Fat
715 som Annelie Huczkowsky (jag) och Jonas Gyllenpanzar Stjerna handplockat är av
amerikanskt ek. Fatet som rymmer cirka 200 liter har tidigare lagrat bourbon och ingenting annat, innan det år 2002 fylldes med härlig råsprit på ca 68,8 % från Old Pulteney. Whiskyn är
exklusivt buteljerad för tidningen Allt om Whisky och kommer enbart lanseras i Sverige
med ett totalt antal flaskor av 258 stycken och rymmer 70 cl vardera. Vidare är
denna singel cask utgåva buteljerad med fatstyrka och håller därmed en
alkoholvolym på underbara 57 %.
“Single
Cask 715 is pale straw in appearance. Sweet and spicy on the nose. With
fragrant vanilla and toffee followed by zesty notes of lemon drizzle cake and
poached pears. To taste an oaky intensity gives way to underlying tones of
spicy vanilla. Apples and lemons are also prominent and are complemented
by a hint of warm caramel. The finish is long but lively, with spices and
fruits.”
När
det var dags för momentet att välja ut ett fat var jag och Jonas väldigt eniga
på en gång. Innan resan så fanns ju en viss nervositet där och funderingar
såsom; ”tänk om vi tycker helt olika, vem ska vika sig då?!” Men de där
diskussionerna uppstod aldrig och det fanns egentligen inga som helst frågetecken
kring vilket fat vi tyckte var bäst. Vi
var eniga om att single cask 715 hade en tydlig Old Pulteney karaktär, vilket
för oss båda kändes betydelsefullt. Första gången vi provade whiskyn gjorde vi
detta direkt från fatet medan vi befann oss i lagerhuset där det var rejält
kyligt. För att hjälpa whiskyn lite på traven med att öppna upp sina aromer gick vi därför vidare in till
värmen och fortsatte provningen inomhus. Vi upplevde båda två att fat 715 hela
tiden var något jämnare och höll en högre nivå oavsett omgivningens temperatur och oberoende
om vi hade vatten i eller inte. Single Cask 715 gjorde oss med andra ord aldrig
besvikna och därför behövde vi inte vara tveksamma.
Eftersom
vi var två att välja ut detta fat så vill jag gärna ha med en liten beskrivning av Jonas intryck på ”vår” whisky och såhär beskriver han den:
"Doften
är söt med inslag av övermogna gröna päron. Old Pulteney sältan finns där samt
vanilj från fatet. Smaken upplevs pepprig med inslag av gröna frukter och
apelsinskal. Eftersmaken är lång och härligt pepprig. Med en skvätt vatten
i framträder mörk choklad och kakao..."
Jag har haft möjlighet att prova på Old Pulteney Single cask 715 en gång efter
stipendiat resan vilket gjordes i samband mässan i Göteborg.
Lite nervös var jag allt för att bli besviken då det kan vara rätt svårt att
uppnå samma upplevelse och stämning som vi hade då vi provade whiskyn på plats
på destilleriet. Men tack och lov så var den precis så fin som jag kan minnas
den och nu har jag knåpat ihop mina doft och smaknoter på denna busiga men ack
så eleganta whisky!
Färg: Gyllene halm
Doft: Doften upplevs frisk och har de där maritima tonerna som är så klassiskt för just Old Pulteney, såsom salt havsluft vid ett friskt regnväder nära intill havet. Detta får mig såklart att tänka tillbaka på den stunden då vi stod nere vid hamnen i Wick och vi möttes av ett lätt och kallt regn… och om jag blundar och tänker riktigt ordentligt så kan jag nästan känna doften från havet…
Även citrusen är påfallande och går åt det sötare hållet, vilket för tankarna till en fräsch och söt- syrlig juice från grillade citronhalvor. Härliga strimmor som av blommig lavendelhonung finns med och en riklig fruktighet från knapriga gröna Conference päron, söta aprikoser och gula solmogna plommon.
Jag tycker mig även känna doften av blomman viol och ju mer jag luktar i glaset desto tydligare blir den aromen för mig. Sen är det en helt fantastiska sötma från vanilj som är så rejäl att jag nästan kan föreställa mig hur jag tar en tugga av ett vaniljhjärta fyllt med len vaniljkräm och det liksom pyser ut vaniljkladd längs kanterna på kakan. Vaniljen är rejält söt men det finns även en kryddighet med från ekfatet som whiskyn lagrats i vilket jag personligen uppskattar väldigt mycket.
Med lite vatten i utvecklas doften ännu mer då vaniljen blir mer krämig än innan och sötman liksom blommar ut. Nu känner jag blommighet från jasminblommor och de fruktiga persikorna upplevs saftigare. Citrusen övergår till en lite sliskigare och nästan oljig lemoncurd medan violblomman omvandlas till violpastiller… och visst tusan känner jag en doft av tutti-frutti också!
Smak: Första intrycket är att den upplevs fyllig och har en stor kropp. Trots den höga alkoholstyrkan så upplever jag smaken som väldigt len och mjuk. Det uppstår en pepprighet på tungan vilket busar till det lite, men den går förvånansvärt snabbt över och istället har sötman tagit överhand. Sötman påminner om en härlig fruktcocktail och persikan får mig att tänka på en varm persikopaj med vaniljsås på toppen. Vaniljen är kryddigt söt och känns nästan krämig i sin konsistens. Smaken av citrus finns med men går mer åt kanderade apelsinklyftor och apelsinchoklad. Godissötma som från lösgodissorten "sockerbitar" och "zoo" hittar jag även igen i smaken.
Med vatten i så växer aromerna till sig och fruktigheten blir större. Smaken av gula plommon kommer fram och aprikosen börjar mer att likna aprikosmarmelad eller marmeladkulor. Även de tropiska frukterna vill vara med i leken då jag känner något som påminner lite om torkade mangobitar. Pepprigheten är kvar men den är mildare och liknar mer malen vitpeppar. I den mycket långa eftersmaken så kommer en härlig smak av salt kolakaramell fram och den varma kryddiga vaniljen är så elegant att jag nästan blir tårögd av välbehag.
Avslutningsvis vill jag säga- jäklar vilken bra whisky detta är! Jag önskar att jag hade en flaska hemma redan nu... eller kanske till och med fem eller sex eller sju...
Färg: Gyllene halm
Doft: Doften upplevs frisk och har de där maritima tonerna som är så klassiskt för just Old Pulteney, såsom salt havsluft vid ett friskt regnväder nära intill havet. Detta får mig såklart att tänka tillbaka på den stunden då vi stod nere vid hamnen i Wick och vi möttes av ett lätt och kallt regn… och om jag blundar och tänker riktigt ordentligt så kan jag nästan känna doften från havet…
Även citrusen är påfallande och går åt det sötare hållet, vilket för tankarna till en fräsch och söt- syrlig juice från grillade citronhalvor. Härliga strimmor som av blommig lavendelhonung finns med och en riklig fruktighet från knapriga gröna Conference päron, söta aprikoser och gula solmogna plommon.
Jag tycker mig även känna doften av blomman viol och ju mer jag luktar i glaset desto tydligare blir den aromen för mig. Sen är det en helt fantastiska sötma från vanilj som är så rejäl att jag nästan kan föreställa mig hur jag tar en tugga av ett vaniljhjärta fyllt med len vaniljkräm och det liksom pyser ut vaniljkladd längs kanterna på kakan. Vaniljen är rejält söt men det finns även en kryddighet med från ekfatet som whiskyn lagrats i vilket jag personligen uppskattar väldigt mycket.
Med lite vatten i utvecklas doften ännu mer då vaniljen blir mer krämig än innan och sötman liksom blommar ut. Nu känner jag blommighet från jasminblommor och de fruktiga persikorna upplevs saftigare. Citrusen övergår till en lite sliskigare och nästan oljig lemoncurd medan violblomman omvandlas till violpastiller… och visst tusan känner jag en doft av tutti-frutti också!
Bild från provning på Old Pulteney |
Smak: Första intrycket är att den upplevs fyllig och har en stor kropp. Trots den höga alkoholstyrkan så upplever jag smaken som väldigt len och mjuk. Det uppstår en pepprighet på tungan vilket busar till det lite, men den går förvånansvärt snabbt över och istället har sötman tagit överhand. Sötman påminner om en härlig fruktcocktail och persikan får mig att tänka på en varm persikopaj med vaniljsås på toppen. Vaniljen är kryddigt söt och känns nästan krämig i sin konsistens. Smaken av citrus finns med men går mer åt kanderade apelsinklyftor och apelsinchoklad. Godissötma som från lösgodissorten "sockerbitar" och "zoo" hittar jag även igen i smaken.
Med vatten i så växer aromerna till sig och fruktigheten blir större. Smaken av gula plommon kommer fram och aprikosen börjar mer att likna aprikosmarmelad eller marmeladkulor. Även de tropiska frukterna vill vara med i leken då jag känner något som påminner lite om torkade mangobitar. Pepprigheten är kvar men den är mildare och liknar mer malen vitpeppar. I den mycket långa eftersmaken så kommer en härlig smak av salt kolakaramell fram och den varma kryddiga vaniljen är så elegant att jag nästan blir tårögd av välbehag.
Avslutningsvis vill jag säga- jäklar vilken bra whisky detta är! Jag önskar att jag hade en flaska hemma redan nu... eller kanske till och med fem eller sex eller sju...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar