Translate

måndag 13 mars 2017

Whiskyprovning- SWF del 2 samt en recension av SWF Compass Box


För inte så länge sedan var jag med på en rolig whiskyprovning tillsammans med min klubb Njuta whiskysällskap. Det tål nog att upprepas hur många gånger som helst hur kul det är att träffas vid provningar då det är sån en härlig gemenskap. Vid en provning så får man tillfälle att öva sina sinnen och det behövs egentligen inga som helst förkunskaper. Många tänker att det kanske ligger förväntningar eller krav på en men så är det inte heller, enligt min mening i alla fall. Även om det existerar ett "facit" så tänker jag att det inte finns några riktiga rätt eller fel då det är sinnena som styr samt vad en har att relatera till för minnen i huvudförrådet.

Denna gång provade vi på fem stycken whiskys från Svenska whiskyförbundet som varje år släpper två stycken så kallade ”SWF buteljeringar”. På våren görs en exklusivare buteljering med fatstyrka och på hösten en mer standardbetonad årgångsbuteljering med ett större antal flaskor, detta för att tillgodose antalet medlemmarna som bara växer och blir fler för varje år som går. Mer om Svenska whiskyförbundet kan du läsa i mitt tidigare inlägg där jag intervjuat buteljeringsansvarige JonasÖstberg, som även har varit med och tagit ut de fem whiskysorter som vi hade möjlighet att prova vid denna provning, vilka var SWF 19-23.







Swf 22 som är en Hellyers Road från Tasmanien har jag skrivit ett helt inlägg om tidigare vilket du kan hitta här. Denna whisky är enligt många en ”annorlunda fågel” och verkar vara en sådan whisky som man antingen älskar eller avskyr. Personligen så hyser jag stor kärlek för denna fruktbomb till wirre just för att den är så olikt annan whisky, vilket gör den unik. Unik och udda är i min värld något positivt och jag tycker denna tasmanska whisky är fantastiskt välsmakande. Även häftigt att den står sig bra vid en provning med andra whiskys då den inte bleknar bort bland de rökigare sorterna. Det är också en kul liten sak att ta fram och bjuda på när man har främmande hemma ;)


Likaså har jag skrivit ett inlägg om SWF 23 som är en Ballechin från Edradour och som du kan läsa om här. Detta är rökbomb av rejält slag med sina 50ppm och 52,5 % ABV. Denna single malt utgåva med totalt 905 flaskor har kommit att bli mycket populär hos rökälskande fantaster. Själv tycker jag att den är bra. Ja, riktigt bra dessutom… men jag har lite svårt för kombinationen rök och rödvinfatslagrat tyvärr.



SWF buteljering Nr 19 blev mycket omtyckt i provningssällskapet och fick höga poäng. Denna wirre släpptes våren 2014 med ett totalt antal flaskor på 798 stycken och var en indisk Amrut med en alkoholvolym på 56,6 %. Amrut är verkligen läckert då de enligt mig bryter mot traditionella whiskynormer på både det ena och det andra sättet. Denna wirre bevisar verkligen det då den betecknas som en single cask trots att den innehåller ett blandrecept av orökig whisky med indiskt korn samt rökig whisky med importerat rökigt korn från Skottland (!). Lagring har sedan inte bara skett på ett enskilt fat utan flera- då whiskyn först lagrats på bourbonfat för att sedan slutlagras på Oloroso sherry fat. Det finns kanske mycket att tycka till om här men en sak är i alla fall säker och det är att det är en riktigt god whisky! Färgen på innehållet i flaskan uppfattar jag som magisk kopparröd och doften är en kavalkad av fruktighet och kraftfulla kryddor. I smaken blir sherryfatslagringen påtaglig med mycket sötma från övermogen frukt och peppar samt ger en effekt av strävhet på tungan.



SWF 20 som är en single malt från Arran har lagrats på tre stycken sherry Hogshead fat.  Denna whisky är destillerad 1996 och buteljerad 2014 och har därmed uppnått en finfin ålder på 17 år. Totalt buteljerades 2058 flaskor för medlemmar i Svenska whiskyförbundet och har en alkoholvolym på 46 %. Färgen skulle jag beskriva som gyllene saffransgul och doften är fin men jag upplever den som diskret och tyvärr en aning dämpad. Jag kan hitta mustighet från russin och torkad frukt, sötma från kolafudge och en hel del winergummin med svartvinbärssmak men det är rätt så svaga toner av allt. Smaken är däremot lite större med en fin fruktighet från päron och en härlig pepprighet som livar upp. Denna whisky uppskattades av rätt många under provningen men blev ingen favorit för mig.



Min absoluta favorit under denna provning blev utan tvekan SWF 21 som är en 20 årig single cask från destilleri Mortlach. Denna whisky som destillerades den 31 augusti 1994 har lagrats på ett first fill sherrybutt fat. Totalt buteljerades 525 flaskor vid 58,1 % ABV som Svenska whiskyförbundets 21:a buteljering- och detta tack vare att whiskylegenden Michael Urquart från Gordon & MacPhails själv valt ut, lagt undan och personligen önskat att SWF skulle buteljera den. Denna mycket fina gest gjordes som ett tack för ett gott samarbete och för att visa att nästa generation på Gordon & MacPhail fortsättningsvis kommer uppskatta och vårda samarbetet med SWF lika mycket som han själv gjort under alla år som yrkesverksam. Jag tycker verkligen det är en riktigt fin berättelse OCH en höjdare till whisky dessutom! Denna bärnstensfärgade whisky doftar verkligen helt fantastiskt gott. Klassiskt Mortlach:igt med sin smutsighet av oljigt garage tillsammans med en ljuv och fyllig sherry vilket även kan beskrivas som delikat och utsökt! Jag skulle inte tacka nej till att ta med mig hela flaskan hem om vi säger så.

 

En whisky som dessvärre inte var med under denna whiskyprovning var den senaste SWF buteljeringen, alltså nummer 24. Men eftersom jag lyckats komma åt en alldeles egen flarra så har jag såklart provat på den hemma i lugn och ro. SWF 24 handlar om en unik blended malt scotch whisky från John Glaser som är skapare bakom det nytänkande Compass Box. Compass Box är kända för att vara kreativa whiskytillverkare som inte tvekar att tänja på gränserna och är skapare till en rad olika spännande whiskykreationer såsom Hedonism, Spice Tree, Flaming Heart samt Peat Monster. Grunden till SWF 24 består av Peat Monster som för övrigt blivit utsedd till världens bästa blended malt vid World Whiskies Awards. SWF 24 är alltså en variant av denna populära Peat Monster och är buteljerad med en alkoholvolym på 46 %.

 





Färg: Ljus ockra



Doft: Peat monster är en rökig rackare minsann och visst är röken tydlig men jag upplever den inte särskilt monsterlik, den påminner mer om en lägereld som håller på att slockna tack vare ett friskt regnoväder. Bakom rökigheten hittar jag fräsch fruktighet från citrus samt söta gula äpplen och konserverade aprikoser. Känner även av en nötighet och tänker då främst på hasselnötter samt paranötter. Jag tycker mig även hitta igen en hel del blommiga toner som från liljekonvalj och färska tulpanknoppar samt en sötma som från riktigt blommig honung. Känner även en söt och lite gräddig doft som får mig att tänka på hårda kola karameller a´la Werters original samt winergummin smaksatt med persika och svartvinbär, lite lätt parfymigt sådär. Hittar också en hel del kryddor i doftbilden såsom fänkål, anis och senapsfrö.



Smak: Jag upplever den som rätt oljig och jag känner av rätt så mycket sötma från päron och äpplen. Den är liksom pigg och ung och jag kommer hela tiden tillbaka till minnet av ett riktigt fruktigt och gott nydestillat, vilket jag tror är det destillat som jag provat på Bowmore. Känner även av mycket peppar som från krossad svartpeppar och en härlig symfoni av kryddor såsom nejlikor och kanelstång samt en uns av kryddpeppar. Jag gillar skarpt de maritima influenserna jag kan hitta igen av salt havsluft, tång och blöta träbitar. Rökigheten får mig definitivt att tänka på en nästan urbrunnen lägereld vid ett regnoväder.



Denna whisky är för mig en rökig sommarwirre och får mig att längta efter sommaren något helt kopiöst mycket. Jag kan verkligen föreställa mig hur jag sitter där på stenklipporna vid havet sent en sommarkväll. Det blåser lite lätt som det ju brukar göra vid havet och ett lätt varmt sommarregn faller från molnen. I handen håller jag ett glas av denna rökiga whisky och doften blandar sig så fint tillsammans med den salta havsluften. Den fruktigt pigga smaken av den rökiga och mjuka vätskan rinner långsamt nerför strupen för att slutligen lägga sig som en varm inbyggt lägereld i min mage… och där kan jag sitta hur länge som helst.

Åh snälla ge mig sommar NU!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...