Mitt
i hjärtat av Höga kusten, på den 63e breddgraden intill en udde i Ångermanälven
ligger ett av världens nordligaste och kanske även vackraste destillerier;
nämligen High Coast distillery. För många förknippas detta
destilleri fortfarande mer med namnet Box, vilket beror på att det rätt nyligen bytt namn på grund av den
varumärkeskonflikt som uppstod med det internationella whiskyföretaget och oberoende
buteljeraren Compass Box (mer om det kan du läsa här och här). Inuti
den vackra röda tegelbyggnaden, som mellan 1912-1924 fungerade som kraftverk, pågår idag ett ständigt utforskande för att tillverka den bästa möjliga maltwhiskyn.
Trots sin ungdom har destilleriet i lilla Bjärtrå sedan starten i november 2010 blivit väletablerad både här i Sverige men också ute på den internationella marknaden. |
Förutom
att jag imponeras av den högkvalitativa whisky som tillverkas på High Coast
distillery ser jag också väldigt mycket upp
till de människor som arbetar med varumärket på ett eller annat sätt. Detta eftersom
dem gärna och ofta delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till andra,
oavsett om de arbetar i driften av destilleriet, anordnar provningar eller arbetar
med försäljning och marknadsföring på någon av landets alla dryckesmässor.
Sedan 2011 har man även anordnat Sveriges (och kanske till och med världens) mest
omfattande och ingående utbildning för whiskyentusiaster. Många akademideltagare har passerat
sedan dess, närmare bestämt cirka 160 stycken. Jag har själv väntat och längtat i vad som upplevs som en
evighet för att få vara en sån där lycklig kandidat, och ja till viss del även
tjatat enligt min fru. På den informationsrika hemsidan har det angående
akademin stått still sedan 2016 och ju mer tid som gått desto mindre hoppfull
har jag varit på att det någonsin skulle komma att bli något fler tillfälle.
Men den som väntar på
något gott väntar aldrig för länge, brukar det heta, vilket jag också är
beredd att hålla med om. Tillfället kom till slut då det var min tur att stoltsera
som akademideltagare under en hel vecka, men inte på Box akademi utan istället blev
det den allra första High Coast akademin. Hela denna vecka har för mig varit en
fantastisk upplevelse på så många sätt; dels för att jag fått möjlighet att
utveckla mina kunskaper genom att omvandla det teoretiska till att praktiskt få
utföra de olika moment som ingår i den ädla konsten att producera maltwhisky. Men
det var också en ynnest att få hänga med destillerichef Roger Melander och produktionsledare
Leif Skoglund som på ett mycket ingående sätt förklarat saker och ting i
produktionen, vad som händer, varför det händer samt vilken betydelse det har
för det slutliga resultatet.
Malning, mältning och jäsning
Självklart var jag inte ensam deltagare på akademin,
upplevelsen delade jag nämligen med mina tre nyfunna vänner Stefan Lidin, Håkan
Gustafsson och Morten Michelsen. Parvis fick vi arbeta i produktion med allt
från malning, mäskning och jäsning till destillation, fyllning av fat och
buteljering. En lärdom jag tar med mig efter att handfast fått delta
i varje del av tillverkningsprocessen är betydelsen av att hela tiden "ligga
steget före", då varje moment påverkar nästa steg i tillverkningsprocessen. Genom
att ligga steget före är det möjligt att sätta sin egen prägel på det man gör och
påverka det som påverkas kan för att slutligen få den råsprit man strävar efter
att få. En sådan sak är exempelvis att desto färskare den nykrossade malten är desto
större karaktär ger det till vört, mäsk och råsprit; därför är det viktigt att
man inför inmäskning maler rätt mängd malt och på High Coast distillery innebär
en batch mald malt ca 1250 kg. En annan viktig komponent är hur mäskningen
blandas i mäsktunnan samt på vilket sätt maltbädden bearbetas då det i sin tur
påverkar jäsning samt vilka aromer och smaker det kommer att bli på såväl
råsprit som destillat.
En annan komponent i tillverkningsprocessen det går att styra vilken typ av råsprit vi kommer få är jäsningen. I jäskaret påverkas nämligen mycket vad gäller smak och karaktär då såväl jästid som val av jäst har betydelse för vilken typ av råsprit det kommer att bli. På High Coast distillery har man idag sju stycken jäskar av
rostfritt stål, samtliga utrustade med kylkragar för möjlighet att styra
temperatur samt med konformade bottnar vilket vanligtvis används vid
öltillverkning. Vid en batch fylls ett jäskar med ca 7000 liter klar vört, en fransk jäst
vid namn Fermentis tillsätts och efter ca 82,5 timmar har den söta vörten
förvandlats till en fruktig mäsk redo att destilleras.
För
att kunna styra över smakutvecklingen är det mycket viktigt att all utrustning är ren. Jästankarna rengörs därför alltid mycket noggrant efter varje jäsning. |
Att få arbeta en hel dag med fokus på enbart malning, mäskning och
jäsning var förvånansvärt kul men framförallt var det mycket lärorikt. Då dagen
närmade sig sitt slut önskade jag att den där heldagen åtminstone var ett
par veckor lång eftersom det finns så oerhört många detaljer att sätta sig in i;
såsom att en för fint krossad malt kan sätta stopp för hela mäskningsprocessen
och skapa en rejäl oreda, att mashing machine vars uppgift är att mata in
maltkross med hett vatten i mäskkaret har smeknamnet ”näsan”, att mäskkaret har
två bottnar samt att det tredje vattnet från mäskning används som första vatten
till nästa inmäskning- ett vatten man försöker hålla runt 73 grader för att kompensera
för maltkrossets lägre temperatur då målet är att nå ca 63 grader på
blandningen i mäskkaret. Ja detaljerna är verkligen oändligt många och akademin har fått mig att inse att det finns hur mycket som helst att lära sig mer om. I ett av de många samtal med Roger Melander, som enligt mig är som ett levande lexikon, menar även han att det aldrig går att bli fullärd. Ju mer man lär sig desto mer upptäcker man att det finns att lära sig om.
Destillering
Näst sista akademidagen var för mig en magisk upplevelse. Då fick
jag nämligen omges av de majestätiska kopparpannorna och praktisera som destillatör;
en uppgift jag var var sådär fånigt förväntansfull inför men också lite nervös, jag
menar tänk vad pinsamt om jag skulle råka köra lågvinspannan för hårt så den skummar över
och skapar ett raklödderkaos i hela destilleriet.
Sedan sommarens
ombyggnation finns numer dubbel uppsättning av lågvinspannor och spritpannor,
vilket passade ypperligt då vi på akademin kunde köra varsitt par åt gången.
Som destillatör var det mycket att hålla uppsikt över men det dröjde inte länge
förrän jag började känna mig varm i kläderna och kunde börja fokusera på min
uppgift.
Ek och fatlagring
En av dagarna på akademin var det fullt fokus på ek och
fatlagring med gediget teoripass med Roger samt praktiskt arbete med fatfyllning,
fathantering och buteljering. Bäst av allt var förstås den ”lilla” tur magister
Melander tog med oss på i lagerhuset, ett minne jag kommer bära med mig undr lång tid framöver. En
annan upplevelse jag sent kommer att glömma var åkturen upp till det fat Sinnen
och Nyanser fyllde i samband med sommarens whiskyfestival. Då fatet ligger längst
upp i lagerhuset fick jag lifta med Peter Söderlind på truck vilket var en svindlande upplevelse.
Det finns få saker som är så njutbart som att kliva in i ett kyligt lagerhus. Den där speciella doften som uppstår från lagring och trä som skapar ljuvliga känslor av magi och förväntan. |
En stolt och glad fatägare |
Som den
livsnjutare jag är får jag nog erkänna att vistelsen på fantastiska Länsmansgården ändå var den allra
bästa upplevelsen av dem alla. Det är få ställen utanför det egna hemmet som känns
så trivsamt som just Länsmansgården i Lugnvik vilket drivs av det gästvänliga paret Agneta och
Anders Jonasson. Här togs vi om hand med vana whiskyhänder, njöt av delikata middagar
och spännande whiskyprovningar varje kväll.
Avslutningsvis vill jag säga att jag är enormt tacksam och lycklig att jag fick möjlighet och plats att delta på High Coast whiskyakademi. Det var en intensiv vecka full av intryck och upplevelser som kommer ta lång tid att bearbeta.
Tack snälla, jag önskar innerligt att jag kunde göra om allt igen!
Avslutningsvis vill jag säga att jag är enormt tacksam och lycklig att jag fick möjlighet och plats att delta på High Coast whiskyakademi. Det var en intensiv vecka full av intryck och upplevelser som kommer ta lång tid att bearbeta.
Tack snälla, jag önskar innerligt att jag kunde göra om allt igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar