Translate

onsdag 19 september 2018

Longrow 16 yo Chardonnay


För det rökälskande Sverige lanseras imorgon en spännande Longrow buteljering, närmare bestämt en 16 årig single cask som de första sju åren lagrats på first-fill bourbonfat och därefter nio år på fat som tidigare innehållit Chardonnay vin.

Att bedöma kvalitet hos en whisky samt göra en objektiv bedömning är en femma medan personlig preferens är en annan. Just vinfatslagrade rökare är något jag ibland kan ha lite svårt för men för tillfället känns det extra kul då jag just nu läser en kurs i dryckeskunskaper med extra fokus på vin; kunskaper som jag både hoppas och tror att jag kan komma ha nytta av i framtiden.

Tack vare Symposion har jag nu fått möjlighet att provsmaka denna exklusiva Longrow-buteljering som enbart lanseras för den svenska marknaden. Totalt handlar det om 380 flaskor med en prislapp på 1297 kronor och en alkoholvolym på 54,6%.Doftbilden bjuder på mjuk torv med inslag av murrig skog och mossa. Rökigheten är närvarande men inte dominerande vilket kan bero på de härligt söta nyanserna av bakade äpplen och nypon samt vaniljkola, mjölkchoklad och hackade nötter. Toner av äpple finns också med i smak, men här är det inte den ugnsvarma varianten utan mer åt saftigt röda och färska. De hackade nötterna har omvandlats till en karamell- Tosca smet och jag finner även en del angeämna minerala och nästan salta toner. I smakbild gör sig eken påmind, så även den skogsmossiga torve men trots att dem båda upplevs tydligt blir ingen av dessa skarpa toner dominerande utan harmonierar alldeles ypperligt med den stora sötman. Mot eftersmak upplever jag att det finns ett lite syrligt bett med, men inte i form av citrus utan mer som ett syrligt grönt äpple.  Med vatten tycker jag att sötman dämpas något medan röken blir skarpare och här framträder lite överraskande en lakrisal ton, vilket får mig att tänka på lakritsrot.

Sammantaget tycker jag att hantverket i denna utgåva håller en mycket hög nivå och kvaliteten upplever jag vara bra. En härlig whisky att avnjuta när vi nu går mot höst, gärna utomhus i naturens färgglada skrud eller som ett gott tidsfördriv medan den mustiga höstgrytan står på spisen och puttrar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...