Translate

tisdag 29 januari 2019

Mortlach 25 och Glen Grant 22- två anrika godingar


Årets första månad har snart passerat då Symposion plötsligt glider in i mitt liv och sätter ribban högt vad gäller unika och högkvalitativa whiskylanseringar. Jag blir förstås fånigt lycklig då jag erbjuds smakprov på gamla ädelstenar, för det är sannerligen inte helt okomplicerat att få tag på sådana i den tid vi lever i nu. Att det är svårt beror dels på att gammal whisky ofta kostar skjortan och inte alltid matchar min plånbok, men främst grundar sig svårigheten i att dessa lanseringar är sådär oerhört limiterade och försvinner snabbare än vad mina fingrar tycks förmå att klicka på slutför - köp på monopolets hemsida. Givetvis är jag medveten om att gammal whisky inte är synonymt med att den är smakar bättre, men det går heller inte komma ifrån att den höga åldern är någonting som fascinerar mig. Det finns något vackert i vetskapen av att en whisky vilat på fat medan tiden och världen rusat förbi där utanför, och ibland ger den där långa skönhetssömnen dem där komplexa och helt fantastiska tonerna som är så obeskrivligt välkomponerade att ordförrådet inte räcker till.
I denna text tänkte jag bjuda på mina doft- och smaknoteringar på två limiterade utgåvor med aktningsvärda åldrar, nämligen en 25-årig Mortlach och en 22-årig Glen Grant. Att just dessa två fått träda fram och se dagens ljus utanför ektunnorna är tack vare dem oberoende buteljerarna Gordon & MacPhail och The Vintage Malt Whisky Company. Dessa två spelar (tillsammans med en drös andra oberoende buteljerare) en mycket viktig roll i den stora whiskyindustrin eftersom dem buteljerar sådan whisky som destilleriägarna själva bestämt sig för att inte buteljera, till whiskyfantasternas stora förtjusning. 

Gordon & MacPhail ligger beläget i Elgin i Speyside, med lagerhus och legendarisk whiskybutik, och är förutom oberoende buteljerare även ägare av ett eget destilleri vilket bär namnet Benromach. Under lång tid har man haft nära kollaboration med Mortlach vilket skulle kunna bero på det lagom långa avståndet mellan Mortlachs destilleri i Dufftown och Gordon & MacPhails lagerhus i Elgin. Men det kan förstås lika gärna bero på att kombinationen av Gordon & MacPhails importerade sherryfat och Mortlachs mustiga rådestillat är en riktig fullträff. Den aktuella 25- åring som lanseras nu på torsdag 31/1 är just en sådan klassisk sherryfatslagring, buteljerad med en alkoholvolym på 43% och kommer kosta 2575 kronor.


Färg: Gyllene med bruna reflexer
Doft: Stor komplex doftbild med inslag av nötter såsom paranöt, marsipan och mandel. Riklig frukt med tydliga sherrytoner, saftiga svarta vinbär, rött äpple, granatäpple och ljummen tranbärssås. Slingor av apelsin skapar fräschör samt väver sig samman på ett stiligt sätt med den eleganta ek- doften. Kaffe, söta kolaremmar och något som får mig att tänka på fuktig trycksvärta. En liten nyans av salt längre bak tillsammans med nyanser av mörk choklad. Med vatten växer det fruktiga ytterligare och toner av päron träder fram. En lite sotig och metallisk ton dyker upp tillsammans med trä vilket väcker minnesbilder av högstadiet och alla söndertuggade blyertspennor.
Smak: Oerhört välkomponerad och rik på smaker. Den snälla alkoholen till trots upplever jag att en fyllig munkänsla. Söt med härligt kryddiga toner av kryddpeppar, kardemumma och nejlika, lite pepparkaksliknande men med inslag av ceder. Körsbärskola, krämig crème brulee, toner av apelsinchoklad och mjölkig kaffelatte finns också med. Mot avslut finner jag nyanser av lakrits, ljunghonung, ett litet uns torvrök samt kryddig vanilj, gula äpplen och något metalliskt som ihärdigt stannar kvar. Med vatten dämpas den fylliga känslan medan toner av russin, bigarråer och bränd kol träder fram. Detta är verkligen ett vackert stycke konstverk med spännande aromer och en smak som håller i sig länge. 


Den andra whisky jag provat och vill dela med mig av mina intryck om är även det en Speyside whisky; Glen Grant 22 år buteljerad av The Vintage Malt Whisky Company. Du kanske har provat eller hört talas om Finlaggan eller The Ileach någon gång? Det är nämligen dem kanske mest kända varumärken som kommer från denna oberoende buteljerare. Ett annat varumärke i deras portfölj är Cooper´s Choice vilket består av olika singe cask utgåvor. Glen Grant 22 är en sådan utgåva vilken buteljerats med en alkoholvolym på stadiga 52 %. Likt Mortlach kommer även denna att lanseras 31 januari men med den något snällare prislappen 1448 kronor.

Färg: Rapsgul
Doft: Blommig doftbild av liljekonvalj, syrén och kryddig thaibasilika. Känner en tydlig ton av vanilj vilken jag upplever som en krämig marsansås med rejält tilltag av äggula i. Därefter honungssöta äpplen och smöriga mördegskakor, sötsyrliga yogurtdoppade mandlar samt en tropisk fruktighet av välmogen papaya, stjärnfrukt och krämig lemoncurd. En metallisk ton dyker upp och liknar den som uppstår av nyputsade kopparkärl samt en krämighet som från vit choklad. Med vatten blir doften än mer fruktig där framförallt toner av ananasjuice dyker upp men även grönt krispigt äpple och något som för tanken till skalad färskpotatis som ligger i blöt.  
Smak:  Söt och krämig smak med nyanser av kladdiga kokostoppar, vanilj och blommig honung. Minnesbilder av Islays blommande gors dyker upp, men kastas också tillbaka till svunna tider då jag som barn plockade klöverblommor för att suga upp den härligt goda nektarn från dess lilablå små blad. Finner även toner av äpple, tuttifruttiströssel, sötlakrits samt kardemummafrön och jo, visst är det väl en lätt slinga rök jag känner? Med vatten framträder toner av mandel och marsipan, den smöriga papayan finns fortfarande kvar men också en diskret bränd rökighet. Detta är en fantastiskt välsmakande whisky som jag verkligen skulle vilja äga en hel flaska av!

Från Symposion kommer ytterligare limiterade utgåvor att lanseras, exempelvis en 16- årig Bunnahabhain och en 18- årig Port Dundas. Då tiden är knapp och schemat fullspäckat väljer jag att dela med mig av mina intryck om dessa i mindre format via Sinnen & Nyansers kanaler på Facebook och Instagram. Hoppas vi ses där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...