Translate

tisdag 28 mars 2017

Svenska dryckesmässor- Del 1 Upplevelser från en mässa

Den 24–26 mars 2017 är ett av de datum som jag längtat så enormt mycket till eftersom jag sedan stipendiatresan i november vetat om att jag skulle få möjlighet att jobba på En öl och Whiskymässa i Göteborg. I skrivande stund är det den 28 mars och därmed har dessa efterlängtade datum redan passerat och jisses vad den helgen rusade iväg med all världens fart! Det är verkligen ett tydligt bevis för mig själv på hur roligt jag haft det och vilken härlig upplevelse det har varit.

Veckan innan mässan så upplevde jag en total skrivkramp då jag höll på att fila på ännu ett inlägg om whisky som jag provat från Compass Box. Men hur mycket jag än vred och vände på mina tankar, funderingar och ord så gick det bara inte att få till något. Denna skrivarkramp beror helt och hållet på att mina sinnen varit på helspänn och att mina förväntningar varit skyhöga såklart. Jag har känt så mycket glädje inför vad som komma skall samtidigt som jag varit så väldigt nervös inför min prestationsförmåga. Men vet du vad… allt gick bra och jag känner mig nu om möjligt ännu gladare än innan mässan. En stor anledning till denna glädje är det helt enastående gäng som jag arbetade tillsammans med bakom Berntson Brands monter samt Emma Andersson på tidningsmagasinet Allt om whisky. Jag kan knappt med ord förklara hur lycklig jag är över denna möjlighet som jag fått och de upplevelser jag nu får vara med om. Tack snälla ni för att ni tror på mig och ger mig chansen att utvecklas inom mitt stora intresse. 

Nu på fredag, den 31 mars, är det exakt ett år sedan jag skickade in den där ansökan som jag aldrig trodde jag hade en chans att få. Men tänk vad fel jag hade och vad himla glad jag är för det. Sen är det ju en innerlig tur att min fru gav sina allra mest peppande ord så jag tog tag i saken och skickade in mitt brev. Mitt intresse för whisky har funnits väldigt länge och jag kan minnas att jag redan som barn fascinerades över denna smått magiska dryck. Jag var väl inte direkt intresserad av att dricka den där guldglimrade vätskan då, men den där vackra färgen kunde jag stirra på precis hur länge som helst. Sedan upplevde jag att det var något speciellt som hände med atmosfären då min pappa eller låtsaspappa hällde upp ett glas med whisky på fredag kväll och ”gjorde helg”. Det spred sig liksom ett harmoniskt lugn i rummet som upplevdes sådär behagligt skönt på något sätt och det är ett fint minne som jag har. Som jag nämnt i tidigare inlägg så fick mitt intresse en hel del skjuts i samband med att jag som 24 åring gick med i en whiskyklubb som min vän Jonas Östberg startade. Hans kunskaper och gedigna intresse öppnade upp mina ögon för denna whiskyvärld och jag förstod snabbt att det är skillnad på whisky och whisky. Jag har även lärt mig att det är en fantastiskt spännande process som ligger bakom detta hantverket som en aldrig kan bli riktigt fullärd inom.

I samband med helgens mässa i Göteborg så släpptes även information om den whisky och det fat som jag och Jonas valde ut då vi i höstas besökte destilleri Old Pulteney i norra Skottland. Informationen kom från Old Pulteney själva, tillsammans med en text om oss stipendiater samt våra olika bakgrunder (om du vill läsa denna text kan du hitta den här)

Photo of Jonas and me and Single Cask 715 and 717
from Old Pulteneys whisky blog

På mässan gavs besökare även möjlighet att få prova vår whisky i montern och en hel del nyfikna whiskyentusiaster kom förbi för att få smaka på vårt val. Den känslan som uppstod inom mig när jag serverade dem av vår whisky går knappt att beskriva med ord då det var så absurt men även helt otroligt häftigt! Självklart är jag väldigt partisk och stolt som en tupp över vårat val. 

Me and Jonas, so happy and proud!
Photo from djbloomingdale

Sen att både jag och Jonas tycker väldigt mycket om den är ju ingen hemlighet… men att få höra hur andra upplever den och få lyssna till positiv respons är nog bland det roligaste jag varit med om.  På mässan höll också jag och Jonas i två alldeles egna provningar i Berntson Brands monter. Då fick besökare chansen att prova på Old Pulteney 12, Navigator, Old Pulteney 17 samt vår whisky som är fjortonåring single cask, destillerad 2002 på first fill bourbonfat och buteljerad med en alkoholvolym på finfina 57 %. Det var just detta moment jag var allra mest nervös inför och som jag under en tid både längtat till och smått gruvat mig inför eftersom jag aldrig tidigare haft egna provningar. Men oj så bra det gick! Nu vet jag att jag kan och det var så vansinnigt kul att jag nu längtar efter att få göra det igen! 

Happy moment!
Frida Birkehede from anglarnasandel.se, Jonas Gyllenpanzar Stjerna,
me and Brand Ambassador Martin Tjäder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...