Translate

torsdag 7 juni 2018

Goda whiskys från Goa

När jag tänker på Indien tänker jag på heliga kossor, dansanta Bollywoodfilmer, lotusblommor, sarier, förunderliga doftblandningar och de allra vackraste leendena i världen. Men Indien är förstås oändligt mycket mer än så. Det är framförallt ett land fullt av intryck som inte lämnar någon oberörd, motsatser i form av stora klasskillnader och ett samhälle väldigt annorlunda från den organiserade världen i Europa. Som det folkrikaste landet näst efter Kina, med hundratals språk och tusentals dialekter är Indien vad man skulle kunna kalla för ”de stora kontrasternas land”.

Fram till 15 augusti 1947 var Indien en brittisk koloni, vilket bland annat ger förklaring till varför en så stor andel indier lever i Storbritannien, att de flesta britter sörplar indiskt te samt att det engelska språket är ett av de officiella i Indien. De båda länderna har på många sätt influerat varandra, vilket i allra högsta grad även gäller whisky. Det måhända att Indien inte är det första land som associeras till när man pratar om whisky och för tiotalet år sedan var indisk whisky något människor lite elakt skämtade om. Idag anses Indien ur flera avseenden vara ett av världens mest intressanta whiskyländer. Trots att det förekommer totalförbud mot alkohol i vissa delstater (såsom turisttäta Kerala och den nordöstliga provinsen Bihar) är Indien i samma veva det land som volymmässigt dominerar whiskyvärlden.



Den whisky som framställs vid de indiska destillerierna är främst melasswhisky, vilket beror på brist av korn men gedigen tillgång till sockerrör. Efter självständigheten växte en inhemsk whiskyindustri fram där man gladeligen struntade i skotska seder och lagar. Med ett annat klimat än det brittiska har den whisky som tillverkas i Indien även ett annat användningsområde, nämligen som ingrediens i svalkande drinkar. Numer är Indien ett etablerat maltwhiskyland att räkna med och tillverkning pågår för fullt. Först ut att ruska om den traditionella whiskyvärlden var indiska Amrut och det upplevdes då som något häpnadsväckande att en whisky trots sådan ung ålder kunde hålla så fantastisk kvalitet. Ett annat exempel är giganten John Distilleries som just nu tar världen med storm med sin populära whisky Paul John, namngivet efter destilleriets grundare Paul P. John.
John Distilleries är ett ungt företag som vuxit med raketfart och kvalar idag in som ett av världens tio största dryckesbolag. Portfolion med varumärken är gedigen och består av allt från rom och brandy till whisky och vin. Med stor passion för maltwhisky startade den målmedvetna grundaren igång det destilleri som framställer Paul John i Indiens minsta delstat Goa. På plats i Goa sker mältning helt under egen kontroll av det sexradiga kornet man tar från odlingar på Himalayas sydsluttning. Man har lagt ner stor möda och tid för att finna ett perfekt källvatten, medan man däremot valt att importera torv från Skottland. Destillation sker i indisktillverkade potstills och Paul John tillverkas med både rökig och orökig recept.

Då och då lanseras mindre upplagor av särskilt utvalda fat, annars buteljerar man i två olika serier vilka heter Flagship och Select Cask. En nyhet är att Paul John kommer göra en ny satsning för den svenska marknaden och tack vare Symposion har jag haft möjlighet att utforska varumärket lite närmre. Tidigare representerades Paul John av Göteborgsbaserade Whiskytaste men från och med den 11 juni är Symposion ansvarig för distributionen i Sverige och totalt handlar det om sex utgåvor som kommer lanseras, varav en är en rökig  single cask.
Flagship- serien består av tre stycken utgåvor vilka är Brilliance som består av ett helt orökigt recept, Edited som är lite rökig och Bold som är kraftigt rökig. Gemensamt för alla tre är att de buteljerats med en alkoholvolym på 46% samt att de låga prislapparna ger mycket valuta för pengarna. Här nedanför presenterar jag  just denna trio med egna doft och smaknoteringar. Jag passar även på att ge smakrika tips då jag i mitt utforskande kommit i kontakt med en för mig ny personlighet som heter Shatbhi Basu. Trots de stora utmaningar det inneburit att göra karriär i ett mansdominerande yrke i ett kvinnoförtryckande land är Basu idag Indiens första professionella kvinnliga bartender. Och som att det inte vore nog med det så är hon även brand ambassador för indisk whisky i USA samt driver en egen bartenderakademi som heter STIR.


Brilliance kommer kosta 579 kronor och är verkligen en riktig fruktbomb. En för mig perfekt sommarwhisky att njuta av innan middagen - som den är i all sin enkelhet eller som ingrediens i en trevlig whiskycocktail. Brilliance bjuder i doft på en hel del söta vaniljkolatoner. Samtidigt upplever jag den kryddig och blommig med nyanser av doftpelargon och hibiskus samt grönt färskt gräs som nästan påminner om krispiga ärtskott. En mycket trevlig doftbild som även bjuder på toner av sockriga ingefärsgodisar tillsammans med en gnutta teetreeolja och mynta. Smaken är honungssöt med inslag av tropiska frukter såsom granatäpplekärnor, päron och ananas. Vidare finner jag även toner av kokos och vaniljkola. Ett sött avslut med inslag av lätt kryddighet i form av nejlikor och pepparkakskrydda.

Smarrigt tips är att avnjuta Brilliance tillsammans med krämig camembert, tryffelhonung och fikonmarmelad.  Eller varför inte svänga ihop en läskande  ”Brilliance & Passion”?




Edited upplever jag som elegant då det inte spretar för mycket åt något håll. Priset på systembolaget kommer ligga på 596 kronor. Doften är kraftfull men karaktären känns ändå lätt med en härlig touch av rökig torv. En hel del chokladtoner finns med i doftbilden, choklad och mocka i kombination tillsammans med varm vanilj, mandelmjölk och bogamviljablomster. Smaken är honungssöt, har härliga äppeltoner och en aromatisk kryddighet som påminner om kardemumma. Fruktigt söt med inslag av lakrits och sandelträ samt har en aningens ekig eftersmak. Till Edited passar det fint att kombinera med en rökig ost för att fånga upp det rökiga i whiskyn eller varför inte denna smaskiga kaffedrink som avrundning på middagen?




Bold är en häftig whisky - elegant som syskonet Edited men med en större kropp och kraftfullare rök. Priset på denna busiga skönhet ligger på 619 riksdaler vilket känns som ett riktigt kap. Doften upplevs stor och mycket söt med fruktiga inslag av apelsin och saftig aprikos. I doftbilden finner jag även nyanser av smörig vaniljkola, mandel och ingefära samt (i allra positivaste mening) en något ”bränd” ton. Smaken är rejält fruktig med toner av hallon och nektarin samt päron och ingefära. Honungssöt med inslag av kanderade mandlar, marsipan och rostade kaffebönor. Den långa eftersmaken är verkligen ljuvlig, en blandning av frukt och härlig torvrök. Som avslut vill jag tipsa om denna delikata version av Old Fashioned:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...