Mitt intresse för whisky har
medfört att jag börjat samla på mig en hel del samples, alltså småflaskor fyllda
med whisky. Samples är perfekt om man vill prova på mycket men ändå inte känner
för att köpa fullstora flaskor som tar både plats och lång tid att tömma. Min
samling av samples har dock börjat expanderat på sistone vilka jag antingen
bytt till mig, köpt eller fått som gåva. Som lösning på detta angenäma bekymmer
har jag som plan att beta av samlingen en efter en och skriva lite kortare
inlägg om mina intryck på bloggen, med fokus på doft och smak. Ett bra sätt att
hålla bloggen igång under sommarmånaderna samtidigt som jag får mer yta i
skåpet till hösten.
Först ut är en riktig godsak från
Magnus Fagerström som jag först provat helt i blindo innan jag tagit reda på
facit. Att prova blint känns för mig mer rättvist då det tar bort eventuella
förväntningar som kan påverka mitt tyckande. Mina nedantecknade intryck av
detta blindskott kommer här:
Färg:
Gyllene
Doft: Söt
och metallisk med lite medicinala toner samt en lätt rök som upplevs dold. Jag
måste dofta flera gånger och nästan övertyga mig själv om att det är rökigt jag
känner. Men jo, visst finns det i allra högsta grad en slinga rökighet med men
den känns liksom undangömd och ligger långt bak. Doften är söt med toner av
torkad frukt, ugnsbakade röda äpplen och lite kladdig smältande kokoschoklad.
Det finns en vaxighet a´la möbelpolish med i doftbiden, vilket talar för att det
kan vara en äldre buteljering av något slag, kanske springbank? En mix av söt
och bitter mandel finns också med samt en söt blommighet av ljung. Kan det
månne vara en Highland Park i glaset?
Smak: Mmm
mm mm. Honungssött med toner av ljung och klöverblom. Rätt oljig munkänsla som
på ett mycket angenämt sätt bär upp de söta tonerna av varm kolasås och torkade
frukter. Det smakar verkligen helt ljuvligt, dock håller smaken inte jätte
länge utan avtar rätt snabbt. Rökigheten är fjäderlätt men blir som mest framträdande
i avslutet.
Vad
var det i glaset då månntro? Jag har varit inne och nosat på
Skottland i mitt spekulerande vilket också stämmer. Men det handlar inte om en
single malt whisky utan om en blended scotch whisky, närmare bestämt en White Horse (fine old scotch whisky) buteljerad på 70- talet där
ingen alkoholvolym angetts. Benämningen ”blended scotch” är som det antyder en blandning av en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller Single
Grain Scotch Whisky. White Horse är för mig något av en ny bekantskap då
jag inte provat någon tidigare så det var väldigt roligt att få utforska just
detta sample.
När jag allmänt tänker på
White Horse så tänker jag på Lagavulin
samt Sir Peter Mackie. År 1878
började nämligen den då 23 åriga Peter Mackie arbeta på destilleri Lagavulin
som hans farbror James Logan Mackie var delägare i tillsammans med kapten J.C Graham. Detta för
att lära sig mer om företaget och produkten innan han själv blev delägare 1890.
I mitten av 1880- talet började man producera sin egen blended whisky som fick
namnet White Horse blended scotch med
Lagavulin som ingående huvudingrediens i receptet. Namnet White Horse kommer
från världshuset The White Horse Inn
i Edinburgh som i många år funnits i Peter Mackies familjs ägo. Företaget
”Mackie & Co” var under 1900- talets början en av de största
whiskyproducenterna i Skottland. Efter Sir Peters död 1924 ändrade företaget
sitt namn till White Horse distillers vilket senare togs över av Distillers
Company Ltd. (Numer Diageo).
Avslutningsvis vill jag sända ett stort tack
till Magnus Fagerström för möjligheten att bekanta mig med White Horse och jag
ser med stor förväntan fram emot att prova de andra smakproverna jag har från
dig.
Thanks for this post..
SvaraRadera