Translate

torsdag 15 augusti 2019

Hven MerCurious Corn Whisky


MerCurious Corn Whisky 45,6% är en spännande nyhet som lanseras den 16/8 från svenska destilleriet Hven, vilket ligger på den vackra lilla ön som bär samma namn. Det mesta som kommer från detta destilleri fångar mitt intresse och allt jag provat hittills har imponerat stort på mig. Master distiller Henric Molin och hans team vet verkligen vad dem sysslar med och med hjälp från deras unika laboratorium kan dem analysera råvaror och få fram ultimata doft och smaknyanser i sina produkter. Trots denna nördigt pricksäkra precision ges ändå gott om utrymme för den stora viljan att experimentera där kreativiteten knappast vet några gränser. Förutom whisky tillverkar Hven distillery även andra spritsorter såsom gin, vodka och aquavit och nyligen lanserades Hvenus Rye; en unik whisky först av sitt slag, nämligen en svensk rågwhisky lagrad på amerikansk ek.  
Nu är det alltså dags igen och denna gång handlar det om en delikat majswhisky som fått lagra på lufttorkade fat av amerikansk nyek mellan 3-8 år. I receptet har man använt sig av 88 % majs odlad i Sverige samt blandat med 5 % vete, 3,5 % maltkorn samt 3,5 % råg. Visst låter det smarrigt!?


Personligen upplever jag doften som härligt kryddig med stor sötma där toner av muskot och kardemumma samsas med tydliga nyanser av vanilj och karamellig kola. I den kraftfulla och söta doftbilden finns även lite lakritsstänk med samt ett syrligt bett som liknar krispigt grönt äpple.  Därefter finner jag mandel, kokos och sötsliskig tosca samt en brynt smörighet som får mig att tänka på krämigt messmör. Långt bak anar jag en lätt blommighet som påminner om honungssöt mimosa samt nyanser av mint vilket bringar ljuvliga minnen av Australiens eukalyptusträd och doften som uppstår från dessa efter ett rejält skyfall.
Smaken av MerCurious är ordentligt söt och munkänslan underbart fyllig med toner av jordgubbssylt, sockriga geléhallon, rostad kokos och vanilj. Vidare finner jag inslag av mandel och vit choklad men även en ton som påminner om konserverade majskorn på burk. Mot avslut framträder söt lakrits medan det i eftersmak främst stannar kvar kryddiga toner från den lufttorkade eken såsom bittermandel och marockansk mynta.

Denna välgjorda majswhisky kommer finnas att beställa från kl. 10:00 imorgon den 16/8 på Systembolagets beställningssortiment. En utmärkt efter-jobbet-whisky att förgylla höstens återkomst av vardag och arbete med. Bäst av allt är nog den snälla prislappen ändå, som jag tänker passar för dem allra flesta plånbokar: 395 kronor. Jag menar, hur kan det ens vara möjligt att investera i något så gott för endast 395 kronor?

Slutligen vill jag rikta ett tack till
Hven, i synnerhet Camilla för
möjlighet att provsmaka denna whisky


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...