Med fascination för smaker och våra outgrundliga sinnen samt
ett ständigt begär av att lära mig mer påbörjade jag under hösten mina studier
inom dryckeskunskaper. Den numera avslutade kursen som ges på Örebro Universitet har gett mig nyförvärvade
kunskaper inom världens olika drycker med främsta fokus på vin och
vintillverkning, olika vinstilar, de viktigaste druvorna och vinområdena i
världen samt provningsmetodik enligt WSET.
I kursen har jag förutom att läsa en hel del teori även fått möjlighet att
utveckla mina sensoriska förmågor genom att regelbundet och aktivt prova olika
drycker tillsammans med likasinnade vänner. Det har verkligen varit roliga och
lärorika veckor som gett mersmak, därför är jag väldigt lycklig över att jag från
och med nästa vecka ska studera vidare och fördjupa mina kunskaper ytterligare.
Självklart kommer jag att fortsätta dela med mig av mina upplevelser via Sinnen
och Nyansers kanaler på Facebook och Instagram och jag hoppas att du vill hänga
med på upptäcktsfärden.
Portvin För ett par dagar sedan träffade jag några av mina studiekollegor för att
prova portvin tillsammans, vilket också blev den första ordentliga provningen
för år 2019; en mycket bra och smakfull start efter årets allra första arbetsdag.
Totalt blev det sex olika sorter som provades och det är ju inte riktigt klokt
så spännande och gott det är med portvin! Denna dryck är även ett bra ”alternativ”
för oss whiskyfantaster som önskar spännande variation på komplexa och smakrika
dryckesupplevelser. Det är dessutom ett intressant samlarobjekt, i synnerhet
årgångsport som lagrats under längre tid.
Portvin, eller Port, är alltså ett sött portugisiskt starkvin
uppkallat efter hamnstaden Porto. Vinet är oftast rött men det finns även vita
och roséfärgade varianter varav rosé är det nyaste påfundet som har funnits
sedan 2008. Just denna kväll provade vi tyvärr inget roséport men däremot ett mycket
trevligt vitt portvin med namn Portal.
Portal Dry white Porto är ett fruktigt och fräscht portvin
med ganska diskret sötma. Med brödig nyans och tydliga toner av äpple, citrus
och nötter väcker den en längtan efter sommar och sol. Detta vita portvin
passar med all säkerhet utmärkt att njuta en varm och härlig sommarkväll, gärna
kylt som det är i all sin enkelhet eller varför inte göra som portugiserna och
blanda tillsammans med tonicvatten och servera som en svalkande aperitif?
Vid tillverkning av portvin används en mängd olika druvsorter
och samtliga druvor odlas på skifferjordar i det ursprungsskyddade området Dourodalen
i norra Portugal. Lagring sker däremot ute
vid kusten i området Porto och Vila Nova de Gaia. Alla röda portviner
tillverkas på samma sätt genom att snabbt extrahera färg och tanniner från
skalet under en kortare jäsningsperiod. Medan en hög andel socker fortfarande
finns kvar i musten tillsätter man 77- procentig druvsprit vilket kväver
jäsningen och resulterar i ett sött starkvin med en alkoholhalt på ca 20 %. För
att få ut så mycket färgpigment som möjligt är hederlig fottrampning
fortfarande vanligt förekommande, särskilt för premiumvarianter och Vintage
Port. Och ja, visst skulle det vara en kul upplevelse att åka till Portugal och
trampa druvor?
Fonseca Terra Prima är ett ekologiskt
portvin från det legendariska portvinshuset Fonseca som för övrigt var först ut
att erbjuda portvin tillverkad av helt ekologiskt odlade druvor. Denna utgåva
är ett så kallat Ruby Reserve vilket har
en något högre kvalitet än det mest producerade portvinet som betecknas Ruby
Port. Ruby Ports är viner som ofta lagras i tankar av betong eller stål och som
buteljeras drickfärdiga. Just denna utgåva har lagrats ca 4-6 år på stora
ekliggare och behöver alltså inte lagras ytterligare utan är tänkt att öppnas
och njutas omedelbart. Fonseca Terra Prima är ett portvin med blommiga inslag
av viol och klöverblom, rejäl fruktighet som påminner om körsbär, skogshallon och
björnbär samt har en häftig pepprighet som jag fullkomligt älskar. För det
rimliga priset 99 kronor kan detta vara den perfekta gå-bort presenten.
Tawny Port
är en annan variant av portvin men med ljusare färg än Ruby. I sina enklaste
former kan Tawny vara en fuskblandning av vitt portvin och Ruby men i de mer
eleganta versionerna är Tawny ett portvin av hög kvalitet som vilat lång tid på
ekfat. Ett portvin som får lagra länge på träfat tappar helt naturligt mycket
av sin färg eftersom det kontinuerligt utsätts för syre. Resultatet blir ett fylligare
vin med nötiga smaktoner.
För att
ett portvin ska få säljas som just Tawny måste det ha lagrats i minst sju år.
Ofta anges ålder på dessa viner vilket indikerar den genomsnittliga åldern av
angivet antal år, såsom Quinta Do Vallado20 som vi provade denna afton. Detta Tawnyport har en läcker rostoreange
färgton med intensiva doft- och smaknyanser av torkad frukt, kall jordkällare, karamelliserat
socker och ek. Munkänslan är härligt pepprig, smaken stor och rent ut sagt evighetslång.
Underbart god i min mun och något jag verkligen vill rekommendera!
Colheita
Port är en annan variant i form av ett årgångsbetecknat Tawnyport från en viss specifik
och angiven årgång. Även dessa viner
har fått mogna på fat och är färdig att konsumera direkt efter buteljering, såsom
Pocas Colheita 1996 som är ett rostorange
portvin med vackra röda reflexer. Doftbilden i Pocas Colheita 1996 bjuder
förutom på toner av torkad frukt och knäck även på tydlig fatkaraktär, vanilj
och nötter. Smaken är söt av russin, fikon och bränt socker med inslag av
apelsin och rostade kaffebönor.
Late
Bottled Vintage, eller LBV, påminner om ett Reserve Ruby Port men med skillnad
att skörden druvor kommer från en specifik årgång, vilket anges på flaskans
etikett. LBV port lagras på fat 4-6 år, kylstabiliseras eller filtreras för att
få bort fällning och är drickfärdigt när den buteljeras. Traditional
Late Bottled Vintage är en variant som däremot inte filtreras och behöver
därför dekanteras, alltså hällas över på karaff för att separeras från dess
fällning. Vid provningen testade vi en Graham´sLate Bottled Vintage 2013 som hade en intensiv blåröd nyans och fruktig doft
med bäriga inslag. Smaken var söt och fruktig med toner av svartvinbär, plommon
och lagerblad samt en touch som förde tanken till en kylig jordkällare.
Som avslut
på en utomordentlig kväll sparades traditionsenligt det bästa till sist då vi testade
en flaska av den mer exklusivare sorten, som kort och gott betecknas Vintage. Vintage
Port produceras enbart mycket goda skördeår, ca 3 gånger per decennium, och består
enbart av druvor från en specifik årgång. Lagring på fat sker ett fåtal år då
det efter buteljering ska lagras på flaska för att uppnå mognad och elegans,
mellan 10-50 år och ibland ännu längre. Vintage Port bildar kraftig fällning
och bör dekanteras innan förtäring om man inte vill gurgla i sig svarta sjok av
fällning förstås. Fonseca Guimaraens 1996 var det Vintage Port vi provade denna kväll
och det kändes lite extra fint att få prova ett Vintage från samma producent
som det ekologiska Ruby Reserve. Färgen var djupt mörkröd, doften mycket
komplex med toner av torkade frukter och fruktkärnor, kokos, mandel och choklad
samt den där diskreta nyansen av fuktig och kall jordkällare eller lite som
doften i ett lagerhus. Smakmässigt bjöds jag på stor dos fruktighet i form av
körsbär och marmeladgodiskulor, elegant kryddighet och svartpeppar, vaniljkola,
kaffe och tobak. Även om jag blev mycket imponerad av samtliga provade
portviner så upplevde jag det allra sista vinet som i en helt annan klass. Fantastiskt!
Så trevligt att läsa detta!
SvaraRaderaMycket bra skrivet med bra fakta.
Kan tilläggas att det nuförtiden är tillåtet att lagra portvinerna även uppe i Dourodalen, vinerna måste inte mera föras till Porto för lagring (förr blev det för varmt att lagra portvinerna i den sommartid heta Dourodalen jämfört med den svalare hamnstaden Porto. Idag tillåtet då detta går att kontrollera bättre med bättre byggteknik, elekticitet mm.)
Portal som ni provade först är ex på en producent som lagrar allt portvin i Dourodalen.
Hälsningar från en portvinsvän i Finland, författare av bok om portvin samt stolt riddare i portugisiska portvinsbrödraskapet.
Glenn Sundstedt
ifall någon intresserad här länk till info om boken Portvinsdalen:
http://www.photomoments.fi/portvinsdalen-33758145
Hej Glenn och tack små mycket för de fina orden :) Och tack snälla för att du delar med dig av dina kunskaper, som riddare för portugisiska portvinsbrödraskapet kan jag tänka mig att du besitter en hel del kunskap och erfarenhet. Finns det månne ett systraskap också? ;) Vad spännande med bok, den måste jag verkligen kolla upp!
Radera