Translate

onsdag 22 november 2017

Springbank x 4Imorgon är det minsann ”lilla julafton” för alla Springbankfrälsta varelser där ute! Då kommer nämligen en ny uppdaterad version av destilleriets core range serie att lanseras, där man bland annat finjusterat i recepten samt förnyat designen på flaskorna. Och som om det inte var nog med det så lanseras dessutom en limiterad utgåva buteljerad med fatstyrka…
Det enorma intresse som människor över hela världen hyser för detta Campbeltown- destilleri innebär dock att produktionen inte hinner med den stora efterfrågan, vilket med andra ord betyder att det kan komma dröja rätt länge tills vi ser Springbanks populära klassiker lanseras på Systembolag nästa gång. Fakta och bakgrund kring det historiska området Campbeltown är verkligen ren njutning att läsa om och det (samt information om de aktiva destillerier som finns kvar) kan du läsa om i mina tidigare inlägg som finns här och här.

Springbank 10 yo är ett hyllat flaggskepp som lagrats på både bourbonfat och sherryfat samt buteljerats med en alkoholvolym på 46 %. Priset på denna ockraguldiga huswhisky kommer landa på den humana prislappen 598 kronor, vilket jag personligen tycker är ett kanonpris och totalt kommer 534 flaskor till Systembolaget. Doften skulle jag beskriva som rejäl och generös då den bjuder på många kraftfulla doftnoter och visar på en stark karaktär, vilket är toppen såhär i förkylningstider. De söta tonerna som upplevs både fruktigt och bärigt påminner om mjuka gula päron, eller kanske till och med konserverade päron i sockerlag samt mosade röda vinbär och torkade havtorn. Med finns även en doft som liknar en söt- kladdig smörkräm kryddad med fräsch citrus av något slag, men jag har svårt att bestämma mig om det är lime eller citron jag känner eller om det kanske är både och… Tydligt känner jag i alla fall en doft som liknar vit persika, aprikoskräm och vispad mandelmaräng samt en härlig sälta som får mig att tänka på gröna mamutoliver. Och på tal om grönt så finner jag i doftbilden en stark underton som jag skulle beskriva som just blommigt grön i form av gräs och klöver eller som en fuktig höbal med kofacil. Sen har vi den där blöta rökigheten som av blött trä eller fuktig torv som hela tiden finns med men som ligger rätt långt bak och liksom ”gömmer sig” en aning.  Smaken upplever jag inte vara lika söt som i doft men däremot hittar jag igen de där gräsiga tonerna och tänker då på smaken som uppstår av att tugga på ett torkat halmstrå. Eken är markant och vaniljen upplevs blommig. Efter en stund finner jag även en del söta toner och dessa skulle jag beskriva som gelégodiset hallonbåtar och söt lakritsrot. Dock tycker jag det söta avtar väldigt snabbt och istället framträder en metallisk effekt på tungan som även håller i sig i eftersmak samt en beska som är aningens svårplacerad men som skulle kunna beskrivas som smaken som uppstår när en käkat ärtskott. I eftersmaken finns förutom de metalliska nyanserna även toner av blommig tobak och läder. Med några droppar vatten i tycker jag att sötman växer och framförallt blir vaniljtonerna större.
 
Springbank 14 yo är en 100 % bourbonlagrad whisky, vilket är unikt för Springbank som ofta balanserar med sherryfat i sina recept. Denna limiterade utgåva är destillerad i november 2002 och buteljerad i augusti 2017 med en alkoholvolym på 55,8 %. Av totalt 9000 flaskor landar 534 stycken till försäljning på det svenska monopolet med prislappen 948 riksdaler. Doften är förvånansvärt len och söt med tanke på den höga alkoholstyrkan, men visst finns det en hel del kryddighet med också. Vaniljtonen är i alla fall stor. Fruktigheten likaså… och de nyanser som doftbilden bjuder på av smörig fransk rabarbermarmelad med kryddig vaniljstång, mjuka conference päron, vanilj och rabarber- te samt blommig fläderblomskoncentrat ger ett mycket fräscht intryck. Rökigheten är kryddigt söt och jag föreställer mig att det är såhär doften blir av att elda på en kanelstång och använda som rökelse. Finner även doften av kokos i kombination med choklad vilket jag direkt associerar med chokladdoppade kokosstänger samt syltade små granskott, daggkåpa och sliskig marsipan. Mums, det här gillar jag! I smaken visar den riviga spritigheten upp sig desto mer och det krävs ett par sippar för att vänja tungan. Men sen så kommer en ljuvlig kryddighet av kanel och kardemumma samt bittermandel och pomerans invalsandes i parad och skapar för mig ett ”wow- moment”. Rökigheten är pigg och liknar en kreolsk kryddblandning och den stora kryddigheten som uppstår ger en något stäv effekt i munnen. Efter en stund omvandlas munkänslan till att upplevas oljig istället… det börjar riktigt vattnas i munnen och sen kommer sötman som från choklad och marsipan samt engelsk konfekt á la kokossnurror med sötlakritsplupp i mitten och nu känner jag bara ännu mer wow! Om man som jag gillar att kombinera smaker kan jag tänka mig att denna whisky är utmärkt att servera till den goda ostbrickan.
 
Springbank 15 yo har buteljerats med 46 % ABV och är ett justerat recept som består av 100 % sherryfatslagrad whisky. Doften är otroligt intensiv och jag ryggar nästan undan när jag sticker ner nosen i glaset. Det luktar surt, ja nästan härsket trä, fuktig ved som börjat mögla, surnat blomvatten och gamla böcker på ett bibliotek. Finner kraftfulla köttiga och nästan feta toner av ister och jag måste erkänna att jag gruvar mig för att smaka på eländet. Men med luft så händer det plötsligt saker… en fruktighet börjar utvecklas och körsbären kommer inrullande. Även röda övermogna äpplen och röda druvor kommer fram samt torkade russin och mosade jordgubbar som börjat jäsa och doften blir väldigt vinös. Rökigheten som upplevs sotig finns med hela tiden men ligger även i denna utgåva lite i skymundan. Även om det kändes gruvsamt till en början så måste jag såklart smaka och smaken erbjuder verkligen något helt annat än vad jag kunnat föreställa mig. Den känns tung och fet men smakar rätt gott faktiskt, sött och fruktigt och lite citrusaktiga toner som påminner om Sichuan peppar. Finner även smaker av kastanj och plommon samt något som jag skulle beskriva som pappersmassa. Även om detta inte är en favorit för mig så uppskattar jag den fina och långa eftersmaken och jag tycker helt klart att den växer på ett positivt sätt om man ger den tid med luft och gärna några droppar vatten. Jag står i alla fall över denna och låter er sherryfatstokiga människor jaga de 174 flaskor som släpps imorgon för priset 969 kronor.
 
Sist men inte minst så har vi Springbank 18 yo med en alkoholvolym på 46 %. Detta är en otroligt poppis whisky som till Springbankfantasternas stora förtjusning togs in i core range serien för inte allt för många år sedan. Det lär bli en snabbt avklarad fajt över de 78 flaskor som tilldelats Sverige och som släpps imorgon klockan 10.00 med prislappen 1449 kronor. Doften är välbalanserad och känns väldigt mjuk, det spretar liksom inte åt något håll. Söt som av karamell, lite mint och mycket chokladtoner vilket får mig att tänka på karamellerna Marianne. Vaniljfudge och blommig honung samt mörkt fruktbröd á la lingongrova finns även med i doftbilden. Likaså en fruktighet som liknar äppelkoncentrat och päron men också exotiska inslag såsom mangosorbé eller krämig mango lassi. En lätt torvighet ligger och vilar i glaset och denna upplevs jordig och lite träig som av bark. Finner även en citruston som av blodapelsin och en härlig doft som för tankarna till en varm krusbärspaj. Smaken är både söt och syrlig som av färsk mango och röda bär såsom jordgubbar med gräddmjölk. En karamellton som liknar farinsocker- både sött och lite beskt, samt mörk choklad och en fjäderlätt rökighet med lite sälta i sig. I eftersmaken blir ekfaten mer framträdande då det upplevs lite träigt och här kommer även smaken av russin fram.  Min upplevelse är att detta är en mycket elegant 18 åring som går att sippa på och njuta av en lång stund, men med en önskan att eftersmaken kunde hålla i sig något längre än vad den gör.

Avslutningsvis vill jag säga Happy hunting ock såklart rikta ett tack till Symposion för möjligheten att prova dessa buteljeringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...