Translate

tisdag 29 oktober 2019

SMWS 53.296 Ash on a sponge cake

Scotch Malt whisky Society (SMWS) är lite vad namnet antyder; en klubb för whiskyälskande människor. Klubben grundades redan 1983 i Edinburgh men har idag expanderat till att bli världens största whiskysällskap med närmare 26 000 medlemmar fördelat på 20 olika länder. Med andra ord handlar det om en fantastisk historia kring vad en gemensam passion kan leda till!

Ända sedan start har SMWS handlat med fat vilka är tänkta att buteljeras och njutas av inom sällskapet, lite som en oberoende buteljerare ungefär fast enbart tillgänglig för sina egna medlemmar. För att handla krävs alltså medlemskap vilket kostar ca 65 pund för ett år, något som lätt kirras via klubbens hemsida. Allt som inhandlas skickas därefter direkt hem till brevlådan och behöver således inte hämtas ut på Systembolaget. Plättlätt, eller hur!?
”Men vänta nu, är det här verkligen lagligt”, kanske du tänker då?
Jodå, du kan vara helt lugn. Varenda centiliter som införs i detta avlånga land är laglig och staten har fått både alkoholskatt och moms betalt.Utbudet hos SMWS är verkligen ”gediget” och lite av en dröm för oss whiskyälskare. Idag finns cirka 140 olika destillerier representerade i portföljen där man främst buteljerar whisky även om man ibland gör utstickare och buteljerar annan sprit såsom cognac, rom, gin och armagnac. En annan sak som är värt att nämna, tycker jag, är att allt som buteljeras av SMWS är limiterade utgåvor som samtliga håller cask strength nivå där ingenting någonsin manipuleras genom vare sig kylfiltrering eller färgämnen.
När det kommer till flaskornas utseende kan dessa tyckas lite svåra att förstå sig på med siffror- och färgkoder istället för att skriva ut whiskyns ursprung; en typisk skrämselfaktor för sådana som mig som avskyr när man gör saker mer komplicerat än vad det behöver vara. Men tro mig, det är inte så svårt som det ser ut då sifferkoderna följer en enkel logik där varje kod som används representerar ett visst destilleri samt vilket fat i ordningen som buteljeras från just det destilleriet. Exempelvis 53.296 betyder att det är från destilleri 53 (alla 53 är samma destilleri) och nummer 296 innebär att det är det 296:e fatet som buteljeras från detta destilleri. Dem 12 färgkoderna SMWS använder sig av representerar olika smakprofiler; en smart metod då man smidigt kan finna den smakprofil som passar en själv allra bäst. Det bästa med SMWS enligt mig är att de tilldelar sina buteljeringar roliga, fyndiga, vackra eller poetiska namn vilka sammanfattar smakpanelens egna intryck; såsom ”Ash on a sponge cake” vilket är namnet på den exklusiva buteljering som lanserades för Sverige för ett par veckor sedan.

"Ash on a Sponge Cake" är en 12 årig whisky från destilleri 53 (Caol Ila).
Buteljering 296 från detta destilleri håller en akolholvolym på 57,4 % och totalt
handlar det om 198 buteljerade flaskor som enbart finns tillgänglig
för svenska medlemmar. Saldot just i skrivande stund tycks ligga på 12 flaskor
så passa på om du vill komma över en.


Mina intryck efter att ha smakat buteljering 53.296 ”Ash on a sponge cake” är att doften bjuder på härlig och söt ton av lakritsfudge, något som helt klart går hem hos mig. Nyanser av aprikos, äpple och varm kolasås finns också med samt en kryddig blandning som liknar stjärnanis, kanel, ingefära och lätta slingor av enbär. Den honungssöta tonen av malt är tydlig, likaså den varma röken som skapar associationer av glödande torv intill ett saltstänkt hav. Med vatten framträder toner av vanilj, päron och kokos men också en mer markant ton av ek än med utan vatten.
Bakom den sotiga torvröken upplever jag att denna whisky har en maltig smakkaraktär med fruktigt inslag av apelsin och grapefrukt. Vidare finner jag söta toner av rostad kokos, fluffig vaniljkräm och grillade marshmallows. Efter en stund avtar det söta intrycket och ger utrymme för nyanser av läder, halm och torr tobak. I eftersmak framträder en angenäm ton av mintolja vilket skänker ett fräscht och ungdomligt intryck tillsammans med en besk ton som liknar skalet av grapefrukt.

Om du inte redan är medlem men kanske har funderingar på att bli det kan jag tipsa om att passa på nu då det nämligen finns ett erbjudande om att bli medlem och samtidigt köpa hem en flaska av ovan nämda whisky för sammanlagt 122 pund. Är du nyfiken men känner att du vill fundera ett tag till kan jag varmt rekommendera om att besöka någon av dem sex partner pubar som finns utspridda i landet och som regelbundet anordnar spännande provningar (information om dem finns här ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...