Translate

onsdag 23 maj 2018

Somriga whiskydrinkar


Sommar innebär för mig lata stunder med sol och värme; på stranden intill havet, i hängmattan vid sommarstugan likväl som hemma i den grönskande trädgården. Sommar betyder också äventyrslust efter resor och upplevelser, gärna tillsammans med nära och kära, knytiskalas samt grillade middagar kryddat med skratt och massor av kärlek. Gemensamt för alla dessa sköna stunder är att dem passar utmärkt med en svalkande drink i handen.

En smakrik whiskycocktail på ett soligt Box destilleri
Tack och lov är den kyliga vintersnön nu endast ett minne blott och jag njuter verkligen av kroppens nyförvärvade energi som gör att jag känner mig småförälskad dygnet runt. Sådan energi plockar fram ens kreativa sida vilket ger briljanta idéer som måste förverkligas, även idéer som är av sådan karaktär att de vanligtvis skulle förefalla vara smått galna. Såsom idén att i brist på husvagn istället låna en sliten gammal Dodge Van (partybuss) för att övernatta på Box Destilleri i Bjärtrå efter att ha deltagit på ett trevlig whiskycocktailevent. Det är nämligen något jag förverkligade i helgen tillsammans med min mamma och även om jag gillar jag att campa så föredrar jag  oftast att göra det på Hilton eller Clarion ;) Men det är inte fy skam att sussa i ett hav av täcken, filtar och kuddar i bagaget på en van heller…


Det blev inte direkt en förväntad mor- och dotterhelg
med spa och hotell som  försenad födelsedagspresent till min kära mamma.
Det blev istället ett  minne för livet och det var länge sedan jag skrattade
så mycket som jag gjorde under denna minisemester




Box Destilleri gästades denna fredagskväll inte bara av mig, min mamma och en drös andra törstiga människor utan även av den rutinerade bartendern Michael Ternqvist som driver den populära puben och restaurangen Dalwhinnie i Östersund. Michael har arbetat i bar sedan 1985 och har många meriter i bagaget. Han besitter en gedigen kunskap som han gärna delar med sig av på provningar, cocktailsutbildningar och barkurser runt om i landet. Han är även en glädjespridare av stort mått som på ett lätt och skämtsamt sätt lär ut användbara knep och knåp för både proffsiga bartenders och ambitiösa ”hemmablandare”. Av honom fick vi kvällen till ära lära oss att det är i princip omöjligt att blanda dåliga drinkar om rätt förutsättningar finns att tillgå och dessa är is, socker(lag) och luft.

Ingen drink utan is! Att använda för lite is är enligt Michael Ternqvist troligtvis det största misstag folk gör vid drink- och cocktailskapande. Det och att använda för stor andel alkohol. En whiskycocktail ska givetvis smaka whisky, det är lika självklart som att en whiskylikör ska ha en tydlig whiskykaraktär, men en drink bör inte ha för stark alkoholvolym eftersom det lätt slår ut alla andra smaker. Att det behövs stora mängder is beror dels på att man vill kyla ner drinken men också för att kyla ner glaset. En ensam liten isbit smälter fort och späder ut drinken medan en större mängd is istället håller drinken kall en längre stund, och det är så vi vill ha den.
Socker hjälper till att framhäva andra smaker och rätt mängd ger dessutom en fylligare drink utan att bli för söt. Att tillverka egen sockerlag är busenkelt och går också väldigt snabbt. Koka upp en del socker med en del vatten, låt svalna och sen är den klar att användas (håller upp till två månader om den förvaras kallt i väl rengjord behållare). Sockerlag kan även med fördel smaksättas med juice och skal från frukt. Ett tips är att koka upp socker med fruktjuice och efteråt tillsätta skal som får ligga i ett dygn innan det silas bort. En av de största bartrenderna just nu är enligt Michael något som kallas Zero waste, vilket innebär att man försöker återvinna så mycket som möjligt av varje sak man arbetar med samt att man i den mån det går använder lokalt förankrade produkter.
En härlig sockerlag smaksatt med rabarber
och jordgubb från den egna trädgården
En tredje komponent som (ibland) är viktig är luft vilket ger en fylligare och mer uppfriskande munkänsla. Detta uppnås genom att skaka drinken häftigt med en isfylld shaker ca 10-20 sekunder, men det går förstås lika bra att skaka i en vanlig glasburk med lock på. I proffsbaren finns verkligen en uppsjö av tjusiga redskap att använda för att blanda drinkar men viktigt att nämna är att det ofta går lika bra att använda sådant som finns hemma i de flesta kök. De drinkar som bör skakas är sådana som innehåller trögflytande ingredienser såsom likörer, juicer och ägg, detta för att allt ska blandas samman och kylas ned ordentligt. Ingredienser som däremot inte bör skakas är mousserande och kolsyrade drycker som lätt blir en explosionsartad och kladdig historia. En bonus med skakade drinkar är förstås att man ser oerhört läcker och proffsigt ut när man svingar runt med en shaker.



Att blanda cocktails och drinkar med single malt whisky verkar lustigt nog upplevas som ett normbrytande fenomen, vilket  även Michael kan instämma med. Han menar att många whiskyälskare vill avnjuta en dram bara som den är och därmed är mindre positivt inställd till att blanda den i en drink. Med andra ord är det i whiskyns värld som det alltid brukar vara  -väl förankrat med sed och tradition. Traditioner anser jag att man ska vara rädd om men för den sakens skull behöver man inte vara rädd för att prova något nytt.


Många av världens populäraste drinkar är också whiskybaserade, om än oftast med amerikansk whiskey såsom bourbon och rye. Under cocktailkvällen på Box Destilleri serverades sex stycken klassiska variationer av whiskydrinkar såsom Whiskysour och Mint Julep men med skillnaden att använda svensk single malt istället, i detta fall Box Dálvve. Jag provade förstås samtliga uttryck och en gemensam nämnare hos dem alla var att rökigheten från den annars inte så rökiga Dálvve blev mycket mer framträdande när den blandades i cocktails. Med inspiration från helgens äventyr har jag provat att göra en whiskydrink hemma med Box Dálvve tillsammans med pressad citronsaft och egenkomponerad sockerlag smaksatt med rabarber och jordgubb. Resultatet blev en läskande god läckerhet som även den tog upp det rökiga från Dálvve på ett för mig mycket behagligt sätt. Tipsen är många och de kreativa idéerna likaså. Jag hoppas på en varm sommar med mycket sol och ser fram emot många goda drinkar. Ett råd från mig är att följa Sinnen och Nyanser på sociala medier för inspirerande videos som denna;









tisdag 15 maj 2018

Destination JURA


Upplevelser kan ta tid att smälta, vissa mer än andra och min resa till Jura är verkligen ett sådant exempel. I samband med mina besök på Islay har jag från destillerierna Caol Ila och Bunnahabhain många gånger drömskt blickat över mot den ödsliga grannön Jura med Hebridernas imponerande siluett och innerligt önskat få stå där borta på andra sidan Islaysundet. I april månad förra året blev min dröm sanning då jag och mitt resesällskap tog färjan över vilket skrattretande nog tog oss ungefär fem minuter. Väl iland på den djurrika ön som befolkas av knappt 200 människor blev jag totalt mållös och har sedan dess haft svårt att finna de rätta orden för att beskriva upplevelsen på ett rättvist sätt. Jag har därför bestämt mig för att inte ens försöka eftersom jag vet att jag inte kommer lyckas. Men förvisso kan jag heller inte skriva en text om Jura utan att nämna att det är en av de vackraste platser jag någonsin besökt och tanken på att fly den hektiska vardagen för ett stillsamt liv på Jura har lockat mig både en och två gånger. Det är härligt att drömma sig bort och i fantasin känns det inte alls obekvämt att sadla om från statligt anställd i en mindre stad i mellansverige till att livnära mig som jordbrukare på Jura, ta tag i mina författardrömmar och kanske söka arbete på öns enda destilleri. Ett förövrigt mycket trevligt destilleri som jag gladeligen rekommenderar att göra besök på om tillfälle ges. Att beskåda destilleriets mäktiga pannor (som är Skottlands näst högsta), träffa de glada och engagerade öbor som arbetar på destilleriet samt avnjuta en bit mat på öns enda restaurang är garanterat sådant som ingen någonsin skulle ångra.



Jura destilleri har varit aktivt sedan 1963 men tillverkning av whisky sägs ha pågått på ön mycket längre än så. Vissa menar att lönnbränning förekom redan på 1500- talet och en gång i tiden var det också fritt fram för öborna att tillverka whisky för eget behov. Allt gott har förstås ett slut och denna ynnest förbjöds 1781 vilket banade väg för att Small Isles Distillery grundades 1810, det vill säga föregångaren till det destilleri som ligger där idag.
Min uppfattning av Jurawhisky är att den ofta har ett oförtjänt rykte vilket kan bero på flera olika anledningar; dels att de har det rökiga whiskyparadiset Islay som närmsta granne vilket många kanske jämför med men också för att man tidigare främst massproducerat whisky till den stora blendindustrin. Jura har dock lagt stor möda och tid på att kvalitetshöja sina produkter samt utökat sitt sortiment och är idag en riktig storsäljare. Att Juras försäljningssiffror ökat med rasande fart är kanske heller inte konstigt med tanke på deras mycket prisvänliga buteljeringar; såsom en 10 åring på 70 cl för 399 kronor eller den underbara Durach´s Own 16 år för 549 kronor.  

Den sistnämnda  av dem, som jag förövrigt förknippar med många glada minnen, är enligt mig en utmärkt sommarwhisky perfekt att njuta av en varm sommarkväll vid stranden. Eller varför inte under lata stunder i hammocken eller på soldäcket i en grönskande trädgårdsoas? Durach´s own 16 är en lättsam whisky utan för mycket krusiduller med frisk fruktig doft av lime, gröna krispiga druvor och gula äpplen samt söta nyanser av nypon, citronsockerkaka och mandelbiskvier. Om jag skulle prova den blint så tror jag själv att jag skulle tippa på att det var en irländsk whisky med tanke på att jag upplever den så väldigt frisk och ren i karaktär. Smaken är även den lätt och fruktig men aningens vattnig och blek. Eftersmaken bjuder på härliga lakritstoner som påminner om engelsk konfekt, en liten torvighet och en fjäderlätt strimma av rök.




 En annan buteljering som jag finner vara spännande är den limiterade utgåvan Jura Tastival 2017 som lanserades ifjol i samband med festivalen Feis Isle. Denna whisky är  minst sagt lite busig av sig då den har en växlande karaktär som jag vissa gånger finner vara underbar och andra gånger har svårt för. Doften är stor men upplevs lite mossig av sig, som en nedsutten lädersoffa av äldre stuk. Den bjuder även på en hel del fruktiga toner såsom varma bakade äpplen, russin, druvskal och orangea tuttifruttipastiller. Vidare finner jag doften av trolldeg och lakritsfudge samt en hel del vinösa inslag. Smaken är kryddig av kanel och mörk choklad men framförallt finner jag toner av godiset colanappar. De söta smaknyanserna är stora och växande, munkänslan upplevs oljig och rejäl och i eftersmak blir det fruktiga i form av russin och fikon mer framträdande. Tastival 2017 är en whisky som spretar åt många håll men den fascinerar mig och är kul att sitta och analysera.  
Avslutningsvis vill jag säga att när det gäller smak så gillar vi förstås olika och det är precis så det ska vara också. Men jag kan inte låta bli att tycka det är märkligt när någon säger att det inte finns någon bra whisky från Jura. Det stämmer liksom inte. Av alla de sorter jag provat på har de allra flesta hållit en god kvalité. Mina förväntningar på framtida buteljeringar från Jura är stora eftersom de kvalitetsåtgärder och satsningar man gjort för att förbättra kvaliteten fortfarande är så pass unga att det är svårt att se hur resultatet kommer bli. Men min inställning är positiv i allra högsta grad!

 

tisdag 8 maj 2018

Bergslagens Destilleri - Sherry Darling Ferie 46%


Då har våren äntligen anlänt och bjuder på försmak av sommarsol och värme. Min kärlek för whisky må vara stor, men en dram vid en värmande eldstad känns för tillfället rätt avlägset. Istället flödar kreativiteten och cocktailsetet har dammats av så mer törstsläckande kreationer kan skapas, utemöbler är framplockad från sin långa vinterdvala, grillen har blivit putsad och längtan efter semesterledighet är ett faktum. Men visst vill jag även till vårens och sommarens lediga kvällar njuta av whisky tillsammans med familj och vänner. För vad vore väl en sommar utan kryddig bourbon med svalkande is som långsamt smälter av värmen eller en härlig sherryfatslagrad kompis i väntan på att maten ska bli klar.

Passande nog lanserade Bergslagens Destilleri den 2 maj en ny whisky med namnet Sherry Darling Ferie. Som namnet antyder är det en sherryfatslagrad historia och whiskyn kommer från det svenska numer nedlagda destilleriet Grythyttan whisky. Vanligtvis föredrar jag bourbonfatslagringar men är just nu inne i en period där jag särskilt fattar tycke för sherryfatslagrat och Ferie är inget undantag. Trots sin ungdom på 6 år är detta enligt mig en whisky med förvånansvärt stor karaktär, vilket antagligen beror på att whiskyn tillbringat sin skönhetssömn i mindre 50 litersfat av amerikansk vitek som tidigare innehållit Oloroso Sherry från provinsen Cádiz i Andalusien.


Doften är rejäl och fruktig med toner av varma äpplen, blöta russin och färska dadlar. I kombination till denna stabbiga fruktkompott finner jag även uppfriskande strimmor av övermogen citrus i form av blodapelsin och grapefrukt. Eken är påtaglig utan att bli för dominerande och det finns en ton av gummi med i doftbilden som liknar de söta lyckotroll jag lekte med som liten. Med luft framträder de söta tonerna allt mer och påminner om muscovadosocker och kryddig vaniljkräm. De nyanser av gummi som jag tidigare hittat omvandlas efter en stund till att mer likna ångande nylagt asfalt.
Smaken är söt så det förslår samt upplevs brödig såsom en nygräddad sirapslimpa med bränd skorpa. Vidare finner jag toner av bränd karamell och övermogna nästan förmultnande jordgubbar samt en metallisk effekt som jag brukar hitta i kraftigt mörkröda viner. Denna metalliska nyans växer och blir som mest tydlig i eftersmak där även toner av russin, saltlakrits och trä kommer fram. Förutom dessa mörka frukter finner jag även inslag av solmogen papaya, nypon och apelsinkoncentrat samt tycker mig skymta en liten slinga rök i eftersmaken.

Sherry darling Ferie är inte direkt blygsam av sig utan bjuder på en fantastiskt spännande doftresa samt smakrik upplevelse. En flaska a´ 500 ml kostar 595 kronor vilket känns som ett välinvesterat och gott tidsfördriv som garanterat kommer förgylla många sena sommarkvällar i glada vänners sällskap.

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...