Translate

onsdag 8 november 2017

En whiskyprovning utöver det vanliga...


I helgen som var trotsade jag min envisa förkylning och drog ned till huvudstaden för att delta på spännande whiskyprovning på Ardbeg Embassy. Även om varken min näsa eller mina smaklökar var i toppform så var det en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis. Dels för att jag fick möjlighet att besöka just Ardbeg Embassy som är en utav Sveriges absolut bästa whiskykrogar men också för att det är vansinnigt kul att träffa så många whiskytokiga människor på en och samma plats. Men det bästa av allt var såklart att det serverades hela 26 stycken whiskysorter från ett och samma destilleri (!) nämligen BOX. Detta innebar att de 43 (+2) personer som var på plats verkligen gavs möjligheten att lära känna Box whisky på en djupare nivå, vilket för en entusiast som mig kan liknas vid en dröm som går i uppfyllelse.
Initiativtagaren till denna kolossala mastodont- provning stod en endaste BOX älskande privatperson för och denna generösa hjälte heter Thomas Olofsson (vars blogg du kan hitta här). Jag vill börja med att buga och bocka som tack och rikta applåder och jubel för denna enastående och kreativa idé! Jag tycker att det helt klart borde finnas fler som dig. Såklart tog jag tillfället i akt att ställa några frågor till Thomas som började samla på sig sina flarror från destilleriet i Ådalen efter att ha deltagit på en Advanced Masterclass i december 2013:
Thomas, hur fick du idén till denna provning?
  • För ungefär ett år sedan insåg jag att antalet Box flaskor började bli lite väl stort och då började jag fundera hur jag skulle göra i fortsättningen. Allt fick inte plats på ett bra sätt i hyllan längre så alternativet var att ställa undan flaskorna i ett förråd, vilket bara kändes tråkigt och då kom jag på idén att dricka upp allt tillsammans med likasinnade istället. För trots allt så tillverkas ju whisky för att njutas av…
Kan du berätta lite hur du gick till väga för att göra verklighet av din idé.
  • Jag hade lite olika idéer om vad och hur jag skulle gå till väga. Men sedan fick jag kontakt med Chabbe på Ardbeg Embassy och då gick allt bara undan... Ett datum sattes, Roger från Box tillfrågades och detaljer spikades.
Vad är din tanke och känsla såhär efter denna upplevelse?
  • Det var verkligen en jätte trevlig upplevelse att få dela på flaskorna med gamla såväl som nya whiskyvänner! Whisky dricker man bäst tillsammans med andra och detta borde man göra fler gånger.
Thomas Oloffson Bloggare för fenol.se samt (fd) ägare av sjukt många flaskor BOX whisky
tillsammans med destillerichef Roger Melander som höll i denna mastodont provning

För att inte riskera att människor blir ”allt för glada i hatten” behövs det vid en sådan här provning lite mer tid än i vanliga fall samt litervis med vatten och såklart även tilltugg att mata magen med. Därför delades provningen upp i två sittningar á 13 glas per flight. Under provningen var varje glas numrerad med en siffra men vi visst e inte vad som var i vilket glas, så provningen var därmed ”halvblind”. Nedan presenterar jag i vilken ordning whiskyn provades, lite korta noteringar som jag antecknade ned under provningens gång samt lite kort fakta om varje buteljering. Om mer information önskas så är det bara att klicka på namnen så länkas du vidare till Box hemsida och där finns i princip hur mycket som helst att utforska!
  • Noter: Honungssöt med friska gräs toner. Päron och citrus. Lätta nyanser av kola långt bak.
    Fakta: Box första officiella buteljering. Totalt 6408 flaskor. En blandning av orökig och rökig destillat som lagrats tre år på bourbonfat och  fat av ny svensk kolad ek.  
  • Noter: Sockersöt, vaniljfudge, brända mandlar i sockerpasta, lite pepparmint och rökpuff.
    Fakta: Den första festival buteljering  med ett totalt antal flaskor på 700 st. Lagrat 3 år och 116 dagar på first fill bourbonfat och slutlagring på ny amerikansk ek.
  • Noter: Tutti-frutti och zoogodis. Rök och vaniljpäron. (Gissar rätt på Challenger).
    Fakta: Andra utgåvan i The Early Day Collection.  Totalt 5416 st. flaskor lagrat 3 år och 32 dagar på en blandning av first fill bourbon och first fill olorosso sherry.
  • Noter: Söt vanilj och kolafudge. Mandelnougat och bränd karamell.
    Fakta: Exklusiv utgåva för Cinderella whisky Fair. Totalt 700 flaskor med whisky lagrad 3 år och 33 dagar på fat av ny amerikansk nyek.
  • Noter: Söt kolafudge. Söt rökighet. Fruktig tobak. Sirapslimpa (Min gissning Explorer).
    Fakta: Tredje utgåvan i The Early Days Collection. Totalt 10 549 flaskor whisky lagrad i 3 år och 3 månader 1st fill bourbon samt ny amerikansk, ungersk och svensk ek.
  • Noter: Vaniljsås. Fudge, söt lakrits och nyek. (Gissar på American oak).
    Fakta: Andra festival buteljeringen. 700 flaskor lagrat 3 år och 8 månader på fat av ny amerikansk ek, svensk ek och bourbonfat.
  • Noter:  Gräsig och lite blaskig. Vaniljfudge. Lätt.
    Fakta: Blandning av “fat-slattar” från fatägarfat mellan 2011-2015. Totalt 2466 flaskor som lagrats ca  3 år på 1st fill bourbon, 1st fill oloroso sherry samt ny amerikansk, ungersk, fransk och svensk ek.
  • Noter: Känner igen! Härligt blommiga toner, vanilj, päron och knäckig karamell.
    Fakta: Sista utgåvan i The Early days Collection. Totalt 8169 flaskor lagrad  3,94 år på first fill bourbon och first fill olorosso sherry.
  • Noter: Kryddigt söt och pepprig. Pepparkaka och söt ingefära. Aprikos och kryddig vanilj.
    Fakta: Första buteljeringen för den Europeiska marknaden. 2109 stycken flaskor med whisky som lagrats på first fill Bourbon.
  • Noter: Rejält rökig. Kryddig och söt med en lätt sälta. Salt kola karamell. Lite träigt.
    Fakta: Andra buteljeringen för Cinderella Whisky Fair. Lagrad 3,83 år på first fill bourbon samt ny amerikans ek. Totalt 1114 stycken flaskor.
  • Noter: Stor rökighet som upplevs lite sur såsom blöt torv. Söt vanilj samt ananas och polkagris. I slutet lite sotigt.
    Fakta: Första buteljeringen i 2:nd step Collection. Lagrad 4,16 år på first fill bourbon samt ny amerikansk ek.
  • Noter: Rökig och rätt fet. Pepparkakskryddor. Lite medicinal, steril fetvadd. Söt coctailfrukt.
    Fakta: Andra buteljeringen för den internationella marknaden.  Lagrad på first fill bourbon i 4,54 år. Totalt 2000 flaskor.
  • Noter: Oljig konsistens. Fruktigt söt av äpple samt lite bittr mörk choklad långt bak. En lätt rökighet som gömmer sig mycket diskret.
    Fakta: En buteljering enbart för aktieägare. Totalt 1990 flaskor med whisky lagrad på first fill bourbon och ny amerikans ek i 3,85 år.
     
    26 drams med BOX whisky och små tapas på Ardbeg Embassy.

    I den andra omgången provades ytterligare 13 stycken whiskys vilka var följande:
     
  • Noter: Varma röda bär- jordgubb, hallon och svartvinbär. Kakaodoppade dadlar. Söt men också kryddig.
    Fakta: Andra utgåvan i 2:nd step Collection. Lagrad på first fill bourbon och first fill olorosso sherry fat i 4,72 år. Totalt 5096 flaskor.
  • Noter: Fruktig och söt, päron i sockervatten. Söt lakrits och tapetlim.
    Fakta: 2016 års festivalbuteljering. Lagrad 5,24 år på first fill bourbonfat samt fat av ny svensk ek.
  • Noter: Rökigt och lite träigt. Bränd karamell och mandelmassa.
    Fakta: Fat utvalt av Anders Fridén, sångare i gruppen In Flames. Lagrat på First fill bourbon fat. Totalt 359 flaskor som sålde slut på typ 3 sekunder.
  • Visitor Center Cask  Batch 3 59,2 %
    Noter:  Rökigt och kryddig vanilj bourbon. Nylagd asfalt och salt karamell.
    Fakta: 873 flaskor
  • Noter: Smakar Dálvve!
    Fakta: Box första core range buteljering. Lagrad 5,07 år på first fill bourbon fat. Totalt 14039 stycken flaskor Batch 1.
  • Noter: Kryddigt, pepprigt och nyekigt.
    Fakta: Begränsad utgåva. 3941 flaskor med whisky lagrad på first fill bourbon fat och ny amerikansk ek.
  • Noter: Torkad frukt, russin och dadlar. Söt men också sur i smak.
    Fakta: Lagrat på first fill burbon fat samt first fill PX fat. Totalt 1507 flaskor.
  • Noter: Söt aprikos, vaniljdrömmar och en söt rökighet. Lite ettrig och pepprig I smak.
    Fakta: Tredje buteljeringen för Cinderella Whiksy Fair. Lagrad på first fill bourbon och ny amerikans ek i 5,69 år. Totalt 1016 stycken flaskor.
  • Noter: Rejält rökigt och söta lakritstoner. Gräs och torr tobak.
    Fakta: Sista utgåvan i 2:nd step Collection. Lagrad på first fill bourbon, ny amerikansk ek samt ny ungersk ek. Totalt antal flaskor 8291 stycken.
  • Miraculix First Batch 58,9 %
    Noter: Härlig sötma men STARKT! Russin och torkade fikon samt en kraftig rökighet som upplevs lite sur.
    Fakta: Ett 40 liters olorosso sherry privatfat som fylldes 18/4- 13 med rökigt destillat (45ppm) och buteljerades 18/4-17.
  • Noter: Kryddigt och krämigt och riktigt gott!
    Fakta: Årets festival buteljering som jag själv var med och jagade. Mer om denna jakt kan du läsa här. Lagrad på fat av amerikansk nyek.
  • Noter: Kryddigt och honungssött.
    Fakta: Ny buteljering som lanseras 17 november. Totalt 8229 flaskor varav 4002 flaskor släpps i Sverige.  
  • The Archipelago 2018
    Noter: Kryddig och oljig med en stor portion sötma. Fantastiskt trevlig!
    Fakta: Nästa års buteljering för Cinderella Whisky Fair!
Under provningen så fick vi som var med i uppdrag att välja ut tre stycken favoriter per flight vilket var ett alldeles utmärkt och lagom uppdrag att få. Med facit i hand kunde i alla fall jag se en tydlig röd tråd i vad jag verkar favorisera. Jag kommer återkomma lite längre fram med ett par recensioner av Box Buteljeringar, bland annat den nya Quercus I Robur som lanseras i nästa vecka. Sedan är ett hett tips är att ta på sig löpardojjorna och försöka få tag på en av mina favoriter denna provning, nämligen nästa års buteljering för Cinderella Whisky Fair. Den var rackarns så smarrig alltså!


På återseende!
En tjusigt uppställd samling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...