Translate

fredag 14 april 2017

Svaide, en god Gotch whisky

Svensk whisky är ett spännande ämne och jag tycker att det är så enormt kul med antalet destillerier som bara växer och växer i vårt avlånga land. För någon vecka sedan möttes jag av ett intressant litet blått paket i brevlådan som innehöll ett smakprov från ett av dessa destillerier, nämligen Gotlands Whisky. Jag har nu för allra första gången provat "Gotch whisky", eller Isle of Lime som de även namngett sin gyllene dryck, och jag måste säga att jag verkligen är imponerad!
Gotlands Whisky grundades redan 2004 och är det första destilleriet att tillverka whisky på ön. Detta moderna destilleri är beläget i Sockerbruks gamla industrilokaler och har en kapacitet att producera runt 60 000 liter ekologisk sprit per år. Vid tillverkning av denna närproducerade whisky använder man sig av ekologiskt korn som växer i närområdet och vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget. Namnet Isle of Lime kommer från det faktum att grunden som Gotland står på består av kalksten vilket även brukar kallas för limestone.

Den utgåva jag nu provat på heter Svaide, vilket är ett namn som även det har en lokal förankring. Svaide vät är en liten sjö som ligger strax öster om Visby, i Follingbo socken. Gotlands Whisky planerar att fortsättningsvis namnge sina buteljeringar efter olika platser som finns på Gotland. Så med allra största sannolikhet har vi mycket finsaker att se fram emot med tanke på vilket vacker plats Gotland är med sina väldigt många guldkorn.


Svaide Shareholders Edition II är blotta tre år ung och fyller en alkoholvolym på 47 %. I blandningen av denna utgåva ingår whisky som lagrats på 16 stycken fat, både 200 litersfat samt 96 litersfat. Dels har lagring skett på ex- bourbonfat, amerikansk nyek samt två av de allra första faten som fylldes 2012 vilka tidigare lagrat rökig whisky från Laphroaig. Likt tidigare utgåva släpps även denna enbart till aktieägare ett totalt antal på 4500 numrerade flaskor. Om allt går enligt planerna så kommer kunder, utöver aktieägare, kunna inhandla Gotlands whisky på Systembolaget i slutet av sommaren 2017.

Färg: Gul Ingefära

Doft: När jag häller upp från flaska till glas möts jag direkt av en härlig vaniljdoft, vilket bådar gott för fortsättningen! När jag sedan luktar i glaset finns vaniljen kvar men den är rätt mild och liksom aningens nedtonad.  Doften visar på en ungdomlig whisky med toner av färskt vårgräs och en blommighet från syrén, häggbär och (gula) tulpaner, men trots sina rätt få år på fat upplever jag att den är väldigt vackert utvecklad. En liten torvighet finns också med, rik på salta mineraler. Tydligt känner jag även något som jag vill associerar med gurka, och då menar jag det gröna skalet på gurkan som kan upplevas lite lätt besk sådär. Den ungdomligt fräscha doftbilden passar utmärkt ihop med kryddigheten jag känner från kumminfrön och sesamfrö. Sötman liknar gula päron och ljus ringlande honung samt en underbar doft från kokos-  typ farmors kokostoppar.


Smak: Första intrycket jag får är att den smakar väldigt fräscht och att det finns gott om fina citrustoner och då tänker jag främst på frukten mandarin. Fortsättningsvis är det vanilj och tydliga ektoner samt en stor portion med grönskande blommighet och tallbarr som imponerar på mig. Jag känner också en honungssötma med lite oljig karaktär samt en lite ruffigare torvighet som upplevs något rejälare i smak än doft. En liten lätt sälta finns också med samt kryddiga anistoner som från fänkålsfrön.  Svaide upplevs rätt ungdomlig i smaken men den smakar mycket och visar på stor potential. Det har för mig varit en ära att få prova på dessa gotländska droppar och jag ser med stor förtjusning fram emot vad som i framtiden kommer att komma! 

Svaide och Årekarameller vid en rogivande fjällbäck i Åre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...