Svensk
whisky är ett spännande ämne och jag tycker att det är så enormt kul med
antalet destillerier som bara växer och växer i vårt avlånga land. För någon
vecka sedan möttes jag av ett intressant litet blått paket i brevlådan som
innehöll ett smakprov från ett av dessa destillerier, nämligen Gotlands Whisky. Jag har nu för
allra första gången provat "Gotch whisky", eller Isle of Lime som de även
namngett sin gyllene dryck, och jag måste säga att jag verkligen är imponerad!
Gotlands
Whisky grundades redan 2004 och är det första destilleriet att tillverka whisky
på ön. Detta moderna destilleri är beläget i Sockerbruks gamla industrilokaler
och har en kapacitet att producera runt 60 000 liter ekologisk sprit per år.
Vid tillverkning av denna närproducerade whisky använder man sig av ekologiskt
korn som växer i närområdet och vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget.
Namnet Isle of Lime kommer från det faktum att grunden som Gotland står på
består av kalksten vilket även brukar kallas för limestone.
Den
utgåva jag nu provat på heter Svaide, vilket är ett namn som även det har en
lokal förankring. Svaide vät är en liten sjö som ligger strax
öster om Visby, i Follingbo socken. Gotlands Whisky planerar att fortsättningsvis
namnge sina buteljeringar efter olika platser som finns på Gotland. Så med
allra största sannolikhet har vi mycket finsaker att se fram emot med tanke på
vilket vacker plats Gotland är med sina väldigt många guldkorn.
Svaide Shareholders Edition II är blotta tre år ung och
fyller en alkoholvolym på 47 %. I blandningen av denna utgåva ingår whisky som
lagrats på 16 stycken fat, både 200 litersfat samt 96 litersfat. Dels har
lagring skett på ex- bourbonfat, amerikansk nyek samt två av de allra första
faten som fylldes 2012 vilka tidigare lagrat rökig whisky från Laphroaig. Likt
tidigare utgåva släpps även denna enbart till aktieägare ett totalt antal på
4500 numrerade flaskor. Om allt går enligt planerna så kommer kunder, utöver
aktieägare, kunna inhandla Gotlands whisky på Systembolaget i slutet av
sommaren 2017.
Färg: Gul Ingefära
Doft:
När jag häller upp från flaska till glas möts jag direkt av en härlig vaniljdoft,
vilket bådar gott för fortsättningen! När jag sedan luktar i glaset finns vaniljen
kvar men den är rätt mild och liksom aningens nedtonad. Doften visar på en ungdomlig whisky med toner
av färskt vårgräs och en blommighet från syrén, häggbär och (gula) tulpaner, men
trots sina rätt få år på fat upplever jag att den är väldigt vackert utvecklad.
En liten torvighet finns också med, rik på salta mineraler. Tydligt känner jag även
något som jag vill associerar med gurka, och då menar jag det gröna skalet på
gurkan som kan upplevas lite lätt besk sådär. Den ungdomligt fräscha doftbilden
passar utmärkt ihop med kryddigheten jag känner från kumminfrön och sesamfrö. Sötman
liknar gula päron och ljus ringlande honung samt en underbar doft från kokos- typ farmors kokostoppar.
Smak:
Första intrycket jag får är att den smakar väldigt fräscht och att det finns
gott om fina citrustoner och då tänker jag främst på frukten mandarin.
Fortsättningsvis är det vanilj och tydliga ektoner samt en stor portion med
grönskande blommighet och tallbarr som imponerar på mig. Jag känner också en honungssötma
med lite oljig karaktär samt en lite ruffigare torvighet som upplevs något rejälare
i smak än doft. En liten lätt sälta finns också med samt kryddiga anistoner som
från fänkålsfrön. Svaide upplevs rätt
ungdomlig i smaken men den smakar mycket och visar på stor potential. Det har för
mig varit en ära att få prova på dessa gotländska droppar och jag ser med stor
förtjusning fram emot vad som i framtiden kommer att komma!
Svaide och Årekarameller vid en rogivande fjällbäck i Åre |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar