För lite över ett år sedan
fick jag förfrågan om att vara med i en blindskottsklubb, en klubb som består av
lika många whiskyentusiastiska medlemmar som det finns månader på året. Varje
vecka, vid samma dag och tidpunkt, provar vi gemensamt ett blindskott online
och analyserar dess doft- och smaknyanser. Valet om att vara med var inte
direkt svårt för mig att göra och numer ansvarar jag med stor stolthet för
årets tredje månad.
Tack vare Svenska Whiskyakademien, som är det namn klubben tituleras med, har
jag förutom funnit härlig vänskap även lärt mig uppskatta fördelarna med att
prova i blindo. Doft och smakupplevelser blir verkligen något helt annat utan
de förväntningar som bakgrundsfakta kan ge och har du inte provat det själv så råder
jag dig att göra det. Det senaste blindskottet, som var den sista för juni-månad,
kom från Frida Birkehede. Frida driver förövrigt sin egen blogg med namnet Änglarnas Andel som jag varmt
rekommenderar att följa, där hon delar med sig av sina upplevelser med en
härlig och lättsam berättarstil.
Detta blindskott får bli det
andra i min ”sommarrensning” av samples- samling som expanderat på sistone.
Mina nedantecknade intryck av doft och smak innan facit avslöjats ser ut såhär:
Färg: Halmgul
Doft:
Fruktigt frisk doft som får mig att tänka på doften som uppstår av att gnugga svartvinbärsblad
mellan händerna. Det är nånting ”omoget” över doften, den upplevs ung, blommig
och väldigt grön. Gröna krispiga äpplen, nästan lite äppelkart, en vetedeg som
ligger på jäsning samt en kryddighet som från hela kardemummafrön, ingefära och
gurkmeja. I doftbilden finner jag även en lite artificiell ton av winergummi,
en doft som växer och blir tydligare ju längre den utsätts för luft. Trots att
doften talar för en rätt hög alkoholhalt med tanke på en stickande spritighet
så simmar där är även med en doft av utspädd apelsinsaftskoncentrat. I minnet
dyker Glengoyne 10 upp då det finns en del likheter med den men det jag har i
glaset nu måste vara något annat.
Smak: Finner
en hel del äppeltoner i smak då den direkt upplevs sötsyrlig. Därefter anländer
en stor dos pepprighet i form av vitpeppar- nästan lite som att få en hel tesked
mald vitpeppar in i munnen. När det peppriga lugnat ned sig framträder smaken
av gräddig mimosa med söt cocktailfrukt, inlagd ingefära och lite russin. Mot eftersmak
avtar det peppriga helt i utbyte mot en kryddigare chilihetta och en lätt metallisk
effekt uppstår längs tungans kanter. Det är något med smaken som får mig att
tänka på Speyburn, fast denna upplever jag betydligt oljigare, spritigare och
starkare. Alkoholvolymen ligger enligt min chansning kring 53 % och även om jag
tycker den är god så känner jag inget ”wow” över den. Jag tror det är skotskt,
kanske en blended av något slag? Ju längre jag sitter och analyserar den desto
mer tycker jag om den, den växer på mig och blir bara bättre och bättre.
Facit: ScallywagCask Strength #2
I glaset var det alltså den andra
utgåvan av buteljeringen Scallywag
från den Glasgowbaserade oberoende buteljeraren Douglas Laing. Detta är som jag misstänkte en blended malt med
whisky från flera skotska Speysidedestillerier såsom Mortlach, Macallan och
Glenrothes. En limiterad utgåva på totalt 4800 flaskor som buteljerats med
fatstyrka på 54,1 %. Tyvärr finns inte just denna att finna på Systembolaget, men
är du nyfiken att prova så finns det en variant med lägre alkoholvolym under
namnet Sweet Wee Scallywag (84515) att
inhandla för 489 kronor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar