Det är verkligen som på
löpande band det kommer nya spännande lanseringar från Symposion! Nu har jag
haft möjlighet att prova på fyra stycken single cask buteljeringar från den
Glasgowbaserade och oberoende buteljeraren ”The
Vintage Malt Whisky Company”.
The Vintage Malt Whisky
Company är ett familjeägt bolag som grundades 1992 av en Brian Crook som
dessförinnan arbetat vid destillerierna på Islay i över 20 år, bland annat som
exportchef på Bowmore. Brian Crook sägs vara en av dem som uppfann marknaden
för rökig single malt whisky. Tack vare sin långa erfarenhet samt sitt gedigna
kontaktnät lyckades han trotsa de mer negativt inställda skarorna som ansåg att
rökig single malt inte skulle nå någon framgång. Bland sina varumärken går idag
att finna populära Finlaggan och The Ileach som är single malt whisky från Islay
samt den prestigefulla serien The Copper´s choice som består av en serie unika
single cask buteljeringar från hela Skottland.
Den första utgåvan som
Symposion lanserar från familjen Crook är en 21 årig single cask whisky från
det mycket populära destilleriet Highland Park. Denna whisky, som lagrats på fat
9481, destillerades i juli 1995 och buteljerades i år 2017. Av totalt 335
flaskor kommer 66 stycken att släppas till försäljning på Systembolaget med den
angenäma prislappen 1599 kronor. Detta kommer ske redan imorgon den 9 juni och
går att finna med artikelnummer 43190-01. Highland Park 1995 har lagrats cirka 20
år på amerikanskt bourbonfat samt slutlagrats på sherryfat. Den har buteljerats
med sin naturliga fatstyrka 49,5 % och saknar både kylfiltrering och färgning såsom
alla Cooper´s Choice buteljeringar gör.
Färgen
är makalöst vacker och alldeles klar, ljuvligt gyllene och guldskimrande.
Doften upplever
jag rejäl med mycket sötma och en hel del kryddighet. Hittar noter som påminner
om bakade äpplen i ugn som blivit sådär mosiga och varma. Men det finns även
äppeltoner som går mer åt äppeljuice och jag funderar på om dessa ”äppliga”
noter kommer från lagringstiden på bourbonfatet? Körsbärs finishen är helt
klart märkbar och i minnet plockar jag fram en seg körsbärskola som jag vid
tillfälle inhandlat på resande fot i Skottland och som fick bli min färdkost på
flygplatsen en gång. Känner också en blommighet som får mig att tänka på
fläderblom, sådär friskt och nästan lite syrligt. Sen är det en kompott av sötsliskiga
godsaker som jag hittar igen, bland annat farmors sega kokosrutor och kakan
kolasnittar bakade med aningens för mycket bakpulver. Efter en stunds luftning kommer
doften av godiset colaflaskor och det är nästan så att jag kan känna
konsistensen hur de brukar vara att tugga på bara genom att lukta i glaset. En
liten hint av viollakrits susar förbi samt aningens maritima toner i form av en
båtbrygga som det växer blöta alger på. Långt där bak finns även något som
liknar bränd mossa och ljung… I smaken
känner jag en hel del kryddor såsom hela vitpepparkorn, dill och fänkålsfrön.
Sötman är stor och liksom krämig vilket får mig att tänka på rostade kaffebönor
och fluffigt lattemjölksskum. Hittar även igen det där orangea godiset
kolabönor som min farfar alltid brukade bjuda mig på som liten och som nästan
smakar lite åt bränd karamell. Smaken av nypon ligger kvar ett tag på tungan
medan jag i eftersmaken får fram lite tyngre smakkaraktärer i form av läder och
nylagd asfalt…
Min egen erfarenhet av
whisky från just Highland Park är rätt begränsad, men jag är högst medveten om
att det finns ett gediget intresse hos oss nordbor för den whiskyn som
framställs på detta destilleri. Såklart har jag absolut inte missat att de verkligen
kan sin sak med att marknadsföra sig själva
och sin whisky… och det är lite fascinerande måste jag säga vad en god
marknadsföring kan göra med människors ”vill ha begär” samt vilka summor man faktiskt
är beredd att betala för snygga flaskor, tjusiga etiketter samt kraftfulla
vikinganamn. Därför tycker jag att det är lite extra häftigt med just denna
single cask buteljering som har en så aktningsvärd ålder men ändå en så pass
rimlig och förhållandevis låg prislapp- trots att whiskyn kommer från samma
destilleri.
Inga kruseduller- bara en
god whisky helt enkelt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar