Translate

onsdag 23 maj 2018

Somriga whiskydrinkar


Sommar innebär för mig lata stunder med sol och värme; på stranden intill havet, i hängmattan vid sommarstugan likväl som hemma i den grönskande trädgården. Sommar betyder också äventyrslust efter resor och upplevelser, gärna tillsammans med nära och kära, knytiskalas samt grillade middagar kryddat med skratt och massor av kärlek. Gemensamt för alla dessa sköna stunder är att dem passar utmärkt med en svalkande drink i handen.

En smakrik whiskycocktail på ett soligt Box destilleri
Tack och lov är den kyliga vintersnön nu endast ett minne blott och jag njuter verkligen av kroppens nyförvärvade energi som gör att jag känner mig småförälskad dygnet runt. Sådan energi plockar fram ens kreativa sida vilket ger briljanta idéer som måste förverkligas, även idéer som är av sådan karaktär att de vanligtvis skulle förefalla vara smått galna. Såsom idén att i brist på husvagn istället låna en sliten gammal Dodge Van (partybuss) för att övernatta på Box Destilleri i Bjärtrå efter att ha deltagit på ett trevlig whiskycocktailevent. Det är nämligen något jag förverkligade i helgen tillsammans med min mamma och även om jag gillar jag att campa så föredrar jag  oftast att göra det på Hilton eller Clarion ;) Men det är inte fy skam att sussa i ett hav av täcken, filtar och kuddar i bagaget på en van heller…


Det blev inte direkt en förväntad mor- och dotterhelg
med spa och hotell som  försenad födelsedagspresent till min kära mamma.
Det blev istället ett  minne för livet och det var länge sedan jag skrattade
så mycket som jag gjorde under denna minisemester
Box Destilleri gästades denna fredagskväll inte bara av mig, min mamma och en drös andra törstiga människor utan även av den rutinerade bartendern Michael Ternqvist som driver den populära puben och restaurangen Dalwhinnie i Östersund. Michael har arbetat i bar sedan 1985 och har många meriter i bagaget. Han besitter en gedigen kunskap som han gärna delar med sig av på provningar, cocktailsutbildningar och barkurser runt om i landet. Han är även en glädjespridare av stort mått som på ett lätt och skämtsamt sätt lär ut användbara knep och knåp för både proffsiga bartenders och ambitiösa ”hemmablandare”. Av honom fick vi kvällen till ära lära oss att det är i princip omöjligt att blanda dåliga drinkar om rätt förutsättningar finns att tillgå och dessa är is, socker(lag) och luft.

Ingen drink utan is! Att använda för lite is är enligt Michael Ternqvist troligtvis det största misstag folk gör vid drink- och cocktailskapande. Det och att använda för stor andel alkohol. En whiskycocktail ska givetvis smaka whisky, det är lika självklart som att en whiskylikör ska ha en tydlig whiskykaraktär, men en drink bör inte ha för stark alkoholvolym eftersom det lätt slår ut alla andra smaker. Att det behövs stora mängder is beror dels på att man vill kyla ner drinken men också för att kyla ner glaset. En ensam liten isbit smälter fort och späder ut drinken medan en större mängd is istället håller drinken kall en längre stund, och det är så vi vill ha den.
Socker hjälper till att framhäva andra smaker och rätt mängd ger dessutom en fylligare drink utan att bli för söt. Att tillverka egen sockerlag är busenkelt och går också väldigt snabbt. Koka upp en del socker med en del vatten, låt svalna och sen är den klar att användas (håller upp till två månader om den förvaras kallt i väl rengjord behållare). Sockerlag kan även med fördel smaksättas med juice och skal från frukt. Ett tips är att koka upp socker med fruktjuice och efteråt tillsätta skal som får ligga i ett dygn innan det silas bort. En av de största bartrenderna just nu är enligt Michael något som kallas Zero waste, vilket innebär att man försöker återvinna så mycket som möjligt av varje sak man arbetar med samt att man i den mån det går använder lokalt förankrade produkter.
En härlig sockerlag smaksatt med rabarber
och jordgubb från den egna trädgården
En tredje komponent som (ibland) är viktig är luft vilket ger en fylligare och mer uppfriskande munkänsla. Detta uppnås genom att skaka drinken häftigt med en isfylld shaker ca 10-20 sekunder, men det går förstås lika bra att skaka i en vanlig glasburk med lock på. I proffsbaren finns verkligen en uppsjö av tjusiga redskap att använda för att blanda drinkar men viktigt att nämna är att det ofta går lika bra att använda sådant som finns hemma i de flesta kök. De drinkar som bör skakas är sådana som innehåller trögflytande ingredienser såsom likörer, juicer och ägg, detta för att allt ska blandas samman och kylas ned ordentligt. Ingredienser som däremot inte bör skakas är mousserande och kolsyrade drycker som lätt blir en explosionsartad och kladdig historia. En bonus med skakade drinkar är förstås att man ser oerhört läcker och proffsigt ut när man svingar runt med en shaker.Att blanda cocktails och drinkar med single malt whisky verkar lustigt nog upplevas som ett normbrytande fenomen, vilket  även Michael kan instämma med. Han menar att många whiskyälskare vill avnjuta en dram bara som den är och därmed är mindre positivt inställd till att blanda den i en drink. Med andra ord är det i whiskyns värld som det alltid brukar vara  -väl förankrat med sed och tradition. Traditioner anser jag att man ska vara rädd om men för den sakens skull behöver man inte vara rädd för att prova något nytt.


Många av världens populäraste drinkar är också whiskybaserade, om än oftast med amerikansk whiskey såsom bourbon och rye. Under cocktailkvällen på Box Destilleri serverades sex stycken klassiska variationer av whiskydrinkar såsom Whiskysour och Mint Julep men med skillnaden att använda svensk single malt istället, i detta fall Box Dálvve. Jag provade förstås samtliga uttryck och en gemensam nämnare hos dem alla var att rökigheten från den annars inte så rökiga Dálvve blev mycket mer framträdande när den blandades i cocktails. Med inspiration från helgens äventyr har jag provat att göra en whiskydrink hemma med Box Dálvve tillsammans med pressad citronsaft och egenkomponerad sockerlag smaksatt med rabarber och jordgubb. Resultatet blev en läskande god läckerhet som även den tog upp det rökiga från Dálvve på ett för mig mycket behagligt sätt. Tipsen är många och de kreativa idéerna likaså. Jag hoppas på en varm sommar med mycket sol och ser fram emot många goda drinkar. Ett råd från mig är att följa Sinnen och Nyanser på sociala medier för inspirerande videos som denna;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...