Återigen befinner jag mig i vår
vackra huvudstad (för första gången för i år faktiskt) med ett efterlängtat mål
i sikte; Ardbeg Embassy. På isiga
kullerstenar strosar jag fram längs snåriga gator i gamla stan, en plats jag många
gånger trånat efter att bo i som drömsk tonåring. Trots att vädret är sådär
gråtrist och blött känns det ändå lite romantiskt med den juliga belysning som hänger
kvar och lyser upp i vinterslasket. För många är Ardbeg Embassy måhända ett stammisställe
som inte behöver någon närmare presentation, men för er som aldrig hört talas
om platsen eller inte tagit er tid att göra ett besök där vill jag gärna
berätta lite mer.
Ardbeg är
alltså namnet på ett av dem åtta destillerier som ligger på Islay; en skotsk ö känd för att
tillverka torvrökig whisky med kraftfull och säregen karaktär. Varje år vallfärdar
människor från jordens alla hörn till den avlägsna ön i de inre Hebriderna, mig
inberäknat eftersom jag aldrig kan få riktigt nog av denna magiska plats. Ardbeg
är en av dem stora favoriterna och även om det finns få saker som slår
upplevelsen av att avnjuta whisky bland Islays roströda torvhedar,
klorofyllgröna kullar och tångdoftande havsluft finner jag en tröst i det
globala nätverk av barer och butiker som finns runt om i världen. En ”Ardbeggian”
kan sannerligen vara säker på att Ardbeg gör sitt bästa för att tillfredsställa
sina fans genom att erbjuda olika Ardbeg ambassader. Lite skämtsamt brukar det
sägas att man kan följa sin näsa till närmsta ambassad genom att följa doften
av torvrökig whisky, men för säkerhetsskull finns även en sökmotor på hemsidan
och utifrån denna kan jag totalt finna 12 stycken konsuler samt en ambassad i Sverige. Ardbeg
Embassy i gamla stan är ambassaden som
ägs av tre stycken bröder; Charbel, Issa och Alfons. När de tog över
stället 2010 hette krogen Glenfiddich Warehouse, vilket det fick göra fram till
2012 då dem bestämde sig för att byta till Ardbeg Embassy. Under veckans alla dagar arbetar dem
tillsammans med sin personal med att sprida kunskaper om maltwhisky och
förgylla människor liv med smakrika upplevelser. Ett arbete dem gör med så pass
innerlig passion att de 2015 och 2018 tilldelats den fina utmärkelsen som ”Sveriges
bästa Whiskykrog”.
Ofta önskar jag att Stockholm
låg närmare mitt hem än vad det gör. Då skulle jag nämligen kunna delta på fler
av dem provningar som Ardbeg Embassy anordnar, vilket är ett gediget antal under
ett år. Ibland dyker möjligheten upp som av en slump, såsom förra veckan då jag
deltog på den Islayprovning som Thomas Sundblom från Clydesdale skulle hålla i.
Islayprovningen bestod av sex stycken buteljeringar från Elixir Distillers; en oberoende
buteljerare som ägs av den välkända whiskysamlaren Sukhinder Singh som också är
grundaren till den populära butiken TheWhisky Exhange i London. År 2005 började Sukhinder som oberoende
buteljerare av maltwhisky, vilka till en början lanserades under varumärket The Single Malts of Scotland och 2009
introducerades en ny serie Islay whiskies under namnet Port Askaig. Elements of
Islay heter en tredje whiskyserie där samtliga destillerier från Islay representeras
i form av Cask Strength buteljeringar och tanken bakom Elements of Islay är att
det ska vara just det Islay är uppbyggt av; olika element. Som sig bör var det fantastiskt
kul att få prova och jämföra olika whiskys med varandra, men det som gjorde just
denna provning lite speciell var att jag fann en riktig favorit. Att plocka ut
en favorit är väl i och för sig inget ovanligt men det är mer sällsynt att jag efter
en provning känner att jag måste investera i en egen flaska. Favoriten jag
pratar om var en Bowmore från 2001 som lagrats på fyra stycken sherry butts och
buteljerats med fatstyrka på 53,2%. Istället för att skriva ut namn på dessa
buteljeringar använder man sig av kemiska förkortningar med två bokstäver som representerar
destilleri och detta var alltså batch BW7.
Färg: Djup rostoreange
Doft: Doftbilden är tydligt sherryinfluerad men jag upplever den ändå diskret
på nåt vis. Det är absolut ingen vrålande sherrybomb det här utan den
harmonierar på ett utsökt vis med den eleganta torvröken på ett sätt som jag
personligen verkligen uppskattar. Toner av torkade russin och tranbär blommar
upp och blandas tillsammans med toner av mandelströssel, krispigt söta druvor och
fräscht inslag av apelsinskal. Influenser av trä är närvarande men mitt doftminne
målar främst upp bilder av bark och lakritsrot samt barrskog med blommande
ljung och torkad potpuri. Med lite luft framträder sötare nyanser i form av
nybakade sirapskolasnittar, mandelmassa, brungräddat knäckebröd och aromatisk
rosépeppar. Torvröken är stor men inte dominerande och den känns lite lätt salt
och mineralig med inslag av fuktig jord och fransk dragon vilket för tanken
till sommarens påtande i kryddträdgården.
Med vatten händer verkligen något alldeles häpnadsväckande då
röken liksom försvinner men låter torven stanna kvar. Plötsligt öppnar sig en
symfoni av frukt; äpple, päron, körsbär och ananas samt nyanser av bittermandel
och blommig honung. En riktigt häftig upplevelse!
Smak: Smakmässigt
bjuder denna whisky på stor fruktighet och mycket sötma. Munkänslan upplevs
krämig och gosig med inslag av smörkola, salt choklad, russin och lakrits. En
hel orkester av mogna tropiska frukter träder fram av smörig papaya, mango,
grapefrukt och ananasjuice. Torvröken är tydlig men subtil med toner av skog,
ljung och torkade löv samt intressant inslag av krut, vilket blir mer
framträdande i eftersmak. I avslut framträder även lätt syrlighet av krispiga krusbär
och apelsin, nyanser av sirap, smuldeg och skållade mandlar.
Med vatten dämpas den krämiga känslan och ger plats för pigga
toner av färsk frukt, främst röda äpplen och mjuka mogna päron. Torvröken blir
än mer subtil men framträder mer mot eftersmak där den påminner om ljunghonung
och förmultnade löv. Det smakar vad jag skulle vilja beskriva som ”höst”.
Jag har sagt det förut och jag kommer säga det igen, vad vore
whiskyindustrin utan alla dessa fantastiska oberoende buteljerare?! Tack vare
dem erbjuds vi konsumenter en större variation av smaker och upplevelser vilket
jag personligen känner en stor tacksamhet över, särskilt när jag får möjlighet
att prova sådant som verkligen faller mig i smaken. Om du känner minsta lilla
nyfikenhet kring BW7 rekommenderar jag dig att klicka hem en flaska på
systembolagets beställningssortiment. Priset 1265 kronor för 50 cl kan tyckas vara
dyrt, men ibland är det helt enkelt värt det och jag tror inte du kommer ångra
dig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar