Translate

fredag 4 oktober 2019

Naarangi!

För ett par veckor sedan deltog jag på ”pröv 90” med det sundsvallsbaserade whiskysällskapet Njurunda single malt Society. Dagens tema löd ”Från prisvärt till tropiska frukter” och provningsledandet stod Ulf Eriksson för, en roll han briljerade snyggt i. Totalt blindprovade vi en trio whisky varav en stack ut på ett så pass unikt och häftigt sätt att jag var tvungen att klicka hem en egen buteljering så fort jag erhållit facit. Whiskyn jag beställde var inte den jag tyckte smakade godast eller gav högst poäng men det var helt klart den jag fann vara mest intressant och som jag direkt kände ett behov av att lära känna mer.

Amrut Naarangi är buteljerad med en alkoholvolym på 50%. 

Whiskyn som jag med denna text vill tipsa om har blivit känd som världens första whisky med apelsinsmak och kommer från det indiska destilleriet Amrut i Bangalore. Denna buteljering har fått namnet Naarangi och är likt övrig whisky från Amrut tillverkad på indiskt korn som odlats i Punjab och Rajasthan i nordvästra Indien. Här finner man ett variationsrikt klimat med kalla vintrar och brännheta somrar samt ett strömmande vatten från Himalayas höjder genom floden Sutlej vilket skapar ett unikt och smakrikt korn. Efter skörd låter man kornet mältas på mälteri i Jaipur och Dehli innan det transporteras till destilleriet i södra Indien, närmare bestämt Bangalore. På destilleriet sker såväl destillering som lagring och tack vare det geografiska läget med tropiskt klimat finner man kanske här dem gladaste änglarna i världen i och med den intensiva mognadsprocessen som får whiskyn att dunsta med rasande fart.

Ordet "Naarangi" betyder apelsin på Hindi.


När Amrut Naarangi lanserades för första gången för några år sedan väcktes en hel del misstro hos publiken, men bakgrund till denna briljanta whisky är inte bara kreativ utan också helt och hållet laglig. Inget har alltså tillsatts i whiskyn som vissa kanske föreställt sig utan det handlar om sherryfat som mättats med spansk olorosso sherry och apelsinskal i tre år. Faten har därefter tömts och fyllts på med treårig whisky som sedan fått vila ytterligare tre år. Resultatet är en (ca) sexårig smakrik whisky med diskret ton av apelsin. Min upplevelse av doftbilden är att den är väldigt kryddig; en kryddighet som fick mig att tänka på Ryewhisky när jag provade den blint för första gången. Finner toner av enbär, kanel, muskot och kardemumma samt nyanser av bitter mörk choklad, honung, orangepeel och grapefruktszest. Citrustonen är absolut tydlig men den dominerar inte utan låter andra doftnyanser skina igenom på ett tillfredställande sätt. Det citrusliknande påminner mig om doften som kan uppstå i ett rum där en skål med apelsiner blivit bortglömda, börjat övermogna och börjat mögla. I bakgrund finns även en lätt ton av mentol tillsammans med torkade aprikoser, grönt äpple, bittermandel och ek.

I smak finns en stor portion sötma som i första sipp nästan upplevs likörlik med toner av hjortron, körsbär och mandel. Munkänslan känns till en början riklig och gräddig men övergår efter en stund till att upplevas intensivt pepprig likt mald vitpeppar. Därefter kommer toner av kokos, ananas och mintchoklad fram tillsammans med söt citrus som för tanken till grillad citron. Förvånansvärt nog finner jag inte direkt någon apelsin i smak… förrän efter en stund då jag släpper fram en rap som verkligen osar apelsinjuicekoncentrat. Fascinerande!  I eftersmak framträder dock apelsinen men även rostat kaffe, bränd karamell och ek.

Summa summarum är detta en smakrik whisky som enligt mig gör sig utmärkt att sitta och småsippa på länge. Den är god men framförallt intressant och lite småbusig. Påhittigt och passande med temat ”Tropisk frukt” på provningstillfället och med facit i hand kanske man föreställer sig denna som den utmärkta sommarwirren på altan. Personligen ger den mig julfeeling så denna kommer garanterat avnjutas både i snösoffan, efter pulkaracet samt framför Kalle Anka, tjuren Ferdinand och alla deras vänner. Om du vill göra detsamma finns den fortfarande på Systembolagets beställningssortiment för priset 1259 kronor.

Tack till Njurunda Single Malt Society för
en trevlig och intressant provning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...