I högländerna i norra Skottland ligger ett destilleri som
heter Old Pulteney. Detta destilleri är det näst nordligaste destilleriet i
landet och den whisky som tillverkas där brukar benämnas som en maritim malt,
en benämning som är djupt rotad av dess arv, traditioner och såklart även det
maritima läget. Under 1800-talet, när staden enbart var åtkomligt via havet och
tillgången till sill var enorm, blev Wick den största och mest trafikerade
hamnstaden i hela Europa. För att tillgodose behovet för hårt arbetande
fiskare behövdes ett destilleri (såklart!) varav Old Pulteney grundades år 1826
av James Henderson. Staden Wick blev känd av två saker som lämnade ortens hamn
i stora fat, nämligen silver och guld (sill och whisky). Namnet Old Pulteney är
även rätt unikt i sitt slag då det är uppkallat efter en person, nämligen
parlamentsmedlemmen och guvernören av The British fisheries Society- Sir
William Johnstone Pulteney.
Då det är havet och den maritima livsstilen som är Old
Pulteneys stora varumärke har jag den senaste veckan avnjutit denna
gyllenfärgade dryck där den troligtvis passar som allra bäst- nämligen på
saltindränkta stenklippor under solen och intill vattnet, bland måsskit,
blåstång samt ettriga tärnor medan jag studerat den blåa skyn som välvt sig
över uddar och små vikar och som i sakta mak omvandlats till sin rosasprakande
kvällsskrud. Kombinationen av sommarvärmande sol, salt havsluft och
nakna ben i kyligt havsvatten samt ett glas av högklassig single malt i handen
ÄR verkligen oslagbar.
Som avrundning på denna marina temavecka hade jag min
efterlängtade Old Pulteney provning tillsammans med ett gäng smakintresserade
entusiaster. Till hösten har jag bokat in ett par provningar med olika
whiskyklubbar vilket ska bli himla kul men samtidigt även lite läskigt, därför
kändes det fint att få starta som provningsledare med ett mindre sällskap. Av
de nio deltagarna som var på plats fanns ett par mer vana whiskydrickare medan
övriga i sällskapet enligt sig själva inte var några whiskyälskande personer.
Just denna kompott av människor fullkomligt älskar jag, det blev liksom den
bästa mix av utmaning för mig!
Inte så sällan får jag höra kommentarer som ”jag önskar jag
kunde tycka om whisky, det ser ju så härligt ut att ta ett litet glas och luta
sig tillbaka i följen och bara må gott”... Med tanke på vilket enormt utbud av
whisky som finns där ute är jag tvärsäker på att det finns en whisky som
passar, men det gäller att våga prova sig fram och hitta rätt. Sen så tycker
jag nog det är viktigt att lyfta det faktum att whisky kan avnjutas på så
otroligt många sätt då det inte längre finns ett likamedstecken med ”en wirre i
herrummet efter en god måltid”. Med detta i åtanke samt av egen erfarenhet som
deltagare på provningar så är det på de tillfällen där whisky kombinerats ihop
med andra smaker som för mig blivit de allra mest minnesvärda. Genom att
kombinera smaker kan man ta sinnena till himmelska nivåer och kanske till och
med få en icke whiskyälskande person att börja uppskatta denna synnerligen trevliga
dryck. Därför komponerade jag ihop en välsmakande meny med små
smakkombinationer till fyra av de fem whiskysorter som serverades för kvällen.
Old Pulteney 12 yo som är den åttonde mest sålda single malten i
Storbritannien är även populär i det annars så rökälskande Sverige. Detta
skulle kunna bero på den förmånliga prislappen på 349 kronor som enligt mig
inte riktigt klingar samman med den väldigt höga kvaliteten på flaskans innehåll.
Dock är jag rätt säker att populariteten torde bero på att den är så oerhört
välsmakande och lätt att tycka om. Denna whisky är lagrad på 2nd fill
exbourbonfat och har ljuvliga toner av söt honung, kokos, färsk aprikos och
persika samt fräsch citrus, bananskal och ett uppfriskande salt havsstänk.
Emellertid är dess karaktär rätt kraftig och skulle kunna beskrivas som oljig.
Jag har provat att kombinera Old Pulteney 12 med många saker och den är så
oerhört tacksam att experimentera med då den funkar med det allra mesta
faktiskt. Denna tolvåring fick inleda provningen med temat "Ost” och
parades ihop med en pizza bakad på surdeg och Bröderna Bommens veteipa syster
Vera, fylld med olivtapenade, färska aprikoser, krämig Chevré, körsbärstomater
och valnötter samt toppad med ruccola och ringlande honung. Kombinationen blev
succé och en favorit för många.
Old Pulteney Navigator är lagrad på fat av både amerikansk och spansk ek som
tidigare lagrat bourbon och sherry samt är buteljerad med en alkoholstyrka på
46 % ABV. Inspirationen bakom denna buteljering är den episka världsomseglingen
och tävlingen 2013/14 "Clipper Round the world". Även i doft och smak
hittas de salta maritima influenserna igen som tillsammans med toner av grönt
äpple, aprikos, citrus och vanilj ger ett väldigt fräscht intryck. På många
sätt tycker jag att Navigator påminner om sitt syskon Old Pulteney 12 yo, dock
skulle jag beskriva Navigator som strävare i sin karaktär snarare än oljig
såsom jag upplever tolvåringen vara. På provningen fick Navigator temat ”Hav”
och parades ihop med en ljuvligt god lax- och räkcevish med lime, ett uns chili
och såklart koriander. På tungan uppstod en smaksensation vill jag lova och jag
tyckte mig nästan höra att provningsdeltagarna började spinna som välmående små
katter…
På min senaste resa till Skottland så handlade jag med mig
haggis hem vilket vi käkade en somrig dag ute på vårat soldäck. Till denna
traditionella inälvsrätt ska det såklart serveras whisky, i synnerhet då den transporterats
hela vägen hem till Sverige. Så vid valet vilken dram jag skulle slå upp blev
det slutligen Old Pulteney 17
yo som fick den stor äran... Och jaa, den
underbara fruktigheten som påminner om söta förvällda äpplen, aprikos och
persika samt de mer robusta tonerna av russin, choklad och smörig mördegskaka
var verkligen en klockren matchning till haggis. Lika fantastiskt är det med
denna sjuttonårings ekiga kryddighet som framträder så fenomenalt bra i
eftersmaken efter att ha lagrats på 2nd fill exbourbonfat i ca 15 år samt slutlagrats 24
månader på 2nd fill olorosofat. Nu var det ju inte haggis som
serverades vid provningen utan en kycklingleverragu med bacon som fick lagas samman
i en gryta med en smarrig Bröderna bommens stout, till det en härlig potatis-
och palsternackspuré samt plommonkompott. När jag först berättade om bakgrunden
till temat ”Haggis” såg jag att några av deltagarna ryggade tillbaka och fick
lite oroliga bekymmersrynkor. Men dessa rynkade pannor var vid serveringen utbytta
till nöjda leenden istället vilket kändes betryggande.
Som avrundning smakar det fint med något sött, och något
sött passar enligt mig ypperligt bra tillsammans med en kryddig Old Pulteney 21 yo som lagrats på utvalda ex bourbonfat samt slutlagrats 24
månader på spanska olorososherryfat. Därför serverades kvällens gäster en krämig
och len chokladmousse gjord på både mörk choklad samt vit choklad och på toppen
en liten krona av grädde samt torkade kokosstänger. Denna 21- åring påminner på
många sätt om sin sjuttonåriga lillasyrra men med en kraftigare kryddighet,
salt karamell och en smärre explosion av torkade frukter a´la julig christmascake.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar