Igår hade jag den stora äran att få träffa min
stipendiatkollega Jonas Gyllenpanzar Stjerna, Emma Andersson från tidningen
Allt om whisky, personer från destilleriet Old Pulteney, representanter från
Berntson Brands samt tidigare stipendiater för en gemensam lunch. Vi blev
bjuden på en fantastisk trerätters lunch som komponerats ihop för att passa tillsammans
med whisky från Old Pulteney. Det var en smaksensation utan dess like kan jag
lova. Till whisky nummer ett som var en 12 år single malt 40%, hade kocken tillagat en slags
äggröra toppat med kantareller. Old Pulteney 17 år 46% dansade rock and roll med en
underbar liten rödbetssinlagd vit fisk (minns inte exakt vilken fisk tyvärr men påminer om sik) som låg på en bädd av potatispuré och 21 åringen gjorde sig riktigt bra tillsammans med en råbiff med västerbottenost,
majonnäs och pistagenötter. Den sista kombon var överraskande och oväntad men
en fullkomligt hit.
Efter denna måltid fick vi prova på de tidigare
stipendiaternas egna buteljeringar från destillerier som de fått besöka. Den
första wirren var den som Håkan Dahlberg och Nour el Rafai valde 2011 på Glen
Garioch i Aberdeen som är en single cask från 1997. Den andra pärlan var den
som 2012 års stipendiater Hanna Tunberg och Joakim Ahlstam valde vilket även
det var en single cask 1997 från Glen Garioch. Den tredje och sista
stipendiatvalda whiskyn var den som Frida Birkehede och David Tjeder valde och
som heter Old Pulteney Ambassador´s single cask och även denna är från 1997. Jag
tycker det verkar som att 1997 hade riktigt bra whiskytunnor ;)
Jag vill verkligen passa på att tacka samtliga stipendiater
för att jag fick prova på era utvalda single casks. Tack tack tack så mycket!
Enkelt uttryckt så kan jag säga att de var fantastiskt bra whisky alla tre och
det är en ynnest att ha fått prova på.
Därefter var det då dags att besöka Stockholm beer and whisky festival som i år firar 25 års jubileum. Mycket
öl och mycket whisky samt en hel del andra drycker. Jag koncentrerade mig på
whisky i detta enorma smörgåsbord av smarrigheter och jag kan väl säga att jag
hann bara med att prova en liten bråkdel själv. Bestämde mig för att först
vandra genom mässan och studera vilka destillerier som fanns representerade på
plats och valde ut några som jag ville stanna lite längre hos. Testade bland
annat på lite nyheter från Mackmyra som samarbetat med Plantation Rum och har
en whisky som delvis finichlagrats på romfat från Barbados och Jamaica. En
lyckans ost är jag som fick prova på 39 årig single cask från Bunnahabain då
jag hängde på ”de stora grabbarna” ;)
En av kvällens höjdpunkter var helt klart AnCnoc`s provning ”Shine
a Light on the Dark Side” där vi fick testa på deras 12 åring, 18 åring, 24
åring samt de rökiga rackarna Rascan och Stack. Jag fick två solklara favoriter
vilka är AnCnoc 18 och AnCnoc Stack.
AnCnoc 18 år är en whisky som lagrats på första och andra
fyllnads ex-bourbonfat samt första fyllnads ex-sherryfat. Whiskyn har en härlig
bärnstensfärg och doftar mycket av citrus och honung. Den upplevs även kryddig
och fruktig vilket fick mig att tänka på torkad frukt såsom torkade aprikoser.
Smaken var välbalanserad och fyllig, och jag kunde känna av citrus och vanilj,
honung samt smörkola. Även i smaken kom det fram noter av torkad frukt och den
gav en härlig och lång eftersmak.
Den rökiga varianten AnCnoc Stack var ljust gyllengul i
färgen och doftade mycket av citrus, torv, hav och tång. Smaken var underbart
utvecklad och jag kunde känna noter av citrus, choklad, läder samt bränt trä.
Mycket angenämt. Denna wirre ska jag verkligen försöka köpa till mig då den
lanseras den 21 oktober.
Sammanfattningsvis
har det varit händelserika och roliga dagar i Stockholm och jag önskar att
helgen var längre. Men nu är jag trött och fullmatad med nya upplevelser och
intryck så det känns rätt skönt att komma hem och få krama om familjen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar