Den lilla ön Islay är för mig ett verkligt paradis som jag
ofta dagdrömmer om och som jag återkommande väljer att resa tillbaka till. I
år verkar det dock inte bli något Islaybesök för min del vilket är lite av en
sorg. Kan jag verkligen klara ett helt år utan att få stå vid piren i Bowmore
med kastvindar som får håret att flyga i högan sky och den röda fiskebåten att
vilja rymma sin kos? Eller att inte få lukta på den blommande gorsen som doftar
kokos, samla saltstänkta stenar utanför Laphroaig eller sitta med fjärilar i
magen medan jag färdas längs de gropiga vägarna för att besöka något av öns
åtta destillerier? Vi får väl se hur det går med den saken…
Även om jag personligen finner väldigt många saker som gör
Islay till en magisk plats så är ön mest känd för sin komplexa och rökiga
whisky. Här ligger alla de stora giganterna på promenadavstånd från varandra och
varje år vallfärdar människor från hela världen för att njuta dessa delikata
droppar på plats, i synnerhet från det rökälskande Sverige. Det största
destilleriet på Islay, med en produktionskapacitet på hela 6,5 miljoner liter
ren alkohol per år, är Caol Ila. Caol
Ila grundades 1846 och ägs idag av jätten Diageo.
Förutom att producera single malt under eget namn går den största delen whisky till
företagets populära blends med varumärket Johnnie Walker som det stora flaggskeppet. I april 2018 meddelade Diageo att dem
kommer göra en enorm investering för
den skotska whiskyindustrin (närmare bestämt £150 miljoner) i samband med Johnnie
Walkers 200- års jubileum 2020. Investeringen innebär att bygga ett centralt Johnnie
Walker Visitor Experience Center i Edinburgh samt att uppgradera de redan existerande besökscentren
på destillerierna till vad vi skulle kunna benämna som ”den nya generationens besöksupplevelser”.
Med denna satsning vill man fronta Skottlands största turistattraktion (whisky)
genom att hänga på den stora mat-och-dryckestrenden samt skapa ett unikt
välkomnande för skottlandsälskande människor i hela världen. Det kommer med
andra ord bli lite av en nöjespark för whisky med utställningar, interaktiva
multisensoriska rum, restauranger och provningar. Även
om många av Diageos destillerier bidrar till framställandet av Johnnie Walker så
kommer särskilt fokus läggas på de fyra destillerier som utgör stommen för denna
populära blend: Cardhu,
Clynelish, Caol Ila och Glenkinchie. Dessa destillerier kommer att få
representera de olika regionerna samt whiskystilarna i Skottland genom att kopplas
direkt till den nya Johnnie Walker Visitor Experience i Edinburgh, ett initiativ
man hoppas ska bringa fler besökare.
En av mina älsklingar på Islay kommer alltså att inom en snar
framtid vara något helt annat än vad det är idag, ett faktum som ger mig blandade
känslor. Med viss förtjusning ser jag fram emot det kommande resultatet men jag
är också enormt lycklig över att bära med mig många minnesfulla upplevelser från
Caol Ila innan denna investering blivit verklighet. Jag hoppas innerligt att de nedtrampade
industritrapporna inne i fabriken får stanna kvar men jag ser med spänning fram
emot framtida provningar i det nya besöks-och upplevelsecentret.
I min egna lilla samling av Islaywhisky har jag en rätt
ovanlig buteljering i form av en helt orökig Caol Ila. Även om rök är ett
signum för Caol Ila började de experimentera med orökt malt för många år sedan
och man har lanserat flera orökiga utgåvor med olika åldrar. Just den flaska
jag själv har i min ägo är en 17- åring, vilken jag personligen föredrog framför
den 18- åriga som lanserades samma år. Flaskan inhandlades i samband med ett besök
på destilleriet och detta är en whisky jag gladeligen vill dela med mig av mina
intryck om.
Caol Ila 17 yo Unpeated är en specialbuteljering lagrad på ex- bourbonfat som buteljerades 2015 med en alkoholvolym på 55,9 %:
Trots den rejält höga alkoholen som attackerar nosen så finner
jag mycket fruktighet i doftbilden av apelsin, persika och svarta vinbär. Jag hittar
även lite söt vaniljkola men mest domderar toner av mörk och torr choklad,
kanel samt något jag skulle beskriva som torv fast utan rök förstås. Jag upplever
den som tydligt maltig med en jästig ton vilket för tanken till en jäsande
vetedeg. Nyanser av torkat gräs och mossa, havssalta stenar med ingrodda alger och
en nötig ton som från mandel och kokos finns också där. Med vatten tycker jag
att doften utvecklas och blir mer komplex. Fruktigheten från persika och
apelsin blir mer nyanserad och jag upplever nu en doft som liknar marmeladgodis
och winergummi. Nya fruktiga inslag av päron och ananas finns också med och den
maltiga tonen har blivit mer markant och söt. Tonen av jäst finns fortfarande kvar
men jag upplever den inte lika tydlig, däremot framträder doften av ek och jag
tycker nästan att det luktar lite rök?
Den höga alkoholen upplevs intensiv när jag smakar och det bränner
verkligen till rejält på tungan även om jag bara tar en liten sipp. Den känns
pepprig och het och det smakar väldigt brödigt vilket får mig att tänka på brungräddat
knäckebröd. Smaken är fruktigt utan att kännas söt och jag har svårt att
definiera vilken typ av fruktighet jag känner men anar lite lätta toner av persika
och torkad matbanan. Det jag däremot finner vara tydligt är tonerna av torr tobak,
hö och nori samt en smaknyans som får mig att tänka på den tjäriga oljan från
en rejält inrökt pipa. Med vatten lugnar den ned sig och de fruktiga nyanserna
bli tydligare; persika, torkad mango och ananas samt solvarm citrusfrukt. Den
brödiga tonen ligger fortfarande kvar och vaniljen upplevs tydligare. Nyanser
av blommig honung framträder likaså en örtighet som från kummin och fransk
dragon. Men det lustigaste med denna buteljering är att jag i eftersmak, både
med och utan vatten, verkligen upplever den som torvig och rökig och det vid varje
tillfälle jag provat den. Detta är sannerligen en intressant och spännande whisky
med många sidor och jag är enormt lycklig över att en är min. Att den dessutom smakar riktigt gott gör inte betyget sämre!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar