Fram
till 15 augusti 1947 var Indien en brittisk koloni, vilket bland annat ger
förklaring till varför en så stor andel indier lever i Storbritannien, att de
flesta britter sörplar indiskt te samt att det engelska språket är ett av de
officiella i Indien. De båda länderna har på många sätt influerat varandra,
vilket i allra högsta grad även gäller whisky. Det
måhända att Indien inte är det första land som associeras till när man pratar
om whisky och för tiotalet år sedan var indisk whisky något människor lite
elakt skämtade om. Idag anses Indien ur flera avseenden vara ett av världens
mest intressanta whiskyländer. Trots att det förekommer totalförbud mot alkohol
i vissa delstater (såsom turisttäta Kerala och den nordöstliga provinsen Bihar)
är Indien i samma veva det land som volymmässigt dominerar whiskyvärlden.
John Distilleries är ett ungt företag som vuxit med raketfart och kvalar idag in som ett av världens tio största dryckesbolag. Portfolion med varumärken är gedigen och består av allt från rom och brandy till whisky och vin. Med stor passion för maltwhisky startade den målmedvetna grundaren igång det destilleri som framställer Paul John i Indiens minsta delstat Goa. På plats i Goa sker mältning helt under egen kontroll av det sexradiga kornet man tar från odlingar på Himalayas sydsluttning. Man har lagt ner stor möda och tid för att finna ett perfekt källvatten, medan man däremot valt att importera torv från Skottland. Destillation sker i indisktillverkade potstills och Paul John tillverkas med både rökig och orökig recept.
Då och då lanseras mindre
upplagor av särskilt utvalda fat, annars buteljerar man i två olika serier
vilka heter Flagship och Select Cask. En nyhet är att Paul John kommer göra en ny satsning för den
svenska marknaden och tack vare Symposion har jag haft möjlighet att utforska
varumärket lite närmre. Tidigare representerades Paul John av Göteborgsbaserade
Whiskytaste men från och med den 11 juni är Symposion ansvarig för distributionen
i Sverige och totalt handlar det om sex utgåvor som kommer lanseras, varav en är en rökig single cask.
Flagship- serien består av tre
stycken utgåvor vilka är Brilliance som består av ett helt orökigt recept,
Edited som är lite rökig och Bold som är kraftigt rökig. Gemensamt för alla tre
är att de buteljerats med en alkoholvolym på 46% samt att de låga prislapparna
ger mycket valuta för pengarna. Här nedanför presenterar jag just denna trio med egna
doft och smaknoteringar. Jag passar även på att ge smakrika tips då jag i mitt
utforskande kommit i kontakt med en för mig ny personlighet som heter Shatbhi
Basu. Trots de stora utmaningar det inneburit att göra karriär i ett mansdominerande yrke i ett kvinnoförtryckande land är Basu idag Indiens första professionella kvinnliga
bartender. Och som att det inte vore nog med det så är hon även brand ambassador för indisk whisky i USA samt driver en egen
bartenderakademi som heter STIR.
Brilliance
kommer kosta 579 kronor och är verkligen en riktig fruktbomb. En för mig
perfekt sommarwhisky att njuta av innan middagen - som den är i all sin enkelhet eller
som ingrediens i en trevlig whiskycocktail. Brilliance bjuder i doft på en hel del söta vaniljkolatoner.
Samtidigt upplever jag den kryddig och blommig med nyanser av doftpelargon och
hibiskus samt grönt färskt gräs som nästan påminner om krispiga ärtskott. En
mycket trevlig doftbild som även bjuder på toner av sockriga ingefärsgodisar
tillsammans med en gnutta teetreeolja och mynta. Smaken är honungssöt med inslag av tropiska frukter såsom granatäpplekärnor,
päron och ananas. Vidare finner jag även toner av kokos och vaniljkola. Ett
sött avslut med inslag av lätt kryddighet i form av nejlikor och
pepparkakskrydda.
Smarrigt tips är att avnjuta
Brilliance tillsammans med krämig camembert, tryffelhonung och fikonmarmelad. Eller varför inte svänga ihop en läskande ”Brilliance & Passion”?
Edited
upplever jag som elegant då det inte spretar för mycket åt något håll. Priset
på systembolaget kommer ligga på 596 kronor. Doften är kraftfull men karaktären känns ändå lätt med en härlig
touch av rökig torv. En hel del chokladtoner finns med i doftbilden, choklad
och mocka i kombination tillsammans med varm vanilj, mandelmjölk och bogamviljablomster.
Smaken är honungssöt, har härliga
äppeltoner och en aromatisk kryddighet som påminner om kardemumma. Fruktigt söt
med inslag av lakrits och sandelträ samt har en aningens ekig eftersmak. Till
Edited passar det fint att kombinera med en rökig ost för att fånga upp det
rökiga i whiskyn eller varför inte denna smaskiga kaffedrink som avrundning på
middagen?
Bold är en
häftig whisky - elegant som syskonet Edited men med en större kropp och
kraftfullare rök. Priset på denna busiga skönhet ligger på 619 riksdaler vilket
känns som ett riktigt kap. Doften upplevs
stor och mycket söt med fruktiga inslag av apelsin och saftig aprikos. I
doftbilden finner jag även nyanser av smörig vaniljkola, mandel och ingefära
samt (i allra positivaste mening) en något ”bränd” ton. Smaken är rejält fruktig med toner av hallon och nektarin samt
päron och ingefära. Honungssöt med inslag av kanderade mandlar, marsipan och rostade
kaffebönor. Den långa eftersmaken är verkligen ljuvlig, en blandning av frukt
och härlig torvrök. Som avslut vill jag tipsa om denna delikata version av Old
Fashioned:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar