Translate

fredag 17 mars 2017

Compass Box Flaming Heart 2012


Compass Box är verkligen en lysande stjärna på den gnistrande whiskyhimlen. Grundaren av detta spännande whiskyföretag är den amerikanske John Glaser som efter en tid som yrkesverksam inom den stora whiskyindustrin kände behovet av att utforska den skotska whiskyn och se vad skotsk whisky verkligen kan vara. Compass Box, som startade år 2000, är inte ett eget destilleri och inte heller ett blenderhouse, utan beskrivs av grundaren själv vara ”whiskymakers” (whiskytillverkare). Dessa whiskymakers är alltså personer som känner ett behov av och ett ansvar över att försöka göra saker bättre- detta genom att utmana det traditionella regelverket och experimentera fram nya smaker och sinnesupplevelser.

Well, thats my cup of dram!

På Compass Box använder man sig av traditionella whiskytillverkningsmetoder tillsammans med ett kreativt nytänkande. Compass Box tror starkt på att varje liten detalj i tillverknings- och lagringsprocessen har stor betydelse för den slutliga produkten. Därför har man valt att arbeta med en rad olika samarbetspartners inom whiskyindustrin. Detta för att få tillgång till så bra whisky som möjligt samt för att utforska interaktionen mellan den skotska whiskyn och lagring på ekfat över tid. Fokus vid själva tillverkningen ligger på att experimentera fram nya spännande smaker vilket görs genom att skapa balanserade och komplexa blandrecept samt att efterlagra dessa på olika sorters fat med varierande rostningsgrader etc. Efterlagringar sker vanligtvis mellan sex månader och tre år.
På Compass Box är man även av den åsikten att bra whisky och ålder inte har en direkt koppling med varandra. Man tror helt enkelt att den goda kvalitén på whisky beror på andra viktiga komponenter, och då i synnerhet vilken kvalité ekfaten har som whiskyn får lagras i. Den viktigaste ståndpunkten som Compass Box har är ett motto som lyder, ”Simply, share and enjoy”! Det finns inget rätt eller fel sätt att njuta av sin whisky; gör det på det sätt som du själv önskar och behagar- om det så är straight, vattnad, med is eller i en drink.

Jag har haft möjlighet att prova på några olika sorter av Compass Box kreationer och jag har verkligen uppskattat dem alla. I mitt tidigare inlägg där jag provade flera SWF buteljeringar avslutade jag med en recension av SWF 24 som är en ljuvlig variant av Compass Box Peat Monster.

Flaming Heart heter en av Compass Box limiterade utgåvor, varav den första upplagan lanserades år 2006. Jag har provat på den fjärde utgåvan som kom i augusti 2012 vilket är en blended malt som består av whisky från området Highlands (som lagrats på rostade nya franska ekfat) samt rejält rökig whisky från ön Islay (lagrad på amerikanska ex bourbon fat). Som en extra krydda för just denna utgåva har man även adderat en liten del sherryfatslagrad skotsk whisky. Resultatet är ett antal på 9147 stycken flaskor som håller en alkoholvolym på 48,9 %.  

Färg: Gyllene rapsfält

Doft: Det första jag kan känna tydligt av är söt vanilj och jag tänker då på det där smetiga goda vaniljkladdet i krämiga vaniljbullar. Det är liksom sött men också aningens parfymigt. Efter lite luftning kommer härligt blommiga toner och dansar förbi- gula blommor på en somrig äng såsom maskrosor och gullklöver. De fräscha blommiga tonerna passar mycket fint tillsammans med det kryddiga jag kan hitta igen i doftbilden av kanelstång och krossade kardemummafrön. Rökigheten finns också med och upplevs åt det lite sötare hållet, men den är bara som en liten inbakad detalj och inte dominerande på något sätt eller vis. Någonstans hittar jag även igen lite råare toner av bildäck och spillolja… lite som doften som kommer från ett garage.

Smak: Likaså är smaken kryddig och söt men kryddigheten kommer mer från peppar och avslutas med något som påminner lite om chilihetta. Även söt-kryddig pepparkaksdeg finns med samt toner av syltad ingefära och färsk fruktig piptobak. Rökigheten är större i smaken men håller sig hela tiden åt det söta hållet. En annan förklaring av min upplevelse av det rökiga är att det ärsom inlindad i en knäckig karamellkola. Det finns även något lite sötsyrligt över smaken som jag gärna förknippar med lagen där små saltgurkor mognat till sig.

Flaming Heart är enligt mig sannerligen en intressant whisky och ett välblandat stycke hantverk! Det är inga som helst problem att uppskatta varken doften eller smaken men den mådde gott av att få luftas en aning. Simply, share and Enjoy! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...