Denna vecka blev det hela fyra dryckesprovningar, nämligen
årets sista provning med whiskyklubben Njuta whiskysällskap, blindskottsprovning
med Svenska whiskyakademien, Argentinsk vinprovning tillsammans med vänner och
studiekollegor samt julprovning med det informella whiskysällskapet
Bottlenecks. En bra vecka med andra ord där både min näsa och mitt doftminne
fått legat i hårdträning.
Den sistnämnda provningen var mitt första deltagande i detta informella
whiskysällskap som för övrigt funnits sedan 2005. Bottlenecks är alltså inte en
officiell whiskyförening som kräver medlemskap utan är ett öppet sällskap för
whiskyintresserade i Sundsvall med omnejd. Sällskapet samlas cirka åtta gånger
per år och när det gått för långt mellan träffarna är det fritt fram att göra
uppror och ställa till med ytterligare provning. Ett mycket härligt initiativ
tycker jag och jag gillar det förutsättningslösa i det hela, sen är det ju vansinnigt
berikande att få uppleva olika variationer av sällskap och arrangemang.
Just denna afton var det jultema som stod på agendan och
upprorsmakare till denna provning var medlemmen Tomas Olsson som för övrigt
firades för sitt 100:ade deltagande.
En utomordentligt julig lineup provades tillsammans med whiskysällskapet Bottlenecks. |
Provningen genomfördes i blindo, vilket jag personligen uppskattar
då jag anser att det är det absolut bästa sättet att träna sina sinnen. Först
ut, med facit i hand, var det årets tomteutgåva från Bergslagens destilleri som
serverades. Denna whisky kommer ursprungligen från det nedlagda destilleriet
Grythyttan Whisky och med denna har man gjort en kul twist då man valt att
slutlagra whiskyn på fat som tidigare lagrat julmust. Kan det möjligtvis bli
juligare än så? För mer information om denna whisky kan du läsa min tidigare
recension här.
I det andra glaset gömde sig en Glentauchersbuteljering från
den svenska oberoende buteljeraren Eldvatten. En mycket passande whisky för
julens mysstunder med riklig fruktighet, dominant sherryinfluens samt en helt
magiskt lång och mumsig eftersmak. Detta blev min bordsgranne Jonas Rósens solklara
favorit vilket han bedyrade både tydligt och högt. Tredje glaset var en lurig
sak som doftade som en blandning av vanilj, rom och karlssons klister och det
visade sig vara en single blended rom som lagrats på bourbonfat. Min personliga
favorit denna provning blev den som serverades i fjärde och sista glaset,
nämligen Kilchomans sjunde club- buteljeringsutgåva. När jag provade denna
kändes den liksom bekant och trygg, Islaytorven var tydlig och minnesbilder av
ett stormblåsigt Islayväder med salt havsstänk dök genast upp i mitt huvud. När
facit skulle levereras för glas numer tre försökte arrangören Tomas att lura
oss genom att hålla upp Kilchomanflaskan, men den gick jag inte på! Jag har
ändå varit på Islay fem gånger, provat en hel del whisky från Kilchoman i mina
dagar och känner tydligt skillnad på Rom och Islaywhisky så jag protesterade högljutt
med orden att ”du måste ha tagit fel flaska, det där är glas nummer fyra”.
Kilhoman är ett mindre gårdsdestilleri som ligger på den
västliga delen av Islay. Destilleriet grundades 2005 av Anthony Wills och har
blivit känt för att vara det första destilleriet som öppnat på Islay på 124 år.
Sedan 2012 lanserar Kilchoman årligen en begränsad klubbuteljering till sina
fans och i år var det alltså dags för den sjunde utgåvan. Kilhoman Club Seventh edition är destilleriets första men också
äldsta 12 åriga sherrybuteljering och har lagrats på två stycken Oloroso
sherryfat numrerad 309 och 310. Spriten destillerades 1/11 2006 och
buteljerades med en alkoholvolym på 55,2 % den 7/11 2018. Totalt lanserades
1313 flaskor den 28 november och den 14 december hade jag möjlighet att prova
en av dessa flaskor tillsammans med Bottlenecks.
Färg: Gyllene färg med kopparröda
reflexer
Doft: Röken ligger tjock i glaset och jag
upplever den vara fet och salt. Torven får mig att tänka på fet ull och salt
havstänk men även minerlig jord. Doften är förutom rejält torvrökig även söt av
röda vaxiga äpplen och torkad frukt såsom russin, fikon och dadlar. I
doftbilden finner jag också varma kanderade nötter, spår av mandelmassa och
apelsin. Med luft framträder en hel del toner av tobak, blöt mossa,
kryddnejlika och granskog.
Smak: Smaken är rejält sherryinfluerad
med känns också vinös, munkänslan upplevs varm och fyllig. Stor sötma, nästan
marmeladig med toner av björbär, svarta vinbär, färska russin och sötlakrits. Nyanser
av torrt gräs och fuktig jordkällare blandar sig härligt med den varma, nästan
glödande torven. Eftersmaken får mig att tänka på söt piptobak, hyvlat trä och
rivet apelsinskal men finner även ett spännande inslag av nånting blommigt och
jag tror bestämt det är viol jag känner! Ihärdigt stannar den bolmande röken
kvar och lägger sig som ett värmande täcke på tungan. Gott!
Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till
Bottlenecks och framförallt Tomas Olsson för en utomordentligt trevlig provning
samt önska en riktigt god jul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar