Translate

fredag 16 juni 2017

En somrig Coopers Choice från Symposion- Bowmore 2000 16 yo


En tidig morgon vid piren och blåsten stormar till med en sån förunderlig kraft. Mitt ansikte möts av det saltstänkta havet och jag försöker suga åt mig av alla de intryck och tusentals känslor av välbehag som sköljer genom hela min kropp. Jag hör ett kluckande ljud från en gammal fiskebåt som ligger och slappar intill kajen samt känner den mustiga doften från de maritima växtligheterna som flyter runt i det mörka blåa. Den salta luften smakar så underbart friskt och mina ögon vilar tryggt där borta på horisonten…
- Det är så vackert här, hör jag mig själv säga.

Bryter till sist det stilla begrundandet för att fortsätta min promenad längs stranden där jag plockar upp stenar vars välslipade ytor känns så lena i mina kupade händer. Efter en kort stund är båda mina fickor fyllda med röda, vita och gråa bumlingar och den tunga jackan slår i takt mot mina ben medan jag fortsätter min vandring. Längs den grönbeklädda stigen möter jag en gammal haltande fårhund som har alldeles för bråttom för att hälsa på mig men lite längre fram kommer jyckens människa gående och när våra ögon möts önskar vi varandra en god morgon. Vid utsiktsplatsen sätter jag mig för att vila på en strategiskt utplacerad bänk som omges av sköna ”gorsebuskar” vars gula blommor doftar starkt av kokos. Jag viftar envist bort de törstiga myggorna som söker efter föda samtidigt som jag studerar de skrattande måsarna som dyker efter frukost långt där nedanför där vågorna strömmar in. I minnet försöker jag kapsla in denna förtrollande vy jag har framför mig- som en personlig souvenir att ta med mig hem.

På vägen tillbaka möter jag på morgontrötta barn i sina skoluniformer och passerar sedan destilleriet som just håller på att elda sin torv. Upp mot skyn stiger den väldoftande röken och lägger sig som ett omfamnande täcke över hela staden. Min tomma mage kurrar högt och mitt hjärta svämmar bokstavligt talat över av kärlek. Jag tänker att om ett hjärta var som ett pussel så kommer en pusselbit från mitt hjärta föralltid att vara kvar här i Bowmore.Hemma i Svea rike har jag nu haft möjlighet att prova på en somrig Bowmore whisky från Symposion i form av en Coppers Choise buteljering från det familjeägda bolaget och oberoende buteljeraren The Vintage Malt Whisky Company. Brian Crook som grundade bolaget 1992 har sedan innan en relation med just Bowmore då han arbetat där som deras Exportchef. Med detta i bagaget så finns en viss förväntan på att detta torde kunna vara en härlig historia. Det handlar i alla fall om en single cask utgåva numrerad 223, destillerad i december 2000, lagrad på bourbonfat och buteljerad 2017 med en alkoholvolym på 46 %.

Färgen på denna 16 åriga Bowmore 2000 upplever jag vara väldigt ljus, som en vit sandstrand med lite gula kornstänk i. Doften av söt torv möter nosen och en härlig maritim nyans av salt havsluft sveper förbi. Sen är det en utsökt fruktighet där som jag uppfattar som oerhört frisk, såsom krispig stjärnfrukt, röda vinbär och gula mosiga päron. Blommande viol finns med i doftbilden samt toner av jord, mossa och lav samt en hint av eukalyptusolja. Efter en stunds luftning utvecklas sötman och framträder som tuttifruttiströssel. I doften hittar jag även något som påminner om doften av gummi- och då menar jag den typen av luftmadrass i gummi då den är alldeles ny och oanvänd och just urplockad ur sin kartong. Smaken är söt som av ljus akaciahonung och härliga nyanser av vanilj är tydligt. Direkt upplever jag smaken som oerhört mild och timid men den växer liksom på sig med lite luftning. Med lite tid på sig försvinner blygsamheten och fram kommer en portion fruktighet från gröna päron, söt syrliga äpplen och mosig mango som varit nedfryst och blivit upptinad. Godissötma a´la zoopastiller och mjölkig vit choklad a´la kinderägg dyker upp och jag tycker mig nästan få effekten av ”krämigt” på tungan. En mintig kryddighet finns även med och mina tankar går åt den indiska yoghurtsåsen Raita med mynta och koriander. Den rökiga torven är förvånansvärt lätt i smak men växer till sig och framträder som intensivast i eftersmaken. I eftersmaken växer likaså smaken av cederolja fram samt att eken blir som tydligast då.

Denna härliga buteljering kommer släppas till försäljning den 7 juli och totalt blir det 132 av 320 flaskor som landar i Sverige med prislappen 999 riksdaler. En mycket fin whisky som i min värld är lätt att tycka om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...