott föredrar jag den ovattnad.

Avslutningsvis vill jag tacka Jonas för smakprovet av denna eleganta och smakrika whiskey. Den var lätt att tycka om, precis som med dig, och jag antar att ni fick en fin stund när ni skålade med denna på din födelsedag. Och än en gång, Stort Grattis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...