Under den blomstertid som nu kommer nalkas en spännande
dubbel duo med whisky av hög kvalitet från den oberoende buteljeraren The Vintage Malt Whisky Company. I deras hyllade serie Coopers Choice buteljeras enbart whisky som man noggrant valt ut från
destillerier runt om i hela Skottland och av de fyra utgåvor som Symposion
lanserar för den svenska marknaden ingår samtliga i denna populära serie. Det
har verkligen varit utomordentligt bra whisky allesammans men allra mest
imponerad är jag över en viss Cambus 1991 som är något så ovanligt som en 25
årig grainwhisky lagrad på ett sherryfat.
Själva destilleriet Cambus existerar tyvärr inte längre då
det lades ned 1993 i samband med den våg av nedläggningar som drabbade
grainwhisky tillverkningen under denna tid. Men enligt den information jag kan
finna så var Cambus faktiskt ett av Skottlands allra första graindestillerier
då det byggdes upp redan under 1800 talets början. År 1823 installerades de
första kolonnpannorna och den grainwhisky som kokades hos Cambus blev snabbt en
enormt hyllad ingrediens på blender- marknaden. Namnet Cambus kommer från den lilla byn med
samma namn i regionen Lowlands och passande nog så bedriver Diageo numera ett
tunnbinderi på platsen.
Min egen erfarenhet av grainwhisky är enbart positiv, om än
något begränsad. Dock har jag tidigare aldrig provat på en grainwhisky med en
så högaktningsvärd ålder som denna pärla, vilket kanske inte är så konstigt med
tanke på att det är rätt ovanligt att grainwhisky lagras upp i högre ålder. Cambus
25 yo fylldes på fat nummer 61983 i augusti månad år 1991 och buteljerades i år
2017 med en imponerande alkoholvolym på 58,5 % (!). Av en total mängd på 360
flaskor kommer 219 stycken att landa här i Sverige och släppas till försäljning
den 7 juli med prislappen 1199 kronor.
Färg: Gyllene koppar
Doft: Det första jag möts av är en redig sötma
som påminner om en len och söt sockerkakssmet med kryddig vanilj och krossad
kardemumma i. Doftbilden är liksom fyllig och stor och jag imponeras av den
stora portion fruktighet som finns med och som nästan påminner lite om körsbärslikör. Vidare känner jag noter av
torkade fikon och dadlar samt söta honungskanderade nötter och marsipanchoklad.
En salmiakton finns även med och jag tänker då på sådana sötlakritspipor som en
kan köpa från kiosken samt en fräsch och liksom pigg ton av nya och unga små
granskott. Med luft utvecklas doftbilden och jag hittar igen nyanser av
jordgubb- och rabarber te samt en essens som jag känner mycket väl igen och som
jag vill beskriva som ”fuktig fetvadd”.
Smak: En helt ljuvligt söt fruktighet av
dadlar, russin och fikon samt mörk marsipanchoklad a´la Anthon Bergs plommon i
madeira. Sötman är stor och kraftfull och jag upplever den nästan lite likör- aktig.
Förutom den stora portion av torkade frukter hittar jag även igen en smak som
påminner mig om riktigt solmogna och lite mosiga hallon och inte att förglömma så
känner jag smaken av honeycomb (som jag inte har en aning om vad jag ska ersätta med för
svenskt ord). Eken är tydlig och ger en liten besk karaktär och i eftersmaken pyr
det av riktigt mörk och bitter choklad samt härliga toner av mörkrostade kaffebönor.
Grainwhisky är i överlag rätt underskattat men här är en
variant som kan omvända vilken tvivlare som helst. Jag är i alla fall helt klart
imponerad av Cambus 1991 och känner definitivt ett behov av att vilja ha mer än
ett litet smakprov av denna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar