Den spännande historian och den fascinerande utvecklingen i Skottland innehåller många tuffa perioder och svåra tider för whiskyindustrin. I många historie- och fakta böcker går det att läsa om destillerier som blivit uppköpta av stora bolag eller som fått lägga ned sina verksamheter och sälja ut sina lager. Men det finns ett destilleri som trotsat de vilda stormarna och som stadigt stått kvar vilket är Springbank. Detta familjeägda destilleri grundades 1828 av John och William Michell och ägs än idag, alltså nästan 200 år senare, av samma familj vilket är mäkta imponerande tycker jag.
Springbank ligger i området Campbeltown vilket en gång i tiden ansågs vara en av Skottlands viktigaste destilleringstäder med sina väldigt många och oerhört produktiva destillerier. Om ett par veckor så kommer jag ha det stora nöjet att besöka Springbank vilket ska bli vansinnigt spännande. Det jag ser mest fram emot (förutom att prova på fantastisk whisky förstås) är att med egna ögon få se denna traditionella anläggning som är ett väldigt självförsörjande maltdestilleri och som gör så mycket på egen hand. De mältar exempelvis allt korn själv, vilket idag är något väldigt unikt. Det finns flera destillerier som mältar en del av det korn som används vid tillverkning av whisky, men på Springbank mältas allt korn själv och det är kapaciteten på mältningsgolvet som styr hur mycket sprit som sedan tillverkas. Springbank använder sig även endast av den torv som brutits på orten vid tillverkning av rökig whisky och buteljering sker på den egna anläggningen. Spriten som tillverkas på destilleriet är Springbank som är lätt torvig och destillerad två och en halv gång, Hazelburn som är ett helt orökigt recept och trippeldestillerat samt den mycket torviga och dubbeldestillerade Longrow. De nyare whiskysorterna Hazelburn och Longrow har båda fått sina namn efter destillerier som tidigare legat i området Campbeltown.
Det
finns verkligen mycket spännande att ta reda på om detta destilleri och jag
kommer nog suga åt mig som en svamp av alla upplevelser när jag väl är på
plats. Men innan dess så är jag verkligen lyckligt lottad som fått möjlighet
att prova på lite intressanta nyheter som kommer lanseras nu i vår av leverantören Symposion. I detta
inlägg så presenterar jag därför fyra olika sorters Springbank och berättar
lite om mina intryck av dess dofter och smaker.
Springbank 10 år, 46 % ABV, är lagrad på en blandning av både ex- bourbonfat samt ex- sherryfat. Den 27 mars släpptes 120 stycken flaskor till försäljning i Sverige till ett pris av 598 kronor styck.
Färg: Halmgul
Doft: Söta och lätta
citrustoner som får mig att tänka på apelsinhonung. Känner även väldigt mycket
doft från gula och riktigt sötsliskiga päron. Det finns också en bekant doft som
påminner mig lite om fuktig vitmossa och lav, sådär friskt och murrigt som i
dem jämtländska skogarna. Det finns något krispigt i doften vilket jag associerar
med lite lätt omogen stjärnfrukt som är sådär krispigt gröna. Vaniljen är med
och upplever den en aningens parfymig samt en blommighet som påminner om
blommande solrosor. Efter en stunds luftning så upplever jag väldigt mycket
doft av aprikos och tänker allra främst på aprikoskräm. Med några droppar
vatten i så kommer även äpplen fram- både äppelmos samt skalet från gröna
äpplen.
Smak: Färskt gräs,
sådär nytt och fräscht som på våren. Lite lätt torv tillsammans med något som
jag vill relatera till lav och vitmossa. Det finns även en mineralig och salt
ton med i smaken. Sötman tycker jag är lite försiktig till en början men den växer
till sig och håller sig sedan i eftersmaken. Känner även tydligt av vanilj och
ek samt nyanser av konserverade ananasringar. Med några droppar vatten i så
avtar sötman en aning men torven är bestående. Jag upplever denna 10 åring som
ett mycket välbalanserat stycke!
Springbank 11 yo Local Barley, 53,1 % ABV, är lagrad på ex bourbonfat. Totalt 642 flaskor kommer släppas till försäljning Sverige den 20 april och kommer kosta 1452 kronor flaska.
Färg: Ljus ockra
Doft: Well hello
skumbanan! Det är så häftigt tycker jag då den där skumbananen träder fram. Det
är inte så ofta det händer men när det väl gör det så är det ordentligt! Känner
även en tydlig ton av mint och det är en rätt söt mintighet vilket får mig att
tänka på färska polkagrisar. Små söta coctailbär dansar tillsammans med gröna
päron som är sådär omogna och lite träiga i konsistensen. Sen är det en härlig
balans av gräs, torv samt en kryddighet som påminner om fransk dragon som är
alldeles ljuvlig. Hittar även igen doften av söt honung, malaco kolaremmar och
en hint med salta ostronskal. Doftbilden är mycket angenäm, MUMS!
Smak: Otroligt len och
krämig i struktur. Mycket sötma i form av hallon och söta physalis men även
blommig ljunghonung. Känner också en lätt rökighet och en liten ton av anis
eller lakritsrot som liksom växer sig fram mer och mer i eftersmaken. Nyanser
med citrus i form av fileade mandarinklyftor skapar ett fräscht intryck och den
smakar länge och smakar löjligt gott. Köpläge på denna!
Springbank 12 yo Burgundy, 53,5 % ABV. Ett antal av 654 flaskor släpptes till försäljning i Sverige den 23 mars till priset 931 kronor flaskan.
Färg: Gyllene med
guldorangea reflexer
Doft: Söt kolafudge
och röda bär a´ la övermogna jordgubbar. Hemmakokad svartvinbärssaft, sådär
sött men ändå med viss syra. Toner av mandel och gula russin samt en gräddig och
söt vanilj. En liten lätt beska från tanniner finns även med.
Smak: Lätt pepprig vid
första intrycket och en kryddighet från grönpeppar. Men fortsättningsvis är
smaken väldigt mjuk med en härlig sötma. Känner en blommighet från
fläderblom och liten lätt sälta som piffar till. Gräs och torv som upplevs söt vilket
passar fint med tonerna av söt piptobak. Sen är det den där gräddigheten som
påminner om mandelmjölk… eller snarare effekten som blir på tungan efter att ha
ätit något gräddigt. Försvinnande god är den ialla fall.
Springbank 21 yo Single Cask for Sweden, 47,5 % ABV. Lagrat på ett Oloroso Sherry Hogshead fat. Totalt släpptes 138 flaskor till försäljning i Sverige den 3 mars till priset av 2965 kronor flaskan.
Färg: Gyllene
Doft: Känner av en
lätt beska från te med kryddig bergamott och en härlig sötma från akaciahonung
och karamell samt en tydlig ekkaraktär. Härliga och friska toner som från en citrussallad där
lime och apelsin är de mest framträdande, men även lite exotiska toner som från
passionsfrukt finns med. Sedan upplever jag en fruktighet från gröna krispiga
äpplen och en lätt vanilj som upplevs sådär pudrig och söt. Givetvis finns den
lätta sältan med som jag upplever vara ett signum för Springbank.
Smak: Känner smaken av
torv och salt havsregn. En sötma från små ljuvliga plommon och en kryddighet
som från kardemummafrön. Något metalliskt i smaken av järn och våt jord samt
något som påminner om söta ärtor som faktiskt brukar ge den där lite metalliska
tonen i eftersmaken. På tal om eftersmak så upplever jag nyanser av eukalyptusolja
och något som påminner lite om blöt ylle. Kanske inte låter som det mest angenäma med blöt ylle, men min upplevelse är enbart positiv.
Nu ser jag verkligen fram emot resan till Springbank ännu mer men innan dess så ska jag prova på lite av Springbanks andra buteljeringar, Hazelburn och Longrow...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar