Translate

lördag 27 oktober 2018

Bergslagen Santa- Världens första av sitt slag?


Bergslagen destilleri kommer med en andra tomte till sin juliga whiskyserie Santa. Denna gång handlar det om whisky från ett 200 liters ex bourbonfat från 2012 som fått slutlagrats under 12 månader på ex sherryfat som även lagrat drycken Julmust…

Ja, du läste alldeles rätt- J U L M U S T !

Nu är det så att just julmust och whisky kan vara bland det bästa som finns att hitta i dryckesväg enligt mig. Julmust lagrad på whiskyfat har jag provat men julmustlagrad whisky, kan det vara något att ha? Ja antingen så är det en klockren kombination eller så är det bara helt galet knäppt. Oavsett vilket så uppskattar jag det kreativa nytänkandet hos Bergslagens destilleri och visst blir jag alldeles till mig av nyfikenhet att prova på denna whisky som torde vara den första av sitt slag.

Santa 18 Bergslagen Destilleri, 51 %:


Färg: Gyllene med rostorangea reflexer

Doft: Kanel, väldigt mycket kanel, samt aromatisk peppar vilket får mig att tänka på doften som uppstår när man rullar runt några rosépepparkorn mellan handflatorna. Vidare möts jag av än mer kryddiga nyanser såsom kardemumma, riven muskotnöt samt torkad frukt i form av aprikos och russin. Ekkaraktären är tydlig och med luft framträder mer fruktiga toner av apelsinskal och äpple men framförallt nötter. Doften av nötter får mig att tänka på hackade nötter som typ en nötmassa i sådana där populära rawbollar med fikon och dadlar. I doftbild finner jag även en lätt slinga av mysk-rök samt något som får mig att tänka på aceton och med vatten blir doften fruktigare, med toner av apelsin, mandelmassa och lakrits som blommar upp.

Smak: Kryddig även i smak med toner av kryddnejlika, kardemumma men även saffran. Vaniljkola och mörk brödsirap samt fruktiga nyanser av äpple, apelsin och pomerans. Smaken påminner lite om både must och glögg, kryddig och god men samtidigt lite konstig. Den smakar whisky men känns ändå inte som en whisky. Medan jag provsmakar och skriver ned mina noteringar kommer jag att tänka på att denna whisky skulle vara ett kul inslag till adventsmyset. I vanlig ordning när ja får en idé som denna ställer jag förstås till med ett helt projekt, denna gång ett pepparkaksbak och allt vad det innebär. Och jo, visst passar Bergslagen Santa alldeles utmärkt tillsammans med både pepparkaka och krämig mögelost så det var helt klart värt allt stök för att få prova på.

Och vad kan väl passa bättre inför jul än ett sinnesfullt adventstips med smakrika nyanser 😉


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...