Detta eviga sökande och
utforskande, flängande och resande för att uppleva
whisky kanske för många framstår som både märkligt och nördigt… men faktum är
att det finns så mycket att lära sig om denna komplexa dryck. Det känns som att
varje whisky jag provar har sin egen historia att berätta och den stora
paletten av dofter och smaker som kan uppstå från glaset är verkligen som en
enorm resa genom tid. Jag tycker det är oerhört spännande att trots den stora
uppsjö av destillerier som finns där ute i världen och som alla gemensamt utgår
från samma procedur så har alla ändå sin egen stil och karaktär. De dofter och
smaker som går att finna i en whisky beror såklart på flera faktorer i tillverkandet
såsom valet av råvaror, skärningstider och vattenkvalité men det är också ett
hantverk där människorna bakom framställandet med sina individuella
personligheter har en stor inverkan på det slutliga resultatet. Så även om
whisky kan uppfattas som en stor industri så får man inte glömma bort att det
även är en konst. Och precis som med konst så experimenteras det hejvilt med
fattyper och slutlagringar vilket även kan vara ett resultat av det ständigt
växande intresset hos de allt mer medvetna konsumenterna. Av naturliga skäl ökar
även antalet destillerier för att tillgodose behovet hos kunderna och detta expanderande
sker i stort sett över hela världen. Ett av dessa ”nyare” destillerier (som
förvisso funnits sedan 2010) är det svenska destilleriet Box som ligger i det norrländska Ådalen.
Popularitet,
efterfrågan och de goda resultaten som Box åstadkommit är en verklig
framgångssaga som nu lett till att de utökar produktionen från tre till sju
jäskar samt från två till fyra destillationspannor. Det nordliga läget är för
Box en stor fördel då de använder det iskalla vattnet från Ångermanälven som
kylvatten under destillering och de extrema temperaturskillnaderna mellan
sommar och vinter, natt och dag gör att spriten kan tränga bättre in i ekfaten då
dem vilar inne i lagerhuset. Fatlagringen är en viktig del i framställandet av
whisky om inte till och med den viktigaste delen i processen vid påverkandet av
det slutliga resultatet. Därför är det av stor betydelse hur länge man låter
spriten lagra på faten, hur färska faten är samt vilken sorts ek som faten är
gjorda av eftersom det är under lagring som aromerna från spriten och träet
smälter samman. Den vanligaste metoden är att låta singlemalt whisky bli till
genom att lagras på fat som tidigare lagrat något annat- såsom spanska ekfat
som lagrat sherry eller amerikanska fat som lagrat bourbon, men det laboreras
även med fat som tidigare innehållit rom, cognac, calvados, vin och så vidare...
Allt för att få till det där ”lilla extra” i den färdiga produkten. Istället
för att låta fatets tidigare innehåll spela huvudrollen har Box nu valt att lyfta
fram den rena ekens betydelse samt dess ursprung i en ny serie av whisky som
kommer att heta Quercus. Quercus är det latinska namnet för ek och jag finner det väldigt spännande
att man låter eken få tala för sig själv i denna serie då olika ekarter ger
betydande skillnader i både smak och karaktär.
I samarbete med landets
enda tunnbindare Johan Thorslund har man i denna första utgåva valt ut det
allra bästa materialet och låtit binda 100 stycken 40-liters ankare av den europeiska
ekarten quercus robur. Denna ekart, som även kallas för skogsek, innehåller en
hög andel tanniner och antioxidanter och växer på flera håll runtom i Europa
bland annat i Bourgogne. Det material som inhämtats för just detta ändamål
kommer från östra Småland och Blekinge samt ett litet inslag av Visingö- ek där
99 stycken fat har mediumplus- rostats och ett har rostats hårt innan kolning.
I januari 2017 fylldes dessa ankare med 100 % orökt whisky som tidigare lagrats
på 200-liters bourbonfat i 4,1 år och efter sju månader på småfaten av svensk
ek buteljerades Quercus I Robur i en upplaga av 8229 flaskor med en
alkoholvolym på 50,8 %.
Färgen på
Quercus I Robur skulle jag beskriva som bränd karamell med apelsinorangea
reflexer. I doftbilden
bjuds jag på många intryck av både kryddigt och sött såsom kraftiga toner av
mascobado råsocker som har en härlig doft av både karamell och lakrits. Med
finns även bourbonvanilj och marsipan smaksatt med apelsin samt en fruktighet som
påminner ruskigt mycket om söt sharonfrukt. Finner också en slags nötighet som
jag associerar med brända hasselnötter och hasselnötscreme samt en doft som kan
liknas med en varm småkokande kolasås. Och visst hittar jag även toner av
moccakräm och starkt libanesiskt kaffe som har en sån där riktigt fyllig arom
samtidigt som det är sådär stickande och beskt. Det finns också en tydlig
kryddighet med som av aromatisk muskotnöt och kanelstång samt nejlika, torkade lagerblad
och kryddpeppar. Med några droppar vatten i uppstår en större
fruktighet och de där brända sockersöta tonerna avtar något. Framträder gör
istället toner av blommig akaciahonung och violströssel samt blommande mimosa
och sötsyrliga päron. Smaken
skiljer sig en del från doften men även den bjuder på många nyanser. Till en
början upplevs konsistensen sådär krämig och fyllig, nästan som ett fluffigt
kaffelatteskum och smaken anländer med en stor sötma av hasselnötssyrup och marshmallowfluff
på burk. Kort därefter uppstår en något träig strävhet där eken gör sig väl påmind…
trots detta upplever jag den inte särskilt ”över- ekad” utan snarare lite
stickig och kryddig men på ett intressant och tilltalande sätt. Denna strävhet
avtar rätt snabbt och går istället över till att upplevas mjuk och söt med
toner av en karamellig och nötig toscatårta. I eftersmaken möter jag toner av
mörk choklad och torr tobak men också en långvarig sötma som påminner om smaken
efter att ha käkat varm baklava med kaffe till.
Alltså jag önskar nästan att jag
kunde säga att denna whisky var sisådär för att minimera risken att själv bli utan
en flaska då den lanseras på Systembolaget den 17 november. Men jag kan inte dölja
vad jag tycker då den verkligen är fantastiskt välsmakande och otroligt
uttrycksfull. Quercus I Robur skulle kanske kunna vara en av de bästa kluckande
julklappstipsen detta år då det är en mycket passande och drömmig vinterwirre. Av de
8229 flaskorna som buteljerats kommer 4002 stycken att säljas i Sverige och jag
kommer såklart försöka att vara först i kön för att knipa åt mig en flaska!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar