MerCurious Corn Whisky 45,6% är en spännande
nyhet som lanseras den 16/8 från svenska destilleriet Hven, vilket ligger på den
vackra lilla ön som bär samma namn. Det mesta som kommer från detta destilleri
fångar mitt intresse och allt jag provat hittills har imponerat stort på mig. Master
distiller Henric Molin och hans team vet verkligen vad dem sysslar med och med
hjälp från deras unika laboratorium kan dem analysera råvaror och få fram
ultimata doft och smaknyanser i sina produkter. Trots denna nördigt pricksäkra
precision ges ändå gott om utrymme för den stora viljan att experimentera där
kreativiteten knappast vet några gränser. Förutom whisky tillverkar Hven
distillery även andra spritsorter såsom gin, vodka och aquavit och nyligen
lanserades Hvenus Rye; en unik whisky först av sitt slag, nämligen en svensk rågwhisky
lagrad på amerikansk ek.
Nu är det alltså dags
igen och denna gång handlar det om en delikat majswhisky som fått lagra på lufttorkade
fat av amerikansk nyek mellan 3-8 år. I receptet har man använt sig av 88 % majs
odlad i Sverige samt blandat med 5 % vete, 3,5 % maltkorn samt 3,5 % råg. Visst
låter det smarrigt!?
Personligen upplever jag
doften som härligt kryddig med stor sötma där toner av muskot och kardemumma samsas
med tydliga nyanser av vanilj och karamellig kola. I den kraftfulla och söta
doftbilden finns även lite lakritsstänk med samt ett syrligt bett som liknar krispigt
grönt äpple. Därefter finner jag mandel,
kokos och sötsliskig tosca samt en brynt smörighet som får mig att tänka på krämigt
messmör. Långt bak anar jag en lätt blommighet som påminner om honungssöt
mimosa samt nyanser av mint vilket bringar ljuvliga minnen av
Australiens eukalyptusträd och doften som uppstår från dessa efter ett rejält skyfall.
Smaken av MerCurious är ordentligt
söt och munkänslan underbart fyllig med toner av jordgubbssylt, sockriga geléhallon,
rostad kokos och vanilj. Vidare finner jag inslag av mandel och vit choklad men
även en ton som påminner om konserverade majskorn på burk. Mot avslut
framträder söt lakrits medan det i eftersmak främst stannar kvar kryddiga toner
från den lufttorkade eken såsom bittermandel och marockansk mynta.
Denna välgjorda
majswhisky kommer finnas att beställa från kl. 10:00 imorgon den 16/8 på
Systembolagets beställningssortiment. En utmärkt efter-jobbet-whisky att
förgylla höstens återkomst av vardag och arbete med. Bäst av allt är nog den
snälla prislappen ändå, som jag tänker passar för dem allra flesta plånbokar: 395 kronor. Jag menar, hur kan det ens vara möjligt att investera i något så
gott för endast 395 kronor?
Slutligen vill jag rikta ett tack till Hven, i synnerhet Camilla för möjlighet att provsmaka denna whisky |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar