Translate

fredag 30 september 2016

Rökbomb

Ballechin Heavily peated är Svenska whiskyförbundets 23:e buteljering och släpptes våren 2016. Denna buteljering är en 12 årig single malt från Edradour som lagrats på burgundyfat, destillerad i januari 2004 och buteljerad 1 april 2016. En rejäl rökbomb till whisky på 50ppm och 52,5%. Av totalt 905 flaskor är min flaska numrerad som 410.Edradour var länge känt som Skottlands minsta destilleri. Tyvärr har jag själv inte besökt Edradour men jag har hört att det ska vara ett väldigt välbesökt destilleri som ligger på en fantastiskt fin plats. Ursprungligen så tillverkade Edradour enbart orökt whisky men numer finns även deras rökiga ballechin. I samband med en resa till Åre så tog jag med mig ett litet sampleprov. Att kombinera whisky med en vacker miljö kan enligt min mening förhöja upplevelsen en hel del och just fjällvärlden är ju oslagbart vackert.
Färgen har en djup bärnstensnyans och är mycket angenäm att titta på. Här kommer lite doft och smaknoter:
Doft: Det första jag lägger märke till är att den upplevs mycket spritig och rökig. Efter att ha fått vila till sig en stund i glaset luktar jag igen och hittar dofter som får mig att tänka på skog, mossa och lav… det luktar som kåda. Nästan som en liten tur i skogen det här om en använder fantasin J Det finns även en fruktig söt doft av russin och apelsin. Kan också känna av äpplen och då tänker jag på både söta gula äpplen samt krispig som gröna äpplen. Röken upplevs nästan som bränt trä från en lägereld och är mycket dominerande.
Smak: Oj här var det starkt och väldigt mycket sötma! Jag känner av starka smaker från tanniner från rött vin. Den är fruktig som röda plommon, lite hallon och en hint av bitter apelsinmarmelad. Den har en rejäl rökighet som liknar bränt trä och får mig att tänka på en vedeldad bastu (?!). Även en liten uns av något salt ligger där och simmar men det är svårt att placera på grund av allt det rökiga. Är det salt som i hav eller är det salt som i saltlakrits? Eller kanske är det lite av både och jag känner ändå.
Smaken av denna rökbomb håller vad den lovar och stannar kvar länge!


Denna whisky är mycket bra men passar tyvärr inte min smak riktigt. Jag har svårt att sätta fingret på exakt varför då jag vanligtvis gillar rökig whisky och vinfatslagrad whisky. Men jag tror att det är just kombinationen av rökigt och vinfat som ställer till det lite då det skapar en lite sötsyrlig ton som inte tilltalar mig. Men om en gillar rökigt i kombination med vinfatslagrat så skulle jag absolut rekommendera denna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...