Translate

måndag 17 juli 2017

Old Pulteney- en maritim dröm

I högländerna i norra Skottland ligger ett destilleri som heter Old Pulteney. Detta destilleri är det näst nordligaste destilleriet i landet och den whisky som tillverkas där brukar benämnas som en maritim malt, en benämning som är djupt rotad av dess arv, traditioner och såklart även det maritima läget. Under 1800-talet, när staden enbart var åtkomligt via havet och tillgången till sill var enorm, blev Wick den största och mest trafikerade hamnstaden i hela Europa.  För att tillgodose behovet för hårt arbetande fiskare behövdes ett destilleri (såklart!) varav Old Pulteney grundades år 1826 av James Henderson. Staden Wick blev känd av två saker som lämnade ortens hamn i stora fat, nämligen silver och guld (sill och whisky). Namnet Old Pulteney är även rätt unikt i sitt slag då det är uppkallat efter en person, nämligen parlamentsmedlemmen och guvernören av The British fisheries Society- Sir William Johnstone Pulteney.

Då det är havet och den maritima livsstilen som är Old Pulteneys stora varumärke har jag den senaste veckan avnjutit denna gyllenfärgade dryck där den troligtvis passar som allra bäst- nämligen på saltindränkta stenklippor under solen och intill vattnet, bland måsskit, blåstång samt ettriga tärnor medan jag studerat den blåa skyn som välvt sig över uddar och små vikar och som i sakta mak omvandlats till sin rosasprakande kvällsskrud.  Kombinationen av sommarvärmande sol, salt havsluft och nakna ben i kyligt havsvatten samt ett glas av högklassig single malt i handen ÄR verkligen oslagbar.

 Som avrundning på denna marina temavecka hade jag min efterlängtade Old Pulteney provning tillsammans med ett gäng smakintresserade entusiaster. Till hösten har jag bokat in ett par provningar med olika whiskyklubbar vilket ska bli himla kul men samtidigt även lite läskigt, därför kändes det fint att få starta som provningsledare med ett mindre sällskap. Av de nio deltagarna som var på plats fanns ett par mer vana whiskydrickare medan övriga i sällskapet enligt sig själva inte var några whiskyälskande personer. Just denna kompott av människor fullkomligt älskar jag, det blev liksom den bästa mix av utmaning för mig!

Inte så sällan får jag höra kommentarer som ”jag önskar jag kunde tycka om whisky, det ser ju så härligt ut att ta ett litet glas och luta sig tillbaka i följen och bara må gott”... Med tanke på vilket enormt utbud av whisky som finns där ute är jag tvärsäker på att det finns en whisky som passar, men det gäller att våga prova sig fram och hitta rätt. Sen så tycker jag nog det är viktigt att lyfta det faktum att whisky kan avnjutas på så otroligt många sätt då det inte längre finns ett likamedstecken med ”en wirre i herrummet efter en god måltid”. Med detta i åtanke samt av egen erfarenhet som deltagare på provningar så är det på de tillfällen där whisky kombinerats ihop med andra smaker som för mig blivit de allra mest minnesvärda. Genom att kombinera smaker kan man ta sinnena till himmelska nivåer och kanske till och med få en icke whiskyälskande person att börja uppskatta denna synnerligen trevliga dryck. Därför komponerade jag ihop en välsmakande meny med små smakkombinationer till fyra av de fem whiskysorter som serverades för kvällen.



Old Pulteney 12 yo som är den åttonde mest sålda single malten i Storbritannien är även populär i det annars så rökälskande Sverige. Detta skulle kunna bero på den förmånliga prislappen på 349 kronor som enligt mig inte riktigt klingar samman med den väldigt höga kvaliteten på flaskans innehåll. Dock är jag rätt säker att populariteten torde bero på att den är så oerhört välsmakande och lätt att tycka om. Denna whisky är lagrad på 2nd fill exbourbonfat och har ljuvliga toner av söt honung, kokos, färsk aprikos och persika samt fräsch citrus, bananskal och ett uppfriskande salt havsstänk. Emellertid är dess karaktär rätt kraftig och skulle kunna beskrivas som oljig. Jag har provat att kombinera Old Pulteney 12 med många saker och den är så oerhört tacksam att experimentera med då den funkar med det allra mesta faktiskt. Denna tolvåring fick inleda provningen med temat "Ost” och parades ihop med en pizza bakad på surdeg och Bröderna Bommens veteipa syster Vera, fylld med olivtapenade, färska aprikoser, krämig Chevré, körsbärstomater och valnötter samt toppad med ruccola och ringlande honung. Kombinationen blev succé och en favorit för många.



Old Pulteney Navigator är lagrad på fat av både amerikansk och spansk ek som tidigare lagrat bourbon och sherry samt är buteljerad med en alkoholstyrka på 46 % ABV. Inspirationen bakom denna buteljering är den episka världsomseglingen och tävlingen 2013/14 "Clipper Round the world". Även i doft och smak hittas de salta maritima influenserna igen som tillsammans med toner av grönt äpple, aprikos, citrus och vanilj ger ett väldigt fräscht intryck. På många sätt tycker jag att Navigator påminner om sitt syskon Old Pulteney 12 yo, dock skulle jag beskriva Navigator som strävare i sin karaktär snarare än oljig såsom jag upplever tolvåringen vara. På provningen fick Navigator temat ”Hav” och parades ihop med en ljuvligt god lax- och räkcevish med lime, ett uns chili och såklart koriander. På tungan uppstod en smaksensation vill jag lova och jag tyckte mig nästan höra att provningsdeltagarna började spinna som välmående små katter…


På min senaste resa till Skottland så handlade jag med mig haggis hem vilket vi käkade en somrig dag ute på vårat soldäck. Till denna traditionella inälvsrätt ska det såklart serveras whisky, i synnerhet då den transporterats hela vägen hem till Sverige. Så vid valet vilken dram jag skulle slå upp blev det slutligen Old Pulteney 17 yo som fick den stor äran... Och jaa, den underbara fruktigheten som påminner om söta förvällda äpplen, aprikos och persika samt de mer robusta tonerna av russin, choklad och smörig mördegskaka var verkligen en klockren matchning till haggis. Lika fantastiskt är det med denna sjuttonårings ekiga kryddighet som framträder så fenomenalt bra i eftersmaken efter att ha lagrats på 2nd fill exbourbonfat i ca 15 år samt slutlagrats 24 månader på 2nd fill olorosofat. Nu var det ju inte haggis som serverades vid provningen utan en kycklingleverragu med bacon som fick lagas samman i en gryta med en smarrig Bröderna bommens stout, till det en härlig potatis- och palsternackspuré samt plommonkompott. När jag först berättade om bakgrunden till temat ”Haggis” såg jag att några av deltagarna ryggade tillbaka och fick lite oroliga bekymmersrynkor. Men dessa rynkade pannor var vid serveringen utbytta till nöjda leenden istället vilket kändes betryggande.


Som avrundning smakar det fint med något sött, och något sött passar enligt mig ypperligt bra tillsammans med en kryddig Old Pulteney 21 yo som lagrats på utvalda ex bourbonfat samt slutlagrats 24 månader på spanska olorososherryfat. Därför serverades kvällens gäster en krämig och len chokladmousse gjord på både mörk choklad samt vit choklad och på toppen en liten krona av grädde samt torkade kokosstänger. Denna 21- åring påminner på många sätt om sin sjuttonåriga lillasyrra men med en kraftigare kryddighet, salt karamell och en smärre explosion av torkade frukter a´la julig christmascake.

Som provningsledare på min allra första whiskyprovning ville jag såklart avsluta denna trevliga kväll med att bjuda mina gäster på det absolut finaste jag bara kunde. Då passade det perfekt med Old Pulteney single cask 715 som jag och min gode vän Jonas Gyllenpanzar Stjerna valde ut i samband med den stipendiatresa vi vann för tidningen Allt om whisky. Denna goding fick avnjutas i sin enkelhet och med berättelser från upplevelsen att vara på plats på destilleriet, i Wick och med det pirriga valet att välja ut ett fat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...