Translate

onsdag 4 juli 2018

Sommarsample 3- Isle of Lime Midaik


Den första juni lanserades en ny utgåva från det gotländska destilleriet som i folkmun blivit mer känt som Isle of Lime (kalkstensön). Jag har nu haft möjlighet att prova denna nykomling och vill självklart dela med mig av mina intryck. Men först lite kort fakta om det spännande destilleriet:

Gotlands Whisky grundades 2004 i Roma Sockerbruks gamla lokaler och är därmed det första destilleriet att tillverka whisky på ön. Något som ger många pluspoäng från mig är att destilleriets fokus ligger på närproducerat och den whisky som tillverkas är vad jag kan förstå helt och hållet ekologisk. Man använder sig av korn som växer i närområdet, vatten tas från kalkstensberget, torkning, mältning och rökning sker i Ronnehamn på södra Gotland och lagring äger rum alldeles intill destilleriet i en funktionell byggnad drygt fyra meter under jord. Det har tidigare lanserats två utgåvor för aktieägare; Shareholders Edition 2016 och ShareholdersEdition Svaide. Det första allmänna släppet från Gotlands Whisky gjordes 1 augusti 2017 och fick namnet Isle of Lime Roma och nyligen lanserades den andra publika utgåva som fått namnet Isle of Lime Midaik.

Midaik är en tre år ung whisky buteljerad med en alkoholvolym på 46,2%. De fat som använts under lagring har varit av amerikansk nyek och first fill bourbon. För den som vill nörda ner sig riktigt ordentligt går det på Gotland whiskys egen hemsida att finna en enorm mängd fakta och detaljer kring varje enskild buteljering. Trots stor popularitet och rusning i samband med lansering tror jag inte denna whisky kommer ta slut i första taget med tanke på att det handlar om en upplaga på hela 14 000 flaskor. Går att beställa på Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 33057 där en flaska á 500 ml kostar 494 kronor.
Isle of Lime Midaik från Gotland Whisky är en svensk whisky med en blommig och tydlig karaktär


Färg: Halmgul

Doft: Doften upplevs ung med toner av gräs och har en tydlig maltighet i sig. En blommig sötma finns med som får mig att tänka på en somrig bukett med klöverblom, tussilago, liljekonvalj och blommande syrén. Fruktiga inslag som från gula äpplen och citrus i form av apelsin. Apelsindoften blir för mig än mer tydlig ju längre den får luftas och liknar mer rivet apelsinskal och apelsinolja än apelsinzest. Citrusdoften upplevs något bitter och parfymig vilket ger ett fräscht intryck och i bakgrunden finner jag toner av läkerolpastill med kaktussmak, sötmandel samt lätta men tydliga nyanser av vanilj.

Smak: Smaken upplever jag direkt som blommigt söt, väldigt uppfriskande och fräsch och här framträder även inslag torv och en fjäderlätt strimma av rök.  Att den är ung märks väl då den har en tydligt pigg karaktär som upplevs ”grön”. Jag uppskattar att man inte försökt dölja eller ”fixa till” den ungdomliga karaktären, den är rak, tydlig och mycket bra. I smaken finner jag även fruktiga inslag av krispiga äpplen och omogen aprikos samt kryddig vanilj, rött Rooibos-te och lakrits i form av engelsk konfekt. Munkänslan känns till en början rätt oljig och varm men mot avslutet upplever jag en torrare finish.
Avslutningsvis vill jag försås tacka Gotland Whisky för smakprovet i den mycket söta flaskan, en miniatyr av den stora, som designats av graffitikonstnären Edvin Holm på företaget KNAK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...