Translate

torsdag 18 oktober 2018

Glentauchers 15- den tredje grundpelaren

Den 1 oktober lanserades på Systembolagets beställningssortiment den tredje komponent som ska ingå i Ballantine´s serie av single malts. Närmare bestämt handlar det om en femtonårig Glentauchers, en unik utgåva då det är (vad jag kan utläsa) första gången en officiell single malt- buteljering släpps direkt från detta destilleri.


Värmande och välsmakande hösttips! En trevlig whisky med fruktig karaktär av päron

 äpple och citrus, där jag med citrus främst tänker på godisvarianten mandarinkaramell.

I bakgrund finner jag en doft av smörig vaniljkolafudge samt mandelkubb med  lätta

toner av bittermandel. I smakbild bjuds jag på nyanser av mandel, päronkola och

röda bigaråer och i eftersmak stannar den härliga fruktigheten kvar tillsammans med

en lätt metallisk ton vilket för tanken till granatäpplekärnor.


Under hösten 2017 lanserades den första utgåvan i serien vilket var Glenburgie 15 och den 1 juni i år fick den sällskap av en Miltonduff. Båda dessa utgåvor ingår numer i Systembolagets ordinarie sortiment medan det nyaste tillskottet i serien enbart går att få tag på via beställningssortimentet, vilket torde bero på att denna whisky är mer begränsad då det är ett destilleri vars produktion fortfarande sköts helt manuellt. Priset för en flaska Glentauchers ligger på 449 kronor, ett mycket angenämt fynd skulle jag vilja säga även om den är något dyrare än Glenburgie och Miltonduff som kostar 399 kronor vardera. Förutom att denna trio har gemensam ålder på 15 år och en alkoholvolym på 40 % så ingår de allesammans och fungerar som grundpelare i de klassiska blends Ballantine´s är känd för att tillverka. Jag gillar verkligen själva idén att lansera en serie single malts där samtliga ingår i en av världens mest sålda blendeds; tänk vilken möjlighet det ger för spännande provningar som dessutom inte behöver kosta skjortan.   
Glenburgie 15 är en välsmakande whisky i all sin enkelhet

med sina härligt honungssöta toner, lite bränd karamell

 röda äpplen och päron. Passar även utmärkt som

ingrediens i en värmande kaffedrink.


(Mina doft och smaknoteringar för Glentauchers 15 har jag lagt tillsammans med den översta bilden i detta inlägg. Noteringarna är korta då jag provade den utomhus en varm och fin höstdag och ville förstås ägna tid på att bara njuta en stund)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...