Translate

torsdag 8 juni 2017

The Coopers Choice- Somriga lanseringar från Symposion


Det är verkligen som på löpande band det kommer nya spännande lanseringar från Symposion! Nu har jag haft möjlighet att prova på fyra stycken single cask buteljeringar från den Glasgowbaserade och oberoende buteljeraren ”The Vintage Malt Whisky Company”.

The Vintage Malt Whisky Company är ett familjeägt bolag som grundades 1992 av en Brian Crook som dessförinnan arbetat vid destillerierna på Islay i över 20 år, bland annat som exportchef på Bowmore. Brian Crook sägs vara en av dem som uppfann marknaden för rökig single malt whisky. Tack vare sin långa erfarenhet samt sitt gedigna kontaktnät lyckades han trotsa de mer negativt inställda skarorna som ansåg att rökig single malt inte skulle nå någon framgång. Bland sina varumärken går idag att finna populära Finlaggan och The Ileach som är single malt whisky från Islay samt den prestigefulla serien The Copper´s choice som består av en serie unika single cask buteljeringar från hela Skottland.

Den första utgåvan som Symposion lanserar från familjen Crook är en 21 årig single cask whisky från det mycket populära destilleriet Highland Park. Denna whisky, som lagrats på fat 9481, destillerades i juli 1995 och buteljerades i år 2017. Av totalt 335 flaskor kommer 66 stycken att släppas till försäljning på Systembolaget med den angenäma prislappen 1599 kronor. Detta kommer ske redan imorgon den 9 juni och går att finna med artikelnummer 43190-01. Highland Park 1995 har lagrats cirka 20 år på amerikanskt bourbonfat samt slutlagrats på sherryfat. Den har buteljerats med sin naturliga fatstyrka 49,5 % och saknar både kylfiltrering och färgning såsom alla Cooper´s Choice buteljeringar gör.Färgen är makalöst vacker och alldeles klar, ljuvligt gyllene och guldskimrande. Doften upplever jag rejäl med mycket sötma och en hel del kryddighet. Hittar noter som påminner om bakade äpplen i ugn som blivit sådär mosiga och varma. Men det finns även äppeltoner som går mer åt äppeljuice och jag funderar på om dessa ”äppliga” noter kommer från lagringstiden på bourbonfatet? Körsbärs finishen är helt klart märkbar och i minnet plockar jag fram en seg körsbärskola som jag vid tillfälle inhandlat på resande fot i Skottland och som fick bli min färdkost på flygplatsen en gång. Känner också en blommighet som får mig att tänka på fläderblom, sådär friskt och nästan lite syrligt. Sen är det en kompott av sötsliskiga godsaker som jag hittar igen, bland annat farmors sega kokosrutor och kakan kolasnittar bakade med aningens för mycket bakpulver. Efter en stunds luftning kommer doften av godiset colaflaskor och det är nästan så att jag kan känna konsistensen hur de brukar vara att tugga på bara genom att lukta i glaset. En liten hint av viollakrits susar förbi samt aningens maritima toner i form av en båtbrygga som det växer blöta alger på. Långt där bak finns även något som liknar bränd mossa och ljung… I smaken känner jag en hel del kryddor såsom hela vitpepparkorn, dill och fänkålsfrön. Sötman är stor och liksom krämig vilket får mig att tänka på rostade kaffebönor och fluffigt lattemjölksskum. Hittar även igen det där orangea godiset kolabönor som min farfar alltid brukade bjuda mig på som liten och som nästan smakar lite åt bränd karamell. Smaken av nypon ligger kvar ett tag på tungan medan jag i eftersmaken får fram lite tyngre smakkaraktärer i form av läder och nylagd asfalt…

 

Min egen erfarenhet av whisky från just Highland Park är rätt begränsad, men jag är högst medveten om att det finns ett gediget intresse hos oss nordbor för den whiskyn som framställs på detta destilleri. Såklart har jag absolut inte missat att de verkligen kan sin sak med  att marknadsföra sig själva och sin whisky… och det är lite fascinerande måste jag säga vad en god marknadsföring kan göra med människors ”vill ha begär” samt vilka summor man faktiskt är beredd att betala för snygga flaskor, tjusiga etiketter samt kraftfulla vikinganamn. Därför tycker jag att det är lite extra häftigt med just denna single cask buteljering som har en så aktningsvärd ålder men ändå en så pass rimlig och förhållandevis låg prislapp- trots att whiskyn kommer från samma destilleri.

Inga kruseduller- bara en god whisky helt enkelt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...