Hösten är
här och jag fullkomligt älskar färgerna som kommer med denna årstid samt den
där känslan av att det nu är tid för början på något nytt. Hösten innebär tid
för förändring, vilket antagligen beror på att jag sedan barnsben präntats in
denna känsla. Den får mig att tänka på skola och terminsstart, noga utvalt
skolbänkspapper och sprillans nytt pennfodral som osar blyerts… men också den
där solkrämsdoftande sommargarderoben som byts ut till jackor och halsdukar med
doft av vind. Det är fascinerande ändå vad en massa dofter kan väcka minnen
till liv och allt som oftast kastas jag tillbaka till olika sinnesstämningar
jag befunnit mig i som barn. Numer får jag titulera mig vuxen vilket innebär
att dagens första timmar under hösten inte alltför sällan inleds med
frustration och trista svordomar på grund av bilrutor som täckts av ett tunt
lager is. Tack och lov har jag kvar förmågan att stanna upp och njuta av det
lilla, känna in dofterna av den förmultnande grönskan och fyllas av välbehag
när jag trampar i det frostklädda gräset. Frosten är verkligen förlåtande
vacker! Bäst av allt är kanske höstruskiga kvällar ändå, då kan jag nämligen
lysa upp mitt hem med levande ljus vilket skänker känslor av lugn och inre
frid. Så ofta som möjligt tänder jag även en värmande brasa i kaminen och det
är just i dessa stunder en whisky passar som allra bäst enligt mig.
Trots det
höga tempo denna säsong innebär på mitt ordinarie arbete har jag hunnit med att
provsmaka både en och annan wirre. En utomordentlig sådan som jag gärna vill
tipsa om är en relativt nylanserad whisky från svenska High Coast distillery,
nämligen Quercus IV Mongolica. Quercus IV Mongolica är den fjärde och sista
utgåvan i en spännande serie som utforskar olika ekarters betydelse för smak
och såhär säger High Coasts Henrik Persson om projektet:
”Whiskyindustrin
har länge fokuserat på fatens tidigare innehåll. Oss veterligen har ingen
tidigare intresserat sig för ekarten i sig själv. Därför är quercus-serien unik
då den fördjupar och berikar kunskapen om whisky”.
Intressant tycker
jag och säkerligen många andra whiskytokiga människor med mig. Dem säger sig
alltså vara ensam med detta utforskande vilket från början skapade lite
frågetecken hos mig, för visst har man väl skymtat både en och annan utgåva
från andra destillerier med fokus på ek? Oftast gäller det då Amerikans vitek
(Alba) samt europeisk ek (Robur) så den stora skillnaden i detta fall torde
vara att High Coast lanserar en hel serie med whisky lagrad på olika ektyper. Tidigare
utgåvor som lanserats är amerikansk vitek, europeisk skogsek samt europeisk
bergsek och som avslutning kommer alltså denna som vilat sin skönhetssömn ca 6
år på fat av den asiatiska eken Mongolica. Asiatisk ek är tämligen sällsynt inom
dryckesindustrin på grund av dess höga pris samt att den är mycket porös och
svårarbetad. Just därför blir den för mig extra intressant att utforska.
Inom
whiskytillverkning kan människor styra och påverka en hel del för att nå den stil
och karaktär man eftersträvar genom att göra diverse olika val i framställandet
av råspriten. Höga temperaturer och kraftig bearbetning av maltbädden ger exempelvis
mer bitterämnen till vörten vilket i sin tur påverkar jäsningsprocessen. I
jäskaret påverkas mycket vad gäller smak och karaktär då såväl jästid som val
av jäst har betydelse. Under jäsningsprocessen omvandlas förjäsbart socker till
alkohol, en process som tar lite drygt två dygn. Vissa destillerier, såsom High
Coast, väljer att jäsa längre (närmare bestämt ca 82,5 timmar) vilket beror på
att en längre jästid innebär fler smakämnen med mer fruktiga estrar på grund av
den malolaktiska jäsning som uppstår. Något som däremot inte går att styra lika
mycket över är lagringsprocessen, den lämnas lite åt sitt eget öde vilket
skapar upplevelsen av att något magiskt sker. Det man kan styra över är val av
ektyp, fatstorlek samt vilken plats fatet ska ligga och vila på i lagerhuset men
det som sedan inträffar i fatet är något som bara tiden kan utvisa och det är
alltså signum för denna serie.
Men hur
doftar och smakar den där Mongolicalagrade saken då? Jo, doftbilden är
framförallt kryddig med inslag av vitpeppar, muskotnöt, bittermandel och
sandelträ. Vaniljen är tydlig och går även den åt det kryddiga hållet medan
fruktiga toner av pomerans, päronskal, torkade aprikoser och gröna druvor skapar
ett sött intryck. Med luft framträder mer nyanser av mandel, mandelmassa och smulig
honeycomb och långt där bak skymtar jag en fräsch ton av eukalyptus. Doften är
trevlig men framförallt intressant. Bäst enligt mig är att smaken är ännu
bättre än doft; ett rätt ovanligt fenomen då det gäller mig som oftast upplever
doften vara den absoluta höjdpunkten. I smak finner jag massor med nyanser av mandel;
sötmandel, mandelmassa och bittermandel men även kanderat socker, färska plommon
och beskt svart frukt-te som dragit länge. Ett sting av malen vitpeppar finns
också där samt en lätt slinga rök trots att jag vet att destillatet är
tillverkad på 100 % orökt malt. Det peppriga intrycket stannar kvar rätt länge och
skapar en torr munkänsla och i samma takt som pepprigheten avtar framträder en
angenäm smak av smörkola. I eftersmak stannar mandeln kvar men finner även toner
av besk grapefrukt, arabiskt kaffe och mint.
Om jag ska
gå på smak så är detta kanske inte den godaste whiskyn i serien men jag
upplever den som mest intressant. Prisbilden 799 kronor känns både överkomligt
och rimligt så därför fick två flaskor flytta hem till mig och som det ser ut i
skrivande stund så finns den fortfarande tillgänglig att beställa på
Systembolaget.
Avslutar med en bild på världens kanske sötaste fotostylist :) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar