Compass
Box är verkligen en lysande stjärna på den gnistrande whiskyhimlen. Grundaren
av detta spännande whiskyföretag är den amerikanske John Glaser som efter en
tid som yrkesverksam inom den stora whiskyindustrin kände behovet av att
utforska den skotska whiskyn och se vad skotsk whisky verkligen kan vara.
Compass Box, som startade år 2000, är inte ett eget destilleri och inte heller ett
blenderhouse, utan beskrivs av grundaren själv vara ”whiskymakers”
(whiskytillverkare). Dessa whiskymakers är alltså personer som känner ett behov av och
ett ansvar över att försöka göra saker bättre- detta genom att utmana det
traditionella regelverket och experimentera fram nya smaker och
sinnesupplevelser.
Well,
thats my cup of dram!
På
Compass Box använder man sig av traditionella whiskytillverkningsmetoder tillsammans
med ett kreativt nytänkande. Compass Box tror starkt på att varje liten detalj
i tillverknings- och lagringsprocessen har stor betydelse för den slutliga
produkten. Därför har man valt att arbeta med en rad olika samarbetspartners
inom whiskyindustrin. Detta för att få tillgång till så bra whisky som möjligt
samt för att utforska interaktionen mellan den skotska whiskyn och lagring på
ekfat över tid. Fokus vid själva tillverkningen ligger på att experimentera
fram nya spännande smaker vilket görs genom att skapa balanserade och komplexa
blandrecept samt att efterlagra dessa på olika sorters fat med varierande
rostningsgrader etc. Efterlagringar sker vanligtvis mellan sex månader och tre år.
På Compass Box är man även av den åsikten att bra whisky och ålder inte har en direkt koppling med varandra. Man tror helt enkelt att den goda kvalitén på whisky beror på andra viktiga komponenter, och då i synnerhet vilken kvalité ekfaten har som whiskyn får lagras i. Den viktigaste ståndpunkten som Compass Box har är ett motto som lyder, ”Simply, share and enjoy”! Det finns inget rätt eller fel sätt att njuta av sin whisky; gör det på det sätt som du själv önskar och behagar- om det så är straight, vattnad, med is eller i en drink.
På Compass Box är man även av den åsikten att bra whisky och ålder inte har en direkt koppling med varandra. Man tror helt enkelt att den goda kvalitén på whisky beror på andra viktiga komponenter, och då i synnerhet vilken kvalité ekfaten har som whiskyn får lagras i. Den viktigaste ståndpunkten som Compass Box har är ett motto som lyder, ”Simply, share and enjoy”! Det finns inget rätt eller fel sätt att njuta av sin whisky; gör det på det sätt som du själv önskar och behagar- om det så är straight, vattnad, med is eller i en drink.
Jag
har haft möjlighet att prova på några olika sorter av Compass Box kreationer
och jag har verkligen uppskattat dem alla. I mitt tidigare inlägg där jag
provade flera SWF buteljeringar avslutade jag med en recension av SWF 24 som är
en ljuvlig variant av Compass Box Peat Monster.
Flaming Heart heter en av
Compass Box limiterade utgåvor, varav den första upplagan lanserades år 2006. Jag
har provat på den fjärde utgåvan som kom i augusti 2012 vilket är en blended
malt som består av whisky från området Highlands (som lagrats på rostade nya franska
ekfat) samt rejält rökig whisky från ön Islay (lagrad på amerikanska ex bourbon
fat). Som en extra krydda för just denna utgåva har man även adderat en liten
del sherryfatslagrad skotsk whisky. Resultatet är ett antal på 9147 stycken
flaskor som håller en alkoholvolym på 48,9 %.
Doft: Det första jag
kan känna tydligt av är söt vanilj och jag tänker då på det där smetiga goda
vaniljkladdet i krämiga vaniljbullar. Det är liksom sött men också aningens
parfymigt. Efter lite luftning kommer härligt blommiga toner och dansar förbi-
gula blommor på en somrig äng såsom maskrosor och gullklöver. De fräscha blommiga
tonerna passar mycket fint tillsammans med det kryddiga jag kan hitta igen i
doftbilden av kanelstång och krossade kardemummafrön. Rökigheten finns också
med och upplevs åt det lite sötare hållet, men den är bara som en liten inbakad
detalj och inte dominerande på något sätt eller vis. Någonstans hittar jag även
igen lite råare toner av bildäck och spillolja… lite som doften som kommer från
ett garage.
Smak: Likaså är smaken kryddig
och söt men kryddigheten kommer mer från peppar och avslutas med något som
påminner lite om chilihetta. Även söt-kryddig pepparkaksdeg finns med samt toner
av syltad ingefära och färsk fruktig piptobak. Rökigheten är större i smaken
men håller sig hela tiden åt det söta hållet. En annan förklaring av min
upplevelse av det rökiga är att det ärsom inlindad i en knäckig karamellkola.
Det finns även något lite sötsyrligt över smaken som jag gärna förknippar med
lagen där små saltgurkor mognat till sig.
Flaming
Heart är enligt mig sannerligen en intressant whisky och ett välblandat stycke
hantverk! Det är inga som helst problem att uppskatta varken doften eller
smaken men den mådde gott av att få luftas en aning. Simply, share and Enjoy! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar