Redan 2004 fick bröderna Mats och Per de Vahl den
geniala idén om att starta ett maltwhiskydestilleri i det gamla ångkraftverket
intill Ångermanälven. År 2010 hade man det
kapital som behövdes och BOX whisky tuffade således igång som destilleri alldeles
på riktigt. I samband med starten rekryterades även en av Sveriges stora
whiskyprofiler in som destillerichef, nämligen Roger Melander och den första
råspriten rann ur destillationspannan den 23 december samma år…
Det var lite om den
allmänna historian kring BOX destilleri. Själv hade jag den 6 september 2012 möjlighet
att tillsammans med min whiskyklubb Njuta
whiskysällskap få knyta bekantskap med BOXwhisky för allra första gången. Självklart provade vi redan då på lite av
deras härligheter i form av tre olika destillatprover samt två stycken oberoende
buteljeringar- Box vatted Nr 2, en vatted malt av John McDougal och en Box
buteljering av Longmorn. Då denna
provning har kommit att bli ett starkt minne vill jag nog anta att det gjorde
ett gott intryck på mig redan då. Sedan dess har jag med stort intresse följt detta
svenska destilleris framgångar, samlat på mig en hel del flarror och såklart
njutit av deras whisky åtskilliga gånger. Då jag tyckt och tänkt så mycket
positivt om BOX whisky samt känt en slags stolthet över vad de lyckats åstadkommit
där har jag varit rätt skamsen över det faktum att jag trots det korta
avståndet inte lyckats tagit mig dit, trots att det i praktiken bara tar mig
strax över timmen att åka till destilleriet.
Sedan starten har BOX
whisky arrangerat en hel del whiskyfestivaler som blivit oerhört omtyckt och
populära hos whiskyfantaster. Men på grund av personliga skäl såsom
graviditeter, småbarn och andra resor har det liksom aldrig varit riktigt läge
för mig att delta som besökare på någon av dessa festivaler. Men i år (2017) så
var det ä n t l i g e n dags för mig att besöka den lilla byn Bjärtrå
i Ådalen för allra första gången.
Vattnet i Ångermanälven
glittrade som kristaller då solen verkligen strålade under dessa två dagar.
Besökarna tycktes njuta för fulla muggar av den livemusik som spelades och
köerna ringlade sig långa till vagnen som serverade smarriga burgare. Människor
satt i små trivsamma klungor i grönskan och klirrade med sina gyllenfyllda
glencairnglas och de entusiastiska fatägarna hängde vid fatägartältet och liknade
stolta tuppar då de provsmakade sina beställda fatprov och jämförde dessa med
varandra. Glädjen var verkligen påtaglig och BOX whiskyfestival visade upp sig från
sin allra bästa sida.
Redan innan jag kom till
festivalen hade jag bestämt mig för att jag minsann skulle få med mig en flaska
av årets festivalbuteljering hem, eller ja… ett så kallat värdebevis till en
flaska i alla fall. När jag sa detta högt till mina vänner fick jag kommentarer
såsom ”då får du allt vara snabb” och
”se till att inte bli nedsprungen bara”.
Tja alltså nog för att jag förstått att dessa festivalbuteljeringar är populära,
men så här i efterhand vet jag nu att
jag inte varit i närheten av att förstå innebörden av hur populär de
verkligen är…
Ännu mer ville jag ha
denna festivalbuteljering då jag på lördagsförmiddag deltog på en spännande Festival
Vertikal provning med Roger Melander. På denna provning möttes jag av fem
stycken glas innehållandes festivalwhisky 14, 15 och 16 samt två stycken nya
tillskott. Av de två nya sorterna skulle en få bli årets festivalwhisky och det
var vi som var med på provningen som var juryn. Då jag inte provat så mycket
festivalbuteljeringar innan så var det svårt att försöka lista ut vilken som
var vad så jag fick helt enkelt utgå från vad jag tyckte bäst om. Alla var de bra
whisky men jag hade en solklar favorit och det var slutligen denna som vann
omröstningen ( på marginalen) och blev 2017 års festivalbuteljering. Festivalbuteljering 17 består av ett orökt recept
som lagrats totalt 4,96 år varav de första 12 månaderna på kolade fat av ny
amerikans ek och resterande tid på ex bourbonfat. Doften och smaken var
verkligen alldeles ljuvlig med en stor fruktighet samt en härlig sötma och det
fascinerar mig hur pass utvecklad en whisky kan vara trots sin ungdom.
När klockan slog 16.00
samlades människor runt den stora scenen för att få information om årets
festivalbuteljering och vart värdebevisen skulle delas ut. Ivrig som jag var stod jag en bit från scenen
och hoppades innerligt att jag inte skulle missa något viktigt. Ett par vänner
till mig råkade tursamt stå alldeles där utdelningen skulle vara och ringde upp
mig, så i sakteliga takt började jag röra mig mot deras håll. Efter halva uppförsbacken
ungefär så står där till min förvåning en fotograf med kameran i högsta drag
samtidigt som jag reflekterar över ett synnerligen ovanligt ljud bakom min
rygg. Jag vänder mig om och vad ser jag väl där, jo en hjord med galna
människor som kommer rusande som glada kossor vid ett kosläpp. Jisses amalia
tänker jag och säger något snitsigt högt för mig själv. Då jag gärna ville behålla
stoltheten och inte verka alltför desperat hade jag svårt för att börja röra mig
snabbare men till slut så insåg jag att det bara var att lägga benen på ryggen
och vika stoltheten åt sidan för att inte råka bli nedmojsad av BOX festivalmobben.
Som en av de första att
få ett värdebevis i handen kände jag mig oerhört lycklig och tänkte att nu var
det bara att känna lugnet och gå åt sidan. Men storögt såg jag på då folket
fortsatte att löpa och av ren okunskap hängde jag på den snabba mobben. Det var
alltså inte bara att få en lapp tänkte jag… nu ska det vara någon bekräftelse
eller något för att den där jädra flaskan ska bli min! Efter ett varv runt
destilleriet hamnade jag i en tjock köbildning med vassa armbågar och rödvarma
kinder, testosteronstinna jägare och allvarsamma blickar och på min fråga
varför vi i hela friden stod i kö fick jag inga svar utan bara himlande ögon
och diskreta suckar. Väl framme hos BOX ekonomichef Peter Granåsen som höll en
bunt med papper i sin famn, sträcker jag glatt fram handen men får bara till
svar att ”du har ju redan fått en lapp”… Peter som för övrigt arbetar med att
hålla ordning på pengar och papper hade verkligen stenkoll, vilket jag dessvärre
inte hade i denna stund. Lätt småkorkad som jag är hade jag inte förstått att
folk varvade destilleriet gång på gång för att försöka komma åt så många
värdebevis som möjligt. Men gladast är ju jag som numer äger en flaska av BOX festival 2017.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar