Translate

fredag 2 december 2016

Bröderna Bommens BryggeriNu vill jag prata lite om öl och främst om Bröderna Bommens Bryggeri (BBB) som igår lanserade tre sorters öl på Systembolaget. Detta bryggeri består av ett gäng glada människor som är mina vänner och jag är så stolt över dem alla då de har gjort ett fantastiskt arbete. De tre vännerna (bröderna) Jonas Östberg, Anders Lind och Richard Hansson har känt varandra sedan barnsben och är tre grabbar med många roliga idéer. År 2013 satt dem hemma i Jonas kök och drack lite whisky och öl vilket resulterade i att de kom de på den briljanta idén att det skulle vara roligt att brygga eget öl i större skala för att kunna leverera till lokala restauranger. Sagt och gjort, fröet var nu sått och tankarna växte vidare. Redan samma kväll beställde de det första bryggverket och just den där spontaniteten fullkomligt älskar jag!
I april 2014 var alla tillstånd klara med mycket hjälp av företagets fjärde nyckelperson, Jonas syster Katarina Östberg. Historian bakom brödernas tre första ölsorter är underbart kul då de bestämde sig för att ta fram varsin ölsort. Anders var säker redan från början att hans öl skulle vara en Ipa medan Jonas som gillar mörkare och kraftigare öl ville göra en Stout. Richard var inte lika säker som de andra två och behövde fundera lite längre på vilken öl som skulle vara hans. Men så en morgon var det som om en blixt från en klarblå himmel slog ned när han satt och åt sin frukost… Müsli! Richard älskar nämligen müsli och just denna sort som han brukar köpa skulle få vara huvudingrediens i hans öl. Så den tredje ölen kallar BBB numer nu för sin Brown ale.
Detta gäng har utöver dessa tre sorter även experimenterat och tagit fram andra öler såsom Ljungan pale Ale, folköl, veteipa, öl lagrad på Box whiskyfat samt skönheten Imperial Stout som är en ljuvlig historia. Jag väntar nu med spänning inför vad som kommer komma i framtiden. Något jag skulle tycka vore kul är om det kom en öl från den fjärde nyckelpersonen i bryggeriet, Katarina. Den ölen längtar jag efter att få smaka ;)
Det första bryggverket som spontanköptes en aprilkväll 2014 var på 50 plus 20 liter och installerades i deras lokal i Njurundabommen. Bryggverket gav ca 60 liter färdig öl på ungefär sju dagar. Sommaren 2014 kunde den första leveransen köras ut till Bishops Arms i Sundsvall och på hösten samma år fanns ölen att avnjuta på Restaurang Sillmans julbord. Därefter har fler och fler lokala restauranger fått intresse för Bröderna Bommens Bryggeri och intresset började sprida sig upp till fjällvärlden och Vemdalen.

Sommaren 2014 arrangerade BBB sin första öl festival där de även bjöd in andra lokala och småskaliga bryggerier att medverka. Människor, allt från tokiga ölentusiaster till dem som inte vanligtvis dricker öl bjöds på spännande ölprovningar, smarrig vällagad mat och underhållning. Detta blev såklart mycket populärt och omtyckt. Personligen tycker jag att deras fantasi och sprudlande idéer är fantastiska då det har skapat en sådan bra grundpelare. Det här är ett litet bryggeri som skapar mycket god hantverksöl och de har inte skyndat på någonting utan det har fått växa fram succesivt. Genom sina årliga festivaler har de byggt upp ett gott rykte, både för den goda ölen men också för det glada gänget med det genuina intresset bakom bryggandet. Den sortens marknadsföring är alltid den bästa, när nöjda människor berättar vidare om sina goda upplevelser.
Såklart har efterfrågan vuxit och blev snabbt större än vad som kunde produceras. Därför köptes ett nytt större bryggverk in och började byggas upp i nya större lokaler i juli 2016. Det nya bryggverket är på 575 liter och ger mellan 450 till 500 liter färdig öl per vecka. Just nu produceras dubbelt så mycket då de kör dubbelkok så att de ska kunna leverera till både systembolaget samt restauranger.  
Igår var det den stora dagen då tre sorters öl från bröderna Bommens Bryggeri lanserades på Systembolaget. Det handlar om deras Indian pale Ale, Brown Ale och Ljungan Pale ale. Intresset var över förväntan och det bokstavlig talat länsades från systembolagets hyllor. I samband med lanseringen så bjöd bryggeriet in allmänheten på invigningsfest som även det var välbesökt. Det kom ett hundratal människor till invigningen och ölen sålde slut. Bättre betyg kan man ju inte få, eller hur.
Om du har vägarna förbi Sundsvall och Njurunda så rekommenderar jag dig att göra ett besök på Bröderna Bommens Bryggeri. Annars så tycker jag att du ska handla och testa deras öl, antingen på systembolaget eller på någon av de restauranger som har deras öl. Men då det är ett mikrobryggeri som fortfarande brygger i rätt liten skala så finns såklart risken att det kan vara slut. Det är det som är det genuina med riktig hantverksöl. Men som ni säkert vet, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En ny ängel från Spirit of Hven

  En ny ängel lanseras snart från Spirit of Hven, närmare bestämt 1 mars. Det är en begränsad upplaga om 1683 flaskor varav 1200 säljs via S...