”UNIKT
TILLFÄLLE- bli vår whiskyambassadör”- så löd rubriken i den där annonsen som
jag läste i nummer 1 av Allt om Whisky 2016, när dem utlyste ett nytt rese- och
studiestipendium.
Vidare kunde man läsa sig till att stipendiet innehöll en flerdagars resa till destilleri Old Pulteney inklusive specialguidad tur, flera spännande whiskymiddagar, skönt boende och kanske det största av allt, att få välja ut ett fat tillsammans med tidningen och destilleriets destillerichef som sedan skulle bli ens egen och Allt om whiskys alldeles speciella buteljering.
Vidare kunde man läsa sig till att stipendiet innehöll en flerdagars resa till destilleri Old Pulteney inklusive specialguidad tur, flera spännande whiskymiddagar, skönt boende och kanske det största av allt, att få välja ut ett fat tillsammans med tidningen och destilleriets destillerichef som sedan skulle bli ens egen och Allt om whiskys alldeles speciella buteljering.
Jag
minns att jag läste annonsen om och om igen. Den där beskrivningen på en
upplevelse som jag verkligen törstade så enormt mycket efter fängslande mig
totalt! Jag drömde mig bort, jag längtade ut, jag ville se nya saker och vara
med om nya upplevelser. Skottland,
ett land jag tidigare besökt vid ett tillfälle och som kommit att betyda massor
för mig. Jag pratade med min familj, berättade vilken häftig grej det skulle
vara och de sa åt mig att jag skulle söka, att jag inte hade något att förlora.
Men det kommer ju aldrig någonsin att gå vägen tänkte jag men insåg såklart att
jag aldrig skulle ha en chans om jag inte provade. I mitt brev nämnde jag bland
annat att jag är en person som samlar på minnen och upplevelser men jag gick
aldrig in i detalj och förklarade varför dessa minnen och upplevelser betyder
så mycket för mig. Men jag vill gärna berätta för dig varför jag verkligen
värdesätter mina minnen så mycket som jag gör…
Den
12 juni 2014, dagen efter min födelsedag, åkte jag och min fru till Umeå
sjukhus och planterade in det lilla frö som vi så innerligt hoppades skulle få
bli ett syskon till vår dotter. På det tidiga ultraljudet visades två små
tickande hjärtan och vi fick den underbara nyheten att vi väntade
enäggstvillingar. Graviditeten kom tyvärr att bli mycket komplicerad där både
jag och bebisarna blev sjuka. Den 30 november beslutade läkare att avsluta graviditeten
då våra liv bokstavligt talat ”hängde på en skör tråd”. Fjorton veckor för
tidigt kom dem till oss, två pyttesmå flickor med korpsvart hår och jag blev väldigt
plötsligt mamma till tre. Tjugo små fingrar och tjugo små tår, så mycket att
älska och skydda. I nästan fem dygn fick vi vara med vår lilla Meja innan hon
fick somna in på mitt bröst. Jag kan fortfarande minnas känslan av den där
tyngden då hon låg i min famn för allra första och sista gången. Det är det absolut
finaste minne jag har samtidigt som det är det allra värsta. Sorgen jag
upplevde är den största tänkbara och den känner inga som helst gränser… men just
där och då hade vi en liten till som kämpade med sitt liv. Vår vardag blev fylld
med slangar och sladdar, pipande larm, blinkande lampor samt en stor rädsla för
allt som fanns och allt som kunde hända. Vi fick lära oss att leva sekund för
sekund, minut för minut, timme för timme och slutligen dag för dag. Ofta föll
vi ned i ett nattsvart mörker för att stunden därpå samla oss samman igen och
simma upp till ytan.
För
att överleva alla dessa fasansfulla känslor av skräck, sorg, saknad och förtvivlan
var det mina fina och roliga minnen som kom att bli min livboj. Med andra ord-
när jag läste texten om detta whiskystipendium och när jag skickade in min
ansökan så hade jag förhoppningen att få fylla på med fler härliga minnen samt
att utveckla mitt stora intresse för whisky. Lyckan av att sedan vara en av de utvalda och
få denna unika möjlighet kan jag inte riktigt med ord beskriva. Men jag kan konstatera
att jag absolut fått tillfälle att ”tanka mig själv” med nya positiva
erfarenheter och att mitt intresse för whisky… ja det bara växer och växer.
Resan
till Old Pulteney innehåller så väldigt mycket och är bland det
roligaste jag varit med om. En godbit av dem alla är såklart chansen att få
vara med och välja ut ett fat. Det var verkligen ett helt enormt roligt och
ärofyllt uppdrag men också väldigt lärorikt. Malcolm Waring som är Old
Pulteneys destillerichef tog med oss på en mycket genomgripande tur och visade oss
destilleriets alla delar. I lagerhuset hade han själv handplockat de fat han
ville att vi skulle prova på och sedan välja mellan. Fat nummer 717 och 715 har
till synes många likheter då de båda fylldes på first fill bourbonfat år 2002,
men sen var det skillnader och dem upplevde jag som påtagligt stora. Trots
samma ålder och fattyp hade de helt olika karaktärer och det var så enormt
läckert att få uppleva effekten av fatets betydelse. Båda faten var mycket bra
så inget val hade varit ett dåligt val. Men fat 715 blev direkt en solklar
favorit för både mig och Jonas då den hade en tydlig ”Old Pulteney karaktär”
samtidigt som den stod ut och var sin egen. Den höll hela tiden en jämn nivå-
från det kyligare klimatet inne i lagerhuset till värmen inne i destilleriet-
och jag skulle beskriva den som busigt
elegant. Jag lovar såklart att återkomma med mina doft och smaknoter i ett senare
inlägg!
Detta stipendium har kommit att öppna upp många dörrar som jag innan inte ens visste att dem fanns och jag ser med stor förtjusning fram emot framtiden och alla olika äventyr som väntar där...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar