Translate

måndag 13 november 2017

Quercus I Robur- första utgåvan i en ny whiskyserie från Box Destilleri

Detta eviga sökande och utforskande, flängande och resande för att uppleva whisky kanske för många framstår som både märkligt och nördigt… men faktum är att det finns så mycket att lära sig om denna komplexa dryck. Det känns som att varje whisky jag provar har sin egen historia att berätta och den stora paletten av dofter och smaker som kan uppstå från glaset är verkligen som en enorm resa genom tid. Jag tycker det är oerhört spännande att trots den stora uppsjö av destillerier som finns där ute i världen och som alla gemensamt utgår från samma procedur så har alla ändå sin egen stil och karaktär. De dofter och smaker som går att finna i en whisky beror såklart på flera faktorer i tillverkandet såsom valet av råvaror, skärningstider och vattenkvalité men det är också ett hantverk där människorna bakom framställandet med sina individuella personligheter har en stor inverkan på det slutliga resultatet. Så även om whisky kan uppfattas som en stor industri så får man inte glömma bort att det även är en konst. Och precis som med konst så experimenteras det hejvilt med fattyper och slutlagringar vilket även kan vara ett resultat av det ständigt växande intresset hos de allt mer medvetna konsumenterna. Av naturliga skäl ökar även antalet destillerier för att tillgodose behovet hos kunderna och detta expanderande sker i stort sett över hela världen. Ett av dessa ”nyare” destillerier (som förvisso funnits sedan 2010) är det svenska destilleriet Box som ligger i det norrländska Ådalen.


Popularitet, efterfrågan och de goda resultaten som Box åstadkommit är en verklig framgångssaga som nu lett till att de utökar produktionen från tre till sju jäskar samt från två till fyra destillationspannor. Det nordliga läget är för Box en stor fördel då de använder det iskalla vattnet från Ångermanälven som kylvatten under destillering och de extrema temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter, natt och dag gör att spriten kan tränga bättre in i ekfaten då dem vilar inne i lagerhuset. Fatlagringen är en viktig del i framställandet av whisky om inte till och med den viktigaste delen i processen vid påverkandet av det slutliga resultatet. Därför är det av stor betydelse hur länge man låter spriten lagra på faten, hur färska faten är samt vilken sorts ek som faten är gjorda av eftersom det är under lagring som aromerna från spriten och träet smälter samman. Den vanligaste metoden är att låta singlemalt whisky bli till genom att lagras på fat som tidigare lagrat något annat- såsom spanska ekfat som lagrat sherry eller amerikanska fat som lagrat bourbon, men det laboreras även med fat som tidigare innehållit rom, cognac, calvados, vin och så vidare... Allt för att få till det där ”lilla extra” i den färdiga produkten. Istället för att låta fatets tidigare innehåll spela huvudrollen har Box nu valt att lyfta fram den rena ekens betydelse samt dess ursprung i en ny serie av whisky som kommer att heta Quercus. Quercus är det latinska namnet för ek och jag finner det väldigt spännande att man låter eken få tala för sig själv i denna serie då olika ekarter ger betydande skillnader i både smak och karaktär.

I samarbete med landets enda tunnbindare Johan Thorslund har man i denna första utgåva valt ut det allra bästa materialet och låtit binda 100 stycken 40-liters ankare av den europeiska ekarten quercus robur. Denna ekart, som även kallas för skogsek, innehåller en hög andel tanniner och antioxidanter och växer på flera håll runtom i Europa bland annat i Bourgogne. Det material som inhämtats för just detta ändamål kommer från östra Småland och Blekinge samt ett litet inslag av Visingö- ek där 99 stycken fat har mediumplus- rostats och ett har rostats hårt innan kolning. I januari 2017 fylldes dessa ankare med 100 % orökt whisky som tidigare lagrats på 200-liters bourbonfat i 4,1 år och efter sju månader på småfaten av svensk ek buteljerades Quercus I Robur i en upplaga av 8229 flaskor med en alkoholvolym på 50,8 %.

Färgen på Quercus I Robur skulle jag beskriva som bränd karamell med apelsinorangea reflexer. I doftbilden bjuds jag på många intryck av både kryddigt och sött såsom kraftiga toner av mascobado råsocker som har en härlig doft av både karamell och lakrits. Med finns även bourbonvanilj och marsipan smaksatt med apelsin samt en fruktighet som påminner ruskigt mycket om söt sharonfrukt. Finner också en slags nötighet som jag associerar med brända hasselnötter och hasselnötscreme samt en doft som kan liknas med en varm småkokande kolasås. Och visst hittar jag även toner av moccakräm och starkt libanesiskt kaffe som har en sån där riktigt fyllig arom samtidigt som det är sådär stickande och beskt. Det finns också en tydlig kryddighet med som av aromatisk muskotnöt och kanelstång samt nejlika, torkade lagerblad och kryddpeppar. Med några droppar vatten i uppstår en större fruktighet och de där brända sockersöta tonerna avtar något. Framträder gör istället toner av blommig akaciahonung och violströssel samt blommande mimosa och sötsyrliga päron. Smaken skiljer sig en del från doften men även den bjuder på många nyanser. Till en början upplevs konsistensen sådär krämig och fyllig, nästan som ett fluffigt kaffelatteskum och smaken anländer med en stor sötma av hasselnötssyrup och marshmallowfluff på burk. Kort därefter uppstår en något träig strävhet där eken gör sig väl påmind… trots detta upplever jag den inte särskilt ”över- ekad” utan snarare lite stickig och kryddig men på ett intressant och tilltalande sätt. Denna strävhet avtar rätt snabbt och går istället över till att upplevas mjuk och söt med toner av en karamellig och nötig toscatårta. I eftersmaken möter jag toner av mörk choklad och torr tobak men också en långvarig sötma som påminner om smaken efter att ha käkat varm baklava med kaffe till.

Alltså jag önskar nästan att jag kunde säga att denna whisky var sisådär för att minimera risken att själv bli utan en flaska då den lanseras på Systembolaget den 17 november. Men jag kan inte dölja vad jag tycker då den verkligen är fantastiskt välsmakande och otroligt uttrycksfull. Quercus I Robur skulle kanske kunna vara en av de bästa kluckande julklappstipsen detta år då det är en mycket passande och drömmig vinterwirre. Av de 8229 flaskorna som buteljerats kommer 4002 stycken att säljas i Sverige och jag kommer såklart försöka att vara först i kön för att knipa åt mig en flaska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...