Translate

söndag 16 april 2017

Mer våriga lanseringar från Springbank

För ett tag sedan provade jag på våriga nyheter i form av en rad olika Springbank buteljeringar, vilka du kan läsa om här. Jag har nu även provat på två ytterligare single malt whisky från destilleri Springbank, vilka är Hazelburn Barolo cask 9 yo samt Longrow Peated. De två whiskysorterna Hazelburn samt Longrow har båda fått sina namn efter gamla destillerier som tidigare existerade i området Campbeltown, som en fin hyllning.


Hazelburn, som består av ett orökigt recept är trippeldestillerad. Den whisky jag provat på har i sex år lagrats på firstfill bourbonfat för att sedan fått vilat tre år på fat som tidigare lagrat ett italienskt Barolo vin. Slutligen har man buteljerat vid alkoholvolym på tjusiga 57,9 %, utan kylfiltrering och inga färgämnen är tillsatta. Denna whisky kostar 951 kronor och släpptes till försäljning på Systembolaget den 23 mars med artikelnummer 40054.

Färg: Ljust gyllengul
Doft: Bakom det stickiga alkoholstarka hittar jag igen toner av krämig vaniljsås samt fruktiga toner från päron och aprikoskräm. Jag upplever även att eken är rätt framträdande men de träiga dofterna påminner även om nyklyven björkved, ialla fall i  min nos. Efter en stunds luftning kommer mer frukt fram och jag tänker då på fruktcocktail på burk och då i synnerhet de gula frukterna som brukar finnas med i dessa. En liten lätt ton av söt lakrits med citron finns även med i doftbilden samt något jag associerar ihop med gummi- typ ballonger. Det doftar mycket härligt måste jag säga!

Smak: Starkt! Jo, visst är den rätt rivig av sig med sin höga alkoholhalt och den peppriga effekten rusar vilt i munnen. Men därefter kommer en mjukare sötma fram, som från päron och sötsliskig cocktailfrukt. Även tanninerna från rött vin känns av men de försvinner lika plötsligt som de visade sig. Tonerna av gummi hittar jag även igen i smaken men här tänker jag mer på suddigummi, eller kautschuk som vi säger i Norra delen av Sverige… du vet den där gröna sorten med en rosa rand i mitten som doftar rätt mycket sött. I eftersmaken kommer lite brödiga toner fram såsom rostad toast samt ljuvligt blommiga smaknoter av liljekonvalj. 

Långfredag i Jämtland med Longrow Peated 46%
och en eld vid sjön

Longrow är Springbanks torvigaste whiskysort och denna är dubbeldestillerad. Den Longrow jag provat på är en NAS whisky och alltså utan ålderangivelse med en alkoholvolym på 46 %. Den kommer lanseras på Systembolaget 21/4 med artikelnummer 40049 till den fina prislappen 596 kronor.

Färg: Rapsgul
Doft: En underbart blommig honungssötma samt toner av ljuvlig viol- lakrits. Bakom rökighet och andra dofter känner jag även en doft av torkade bananchips. Fruktiga inslag av rabarber och röda druvor samt röda bär såsom hallon. Rökigheten är fjäderlätt och tar inte över, upplever den mycket angenäm.


Smak: En lätt torvighet som upplevs lite mer som nytänd ved, lite sådär ”träigt”. Det finns en fin sälta med också som smälter sig samman med de söta och fruktiga tonerna från päron, gröna druvor och melon samt en smak jag vill benämna som rabarberkaramell. Vaniljen uppfattar jag som pudrig och sockrig men blir krämigare i eftersmaken. Smakar mycket trevligt men önskar att det höll i sig lite längre än vad den gör.

Kul med våriga nyheter tycker jag och jag gillar båda dessa sorter som jag nu provat på. Kan absolut rekommendera dem bägge. Om jag skulle behöva välja en av dessa två så föredrar jag nog Longrow Peated 46 %. Den är liksom enkel och stilfull och spretar inte åt något håll för mycket, väldigt frisk men ändå fruktig och söt. Hazelburn är lite mer "överraskande", vilket jag förstås också gillar, men jag upplevde den en aning för sträv för min smak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...