Translate

tisdag 8 maj 2018

Bergslagens Destilleri - Sherry Darling Ferie 46%


Då har våren äntligen anlänt och bjuder på försmak av sommarsol och värme. Min kärlek för whisky må vara stor, men en dram vid en värmande eldstad känns för tillfället rätt avlägset. Istället flödar kreativiteten och cocktailsetet har dammats av så mer törstsläckande kreationer kan skapas, utemöbler är framplockad från sin långa vinterdvala, grillen har blivit putsad och längtan efter semesterledighet är ett faktum. Men visst vill jag även till vårens och sommarens lediga kvällar njuta av whisky tillsammans med familj och vänner. För vad vore väl en sommar utan kryddig bourbon med svalkande is som långsamt smälter av värmen eller en härlig sherryfatslagrad kompis i väntan på att maten ska bli klar.

Passande nog lanserade Bergslagens Destilleri den 2 maj en ny whisky med namnet Sherry Darling Ferie. Som namnet antyder är det en sherryfatslagrad historia och whiskyn kommer från det svenska numer nedlagda destilleriet Grythyttan whisky. Vanligtvis föredrar jag bourbonfatslagringar men är just nu inne i en period där jag särskilt fattar tycke för sherryfatslagrat och Ferie är inget undantag. Trots sin ungdom på 6 år är detta enligt mig en whisky med förvånansvärt stor karaktär, vilket antagligen beror på att whiskyn tillbringat sin skönhetssömn i mindre 50 litersfat av amerikansk vitek som tidigare innehållit Oloroso Sherry från provinsen Cádiz i Andalusien.


Doften är rejäl och fruktig med toner av varma äpplen, blöta russin och färska dadlar. I kombination till denna stabbiga fruktkompott finner jag även uppfriskande strimmor av övermogen citrus i form av blodapelsin och grapefrukt. Eken är påtaglig utan att bli för dominerande och det finns en ton av gummi med i doftbilden som liknar de söta lyckotroll jag lekte med som liten. Med luft framträder de söta tonerna allt mer och påminner om muscovadosocker och kryddig vaniljkräm. De nyanser av gummi som jag tidigare hittat omvandlas efter en stund till att mer likna ångande nylagt asfalt.
Smaken är söt så det förslår samt upplevs brödig såsom en nygräddad sirapslimpa med bränd skorpa. Vidare finner jag toner av bränd karamell och övermogna nästan förmultnande jordgubbar samt en metallisk effekt som jag brukar hitta i kraftigt mörkröda viner. Denna metalliska nyans växer och blir som mest tydlig i eftersmak där även toner av russin, saltlakrits och trä kommer fram. Förutom dessa mörka frukter finner jag även inslag av solmogen papaya, nypon och apelsinkoncentrat samt tycker mig skymta en liten slinga rök i eftersmaken.

Sherry darling Ferie är inte direkt blygsam av sig utan bjuder på en fantastiskt spännande doftresa samt smakrik upplevelse. En flaska a´ 500 ml kostar 595 kronor vilket känns som ett välinvesterat och gott tidsfördriv som garanterat kommer förgylla många sena sommarkvällar i glada vänners sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...