Translate

fredag 10 mars 2017

Svenska whiskyförbundet SWF- del 1


Intresset för whisky och kunskapen om detta hantverk är riktigt hög i vårt avlånga land, så det är inte för inte som det finns så enormt många whiskyklubbar som det gör.  Det Svenska whiskyförbundet SWF grundades i oktober 2003 av ett gäng glada människor som uppskattade att träffas över ”klubbgränserna”. Fler och fler har anslutit sig till denna växande gemenskap och idag består SWF av 212 stycken klubbar och har över 9000 medlemmar. SWF:s uttalade mål är att samla whiskysverige genom att organisera klubbar och föreningar, främja en god dryckeskultur i ordnade former samt att öka whiskykunskaperna. Detta sker bland annat genom att erbjuda utbildning för att lära sig allt om whisky och dess tillverkning. Den senaste utbildningen hölls vid Box destilleri i Bjärtrå och en kommande provningsledarutbildning kommer hållas på Smögen destilleri den 5-7 maj.
Förutom möjlighet till utbildning så finns det många andra fördelar att som klubb vara ansluten till SWF. Exempelvis får man ta del av specifik branschinformation i form av kvartalsbrev, erbjudanden om rabatterade prenumerationer och entrébiljetter samt möjlighet till att delta på Convention som är SWF:s årliga sammankomst med masterclass, underhållning och mingel som sker i samband med Stockholms öl och whiskymässa. Sist men absolut inte minst så får man ta del av deras buteljeringar som kommer (minst) två gånger per år. Vanligtvis är det en exklusivare vårbuteljering i begränsad upplaga och med fatstyrka samt en åldersbestämd höstbuteljering med en alkoholvolym på minst 46 %.
För ett tag sedan så blev jag intervjuad av killarna från den mycket trevliga bloggen Whiskytower (vill du läsa denna intervju så klicka här). Där fick jag bland annat frågan om jag hade någon person jag såg upp till i whiskysammanhang. Såklart finns det flera men främst så är det min goda vän Jonas Östberg jag ser upp till då han har ett genuint intresse för whisky och besitter en kunskap som jag har stor respekt för. Förutom en stor whiskytalang så brygger han fantastiskt god öl tillsammans med två andra vänner på Bröderna bommens Bryggeri samt sitter som buteljeringsansvarig för Svenska whiskyförbundet. Om du vill läsa mer om Bröderna Bommens Bryggeri och deras historia så har jag tidigare skrivit ett inlägg om dem som du kan hitta här.
Jag har nu själv haft möjlighet att göra en intervju där Jonas är den jag ställt mina frågor till eftersom jag kände att jag ville veta mer om SWF och uppdraget som buteljeringsansvarig:
Hej Jonas. Kan du berätta lite om dig själv.
Jag heter som sagt Jonas Östberg och bor med min familj bestående av 3 barn och en väldigt förstående fru i Njurundabommen strax utanför Sundsvall. Jag sitter med i styrelsen för Svenska Whiskyförbundet och är ordförande i Njuta Whiskysällskap. Jag är väldigt fascinerad och intresserad av allt som har med whisky, öl och cigarrer/pipa att göra. Har sedan jag provade Laphroaig och Guinness 1996 velat lära mig så mycket som möjligt om öl och whisky… och det bästa tycker jag är att man aldrig blir fullärd.
Hur startade ditt intresse för whisky?
Det är helt otroligt men mitt intresse fyller faktiskt 20 år. Det började då jag var 18 och fick lukta på en Laphroaig 10. Det var en fantastisk doft av rök, hav och ljuvlig sötma. Helt underbart! Efter det så började jag läsa på om allt möjligt som handlade om whisky. Allt för att lära mig mer. Jag kommer ihåg mitt första mål- att lära mig alla destillerier på Islay. Dom sitter rätt bra nu J.
Vad tycker du är det bästa med whiskyklubbar?
Det bästa med whiskyklubbar är att man träffas för att prata om whisky och dela sina tankar och smakupplevelser. Jag dricker nuförtiden aldrig whisky ensam. Whiskyn kommer till sin rätt när man delar en dram med vänner, vare sig det är i klubblokalen, på ett destilleri eller på puben i Skottland.
Vilket är ditt bästa whiskyprovningsminne?
Jag har många härliga minnen. Många av dom är naturligtvis från något lagerhus på Islay. Jag kommer ihåg ett speciellt tillfälle när jag och min gode kamrat Anders Klöfver provade en helt vanligt bourbonfatslagrad whisky i Bowmores lagerhus. Vi hällde upp varsin dram och förde sedan glaset mot näsan. Jag har aldrig tidigare luktat på något så underbart. Jag kollade på Anders och han såg helt förvånad ut för han upplevde samma sak som mig. Hur kan ett helt vanligt bourbon fat med 12 årig Bowmore vara så otroligt bra. Den whiskyn ligger på min topp fem och det fatet skulle jag gärna tagit med hem.

"Den gamle och havet"
Kan du berätta lite om hur det är att sitta som buteljeringsansvarig för SWF?
Det är extremt roligt att välja ut och ta fram buteljeringar. Allt ifrån planeringsprocessen fram till att sätta planen i verket. Vi försöker ha en bredd i förbundets buteljeringar vilket gör att vi inte bara buteljerar whisky från Skottland. Vi har varit ända från Tasmanien till Bjärtrå. Sen är kontakten med dom fantastiska Svenska importörerna också riktigt rolig.
Hur länge har buteljeringsgruppen funnits?
Buteljeringsgruppen har mer eller mindre funnits ända från början. Det som har ökat är antalet flaskor som vi buteljerar varje gång i och med att förbundet hela tiden växer.
Hur många buteljeringar har SWF gjort totalt och hur många av dessa har du varit med att tagit ut?
Förbundet har gjort 24 + 1 buteljering. Buteljering ”plus en” var en SWF SPECIAL Hakushu 1992. En 18 årig (bourbon) Hogshed på 59 % som kom utom nummerföljd. Jag har varit med och tagit fram sju stycken buteljeringar.
Hur går det till när man ska välja inför buteljering?
Vi sätter en plan på ungefär vilka sorter vi vill buteljera sen kontaktar vi den Svenska importören och kollar om det ens är möjligt. Om vi får ett positivt besked så går vi vidare med den leverantören. Vi jobbar minst ett år fram i tiden, allt för att få gott om tid att ta fram rätt sort. När vi har valt importör och sort så diskuterar vi olika alternativ med importör/destilleri. Tillsammans går vi igenom prover och enas slutligen om en sort. Just nu är det jag och Mattias Johannesson som sitter i buteljeringsgruppen som jobbar med detta, likt alla andra arbetsgrupper, på uppdrag av styrelsen. 
Bästa SWF buteljeringen enligt dig själv?
Den här frågan är lite som att välja sitt favorit barn. Det vill säga omöjligt. Alla buteljeringar är olika och alla har sitt tillfälle. Men en minnesvärd buteljering är helt klart Amrut då det har varit en favorit för mig ända sedan 2004. På den tiden kunde man inte berätta att man drack whisky från Indien. Men nu har alla fått upp ögonen för Amrut och det blev naturligtvis en riktig höjdare för mig som Amrut Lover att göra just en sådan buteljering. Sen är det svårt att glömma när Michael Urquhart på Gordon & MacPhail ville att förbundet skulle buteljera ett 21 årigt Mortlachfat som han sparat enbart till oss.
Kan du berätta något om 2017 års buteljeringsval?
Vårbuteljeringen kan jag absolut berätta om. Det blir en buteljering från Box destilleri. Roger Melander håller på att nosa fram den rätta whiskyn just nu. Höstens buteljering blir en överraskning J

Tack så mycket Jonas för en trevlig och intressant intervju. Jag ser verkligen fram emot årets vårbuteljering och vad Roger Melander har nosat fram till oss. Mitt nästa blogginlägg kommer handla om en provning som jag var med på för ett tag sedan där vi provade just SWF buteljeringar.
Fortsättning följer…
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...