Imorgon är det minsann ”lilla
julafton” för alla Springbankfrälsta varelser där ute! Då kommer nämligen en ny
uppdaterad version av destilleriets core range serie att lanseras, där man bland
annat finjusterat i recepten samt förnyat designen på flaskorna. Och som om det
inte var nog med det så lanseras dessutom en limiterad utgåva buteljerad med
fatstyrka…
Det enorma intresse som
människor över hela världen hyser för detta Campbeltown- destilleri innebär dock
att produktionen inte hinner med den stora efterfrågan, vilket med andra ord betyder
att det kan komma dröja rätt länge tills vi ser Springbanks populära klassiker lanseras
på Systembolag nästa gång. Fakta och bakgrund kring det historiska området
Campbeltown är verkligen ren njutning att läsa om och det (samt information om de
aktiva destillerier som finns kvar) kan du läsa om i mina tidigare inlägg som
finns här och här.
Springbank
10
yo är ett hyllat flaggskepp som lagrats på både bourbonfat och sherryfat samt
buteljerats med en alkoholvolym på 46 %. Priset på denna ockraguldiga huswhisky
kommer landa på den humana prislappen 598 kronor, vilket jag personligen tycker
är ett kanonpris och totalt kommer 534 flaskor till Systembolaget. Doften skulle jag beskriva som rejäl
och generös då den bjuder på många kraftfulla doftnoter och visar på en stark
karaktär, vilket är toppen såhär i förkylningstider. De söta tonerna som upplevs
både fruktigt och bärigt påminner om mjuka gula päron, eller kanske till och
med konserverade päron i sockerlag samt mosade röda vinbär och torkade havtorn.
Med finns även en doft som liknar en söt- kladdig smörkräm kryddad med fräsch citrus
av något slag, men jag har svårt att bestämma mig om det är lime eller citron jag
känner eller om det kanske är både och… Tydligt känner jag i alla fall en doft
som liknar vit persika, aprikoskräm och vispad mandelmaräng samt en härlig
sälta som får mig att tänka på gröna mamutoliver. Och på tal om grönt så finner
jag i doftbilden en stark underton som jag skulle beskriva som just blommigt
grön i form av gräs och klöver eller som en fuktig höbal med kofacil. Sen har
vi den där blöta rökigheten som av blött trä eller fuktig torv som hela tiden
finns med men som ligger rätt långt bak och liksom ”gömmer sig” en aning. Smaken
upplever jag inte vara lika söt som i doft men däremot hittar jag igen de där
gräsiga tonerna och tänker då på smaken som uppstår av att tugga på ett torkat halmstrå.
Eken är markant och vaniljen upplevs blommig. Efter en stund finner jag även en
del söta toner och dessa skulle jag beskriva som gelégodiset hallonbåtar och söt
lakritsrot. Dock tycker jag det söta avtar väldigt snabbt och istället
framträder en metallisk effekt på tungan som även håller i sig i eftersmak samt
en beska som är aningens svårplacerad men som skulle kunna beskrivas som smaken som
uppstår när en käkat ärtskott. I eftersmaken finns förutom de metalliska nyanserna
även toner av blommig tobak och läder. Med några droppar vatten i tycker jag
att sötman växer och framförallt blir vaniljtonerna större.
Springbank
14
yo är en 100 % bourbonlagrad whisky, vilket är unikt för Springbank som ofta balanserar
med sherryfat i sina recept. Denna limiterade utgåva är destillerad i november
2002 och buteljerad i augusti 2017 med en alkoholvolym på 55,8 %. Av totalt
9000 flaskor landar 534 stycken till försäljning på det svenska monopolet med prislappen
948 riksdaler. Doften är förvånansvärt
len och söt med tanke på den höga alkoholstyrkan, men visst finns det en hel
del kryddighet med också. Vaniljtonen är i alla fall stor. Fruktigheten likaså…
och de nyanser som doftbilden bjuder på av smörig fransk rabarbermarmelad med kryddig
vaniljstång, mjuka conference päron, vanilj och rabarber- te samt blommig
fläderblomskoncentrat ger ett mycket fräscht intryck. Rökigheten är kryddigt
söt och jag föreställer mig att det är såhär doften blir av att elda på en
kanelstång och använda som rökelse. Finner även doften av kokos i kombination
med choklad vilket jag direkt associerar med chokladdoppade kokosstänger samt
syltade små granskott, daggkåpa och sliskig marsipan. Mums, det här gillar jag!
I smaken visar den riviga
spritigheten upp sig desto mer och det krävs ett par sippar för att vänja tungan.
Men sen så kommer en ljuvlig kryddighet av kanel och kardemumma samt
bittermandel och pomerans invalsandes i parad och skapar för mig ett ”wow-
moment”. Rökigheten är pigg och liknar en kreolsk kryddblandning och den stora
kryddigheten som uppstår ger en något stäv effekt i munnen. Efter en stund omvandlas
munkänslan till att upplevas oljig istället… det börjar riktigt
vattnas i munnen och sen kommer sötman som från choklad och marsipan samt
engelsk konfekt á la kokossnurror med sötlakritsplupp i mitten och nu känner
jag bara ännu mer wow! Om man som jag gillar att kombinera smaker kan jag tänka mig att denna whisky är utmärkt att servera till den goda ostbrickan.
Springbank
15 yo har buteljerats med 46 % ABV och är ett justerat
recept som består av 100 % sherryfatslagrad whisky. Doften är otroligt intensiv och jag ryggar nästan undan när
jag sticker ner nosen i glaset. Det luktar surt, ja nästan härsket trä, fuktig
ved som börjat mögla, surnat blomvatten och gamla böcker på ett bibliotek.
Finner kraftfulla köttiga och nästan feta toner av ister och jag måste erkänna
att jag gruvar mig för att smaka på eländet. Men med luft så händer det
plötsligt saker… en fruktighet börjar utvecklas och körsbären kommer inrullande.
Även röda övermogna äpplen och röda druvor kommer fram samt torkade russin och mosade
jordgubbar som börjat jäsa och doften blir väldigt vinös. Rökigheten som
upplevs sotig finns med hela tiden men ligger även i denna utgåva lite i
skymundan. Även om det kändes gruvsamt till en början så måste jag såklart
smaka och smaken erbjuder
verkligen något helt annat än vad jag kunnat föreställa mig. Den känns tung och fet
men smakar rätt gott faktiskt, sött och fruktigt och lite citrusaktiga toner
som påminner om Sichuan peppar. Finner även smaker av kastanj och plommon samt
något som jag skulle beskriva som pappersmassa. Även om detta inte är en
favorit för mig så uppskattar jag den fina och långa eftersmaken och jag tycker
helt klart att den växer på ett positivt sätt om man ger den tid med luft och
gärna några droppar vatten. Jag står i alla fall över denna och låter er
sherryfatstokiga människor jaga de 174 flaskor som släpps imorgon för priset
969 kronor.
Sist men inte minst så har vi Springbank
18
yo med en alkoholvolym på 46 %. Detta är en otroligt poppis whisky som till Springbankfantasternas
stora förtjusning togs in i core range serien för inte allt för många år sedan.
Det lär bli en snabbt avklarad fajt över de 78 flaskor som tilldelats Sverige
och som släpps imorgon klockan 10.00 med prislappen 1449 kronor. Doften är välbalanserad och
känns väldigt mjuk, det spretar liksom inte åt något håll. Söt som av karamell,
lite mint och mycket chokladtoner vilket får mig att tänka på karamellerna
Marianne. Vaniljfudge och blommig honung samt mörkt fruktbröd á la lingongrova
finns även med i doftbilden. Likaså en fruktighet som liknar äppelkoncentrat och
päron men också exotiska inslag såsom mangosorbé eller krämig mango lassi. En
lätt torvighet ligger och vilar i glaset och denna upplevs jordig och lite
träig som av bark. Finner även en citruston som av blodapelsin och en härlig
doft som för tankarna till en varm krusbärspaj. Smaken är både söt och syrlig som av färsk mango och röda
bär såsom jordgubbar med gräddmjölk. En karamellton som liknar farinsocker- både
sött och lite beskt, samt mörk choklad och en fjäderlätt rökighet med lite sälta i sig. I eftersmaken blir ekfaten mer framträdande då det upplevs lite
träigt och här kommer även smaken av russin fram. Min upplevelse är att detta är en mycket
elegant 18 åring som går att sippa på och njuta av en lång stund, men med en önskan
att eftersmaken kunde hålla i sig något längre än vad den gör.
Avslutningsvis vill jag säga Happy hunting ock såklart rikta ett tack till Symposion för möjligheten att prova dessa buteljeringar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar